Fagervall efter 8-2-segern och låt backjakten börja: Är det inte dags att bryta den offensiva backförbannelsen?

I den offensiva backbristens VIK är det tur att Jonas Emmerdahl utvecklats och varit så bra…

Centralen bytte några ord med coach Fagervall:

Fin 8-2-seger mot Karlskrona. Dina tankar efter matchen?

– Tackar! Det var en fin lördag. Skönt att få göra lite kassar och att två av dem är i power play. Dessutom viktigt att vi håller tätt i boxen (VIK är fortsatt seriens bästa lag i box play).

Varför tror du alla tre toppkedjor producerade samtidigt? Det är ganska ovanligt…

– Svårt att säga varför det funkar samtidigt. Att (Victor) Backman och Kenneth (Bergquist) funkar har vi sett tidigare. Den kedjan spelade stora delar av försäsongen, men av olika anledningar varit ifrån varandra tills nu.

– Vi jobbar dagligen allihop på att ha fyra fungerande formationer. Med fungerande menar jag inte att alla måste producera, utan att spelarna ska göra sitt jobb och skapa goda vanor i vardagen, säger Joakim avslutningsvis.

***

Enligt VIK.se och VLT jagar VIK nu en eller två offensiva backar, främst utomlands. Enligt Anders Eklund finns det pengar att värva för, men det är många lag som jagar backar.

Det blir spännande att följa detta. Visst var det lite synd att tappa Johan Larsson, men samtidigt var han långt ifrån oersättlig och det skulle inte förvåna om Niklas Johansson kan hitta bättre spelare.

Visst har det varit något av en förbannelse för VIK och offensiva backar? Om vi går tillbaka till Rikard Ekströms dagar så led ”Ekan” av envisa magproblem som hämmade karriären.

Daniel Grillfors drog väl lite ”för tidigt” till HV 71 innan ”Grillen” hann skjuta VIK till högre höjder. Thomas Mitell var undantaget, men samtidigt vek pokerkungen rejält ner sig i playoff med bara tre poäng och -5 på 12 playoffmatcher under sina två säsonger.

Elias Fälth bänkades i VIK och spelade i landslaget i princip direkt efter kändes det som…

Ola Svanberg gjorde 27 poäng i Oskarshamn innan han hamnade i ettan efter sin VIK-sejour…

Jonnie Karlsson var allmänt ”lost” efter sina åtta mål i Björklöven och gjorde endast ett i VIK.

Sebastian Ström inledde grymt, men åkte sedan på skador och tappade stinget.

Matthias Holmstedt lyckades inte heller matcha sina 32 poäng i Norge och stannade på sju pinnar i VIK.

Anton Mylläri tappade i princip allt och lirar nu i Kristianstad där han har 12 poäng på 46 matcher i ettan.

David Lidström drog för tidigt till Karlskoga efter en mycket stark kvalserie.

Stefan Andersson lyckades inte leva upp till sin 43-poängssäsong i Norge och flera 25-poängssäsonger i Sundsvall och Andersson stannade på 13 poäng i VIK.

Alexandre Rouleau vet vi alla vad som hände med och Johan Larsson var ojämn innan han drog oväntat till Finland. Christoffer Björklund åkte på en rejäl hjärnskakning innan han kunde visa upp sig på allvar.

Är det inte dags för att VIK äntligen får en offensiv back som håller en hel säsong plus slutspel? (Innan Jonas Emmerdahl och Robin Nilsson är färdigutvecklade, Emmerdahl är ju riktigt på gång).

Skulle inte någon kontraktslös lirare som Mario Scalzo, Richard Lintner eller Bryan Rodney (drömma är väl tillåtet) kunna hålla hela vägen och ge VIK den där extra dimensionen från blå som man inte haft på många år?