Erik de la Rose klar och två högerfattade backar i ”rätt ålder” med poängmeriter till varsitt PP: ”Skulle tro att han kan ersätta Liwing”

De la Rose fick den stekigaste presentationen någonsin från Zäta i Mexiko. Ett gott omen? Skärmdump VIK.se

 

Erik de la Rose är den högerfattade backen som tillsammans med Josef Ingman ska ersätta Jonas Liwing och Alex Lindelöf.

Uppenbarligen har VIK-ledningen prioriterat att få in en högerskytt till efter Josef Ingman och efter tappen av Lukas Zetterberg, Liwing och Fredrik Hetta. Många experter menar ju att det är så viktigt med folk med olika fattning.

Arvikaprodukten presenterades från Mexiko (stekigt nog) av sportchef Patrik Zetterberg på VIK.se. 25-åringen, som bitvis öste in poäng i den svårbedömda norska ligan, har nu senast gjort två säsonger i den förhållandevis starka tjeckiska ligan.

Brno slog ju ut finska topplaget Tappara i CHL innan Frölunda blev för svåra. Och Plzen slog ut Skellefteå innan tjeckerna pressade Frölunda ganska bra i semin. Så det finns riktigt bra kompetens i de bästa tjeckiska lagen, men bottenlagen är sämre.

De la Rose inledde första säsongen i tjeckiska högstaligan och var näst poängstarkaste backen (4+10 på 48 matcher) i Dukla Jihlava, som dock ramlade ur.

Högerskytten fick emellertid nytt förtroende i högstaligan för topp/mittenlaget Vitkovice säsongen efter, vilket är ett kvitto på en bra insats såklart, trots degraderingen.

Men efter bara 1+1 efter 12 matcher i Vitkovice tradades faktiskt De la Rose rakt av till Sparta Prag mot tidigare SSK-backen Blaz Gregorc (5+8 på 58 matcher i HA och slovensk VM-back). Det lossnade dock inte poängmässigt i huvudstaden heller (2+1 på 18 matcher).

Enligt källor räknar man dock sällan eller aldrig andraassist i Tjeckien vilket gör siffrorna lite extra blygsamma kanske. Blygsamma var inte siffrorna i Norge där det blev 4+42 (!) en säsong i Storhamar på 45 matcher.

Norska ligan innehåller emellertid (innehöll) lag som kan förlora med 15-0 ibland. Dock ett kvalitetstecken att De la Rose gjorde bara med poäng i norska slutspelet där bara bra/ok lag finns med, 9+24 för 33 poäng på 42 matcher.

***

De la Rose spelade i HA fram till han var 21 år i Leksand och Almtuna, med försiktiga 2+7 på 76 matcher.

***

En kunnig källa på insidan som såg De la Rose i Norge säger så här:

”Rätt så bra skills och kyla. Skulle tro att han kan ersätta Liwing. Tyckte inte han var snabb på skridskorna då, men han kan ju ha utvecklats.” 

***

Några mål och intervjuer från Tjeckien här, här och två mål här.

***

De la Rose lär knappast göra bort sig i HA. Frågan är kanske snarare hur högt taket är och om backen fortfarande kan utvecklas och vara en spelare som tar laget till nästa nivå?

3 svar

 1. Marko skriver:

  För det första så är jag avundsjuk på Zäta som är i Mexico, det vill jag bestämt framföra : )
  Tror att De la Rose håller hyfsad klass men kommer inte att ha alltför höga förhoppningar på killen iaf utifrån de bedömningar jag kunnat läsa mig till.
  I övrigt så är det spännande omdömen gällande resterande nyförvärv och om VIK löser ett par av forwardsplatserna med ytterligare klass, ex Mårtensson så ser det faktiskt grymt bra ut på papperet inför kommande säsong. I mina ögon har det mesta i föreningen genom hårt jobb och många bra personer gjort att man på kort tid är en välskött förening igen. Det är bara att lyfta på hatten för samtliga som varit med och skapat detta nuläge.

  • gns skriver:

   De La Rose låter förbannat snyggt men håller han Liwings klass s.a.s, för det är ändå någonstans där vi måste dra linjen för att den här värvningen ska bli bra. Annars hoppas jag fortfarande på Mårtensson och inbillar mig om att han kan leverera erfarenhet, tyngd och poäng till detta intressanta lagbygge ifall grabbarna failerar. Sen! Tänk om Beglund skulle vilja mjukstarta i VIK denna säsong? Vilket lag vi(K) skulle kunna få! Tillåt mig att drömma 🙂

 2. VIKarn skriver:

  Jag litar helt och fullt på Z:a, blir bra det här.