Västerås tre toppkedjor tände samtidigt och då blev Karlskrona utskåpat

Victor Backmans två snabba mål och Kenneth Bergquists framspelningar var början på slutet för Karlskronas poängförhoppningar…

På lördagskvällen fick vi se vad som kan hända när VIK:s alla offensivt begåvade forwards samtidigt har en bra kväll. Efter en rad vackra mål slutade det vid 8-2 efter 5-0 i första perioden mot jumbon och nya poplaget Karlskrona.

Vi fick se en rad delikatesser i hög fart mot ett Karlskrona som behållit stommen från division 1. Denna afton räckte det inte mot ett heltaggat VIK.

Victor Backman var på spelhumör och fixade det viktiga första målet redan efter 1.38 bakom oprövade målvakten Oskar Östlund. 2-0 kom efter riktigt vackert klappklapp-spel sedan Robert Kimby och Kenneth Bergquist fixade fram pucken till Backman som nöp till direkt efter 5.38.

Efter 7.29 visade Matt Fornataro upp sitt fantaststiska spelsinne och hittade Brady Leisenring med en något av en Gretzkypass med ögon i nacken och 3-0 var ett faktum. Vid 4-0 efter 10.20 utnyttjade åter Fornataro sitt spelsinne och dålig KHK-markering och kanadensaren hittade Mikael Zettergren ren.

Backman låg bakom 5-0 med en mycket elegant touch i mittzon som friställde Bergquist som visade klass och satte pucken i nättaket bakom Östlund som byttes ut.

I andra perioden slog man av på takten. 6-0 fixade Mikael Backlund något turligt efter 23.43. Karlskrona reducerade två gånger om innan Patrik Berglund åkte ifrån sista backen på en kontring i numerärt under läge och satte 7-2 efter 37 minuters spel.

I sista perioden petade Backlund påpassligt in en retur fram till 8-2. Det var mycket längesedan VIK gjorde åtta mål hemma i ABB Arena.

Sammanfattning

Det är ingen nyhet att VIK har många offensivt mycket begåvade forwards. När det stämmer för alla dessa samma kväll är det inte lätt för någon motståndare. Fråga Karlskrona. Dock var inte Karlskrona bra, men alltid svårt; gjorde inte VIK dem lite dåliga också?

Alla tre toppkedjor var riktigt bra, men extra kul var det att se att kedjan med Bergquist- Kimby- Backman var så bra. Dessa lirare var mycket bra under försäsong och i början på serien. Kan denna trio fortsatt leverera är VIK i toppen för att stanna.

Viktigt att Bergquist behåller farten, för när 32-åringen väl kommer till sista tredjedelen förstår man varför han lirat i Tre Kronor. Backman och Bergquist har båda ett mycket bra spelsinne, och kan därav finna god kemi med en allroundcenter som Kimby. Vi får hoppas att denna enhet får spela vidare tillsammans.

Matchens kanske godaste delikatess stod nog ändå Matt Fornataro för vid 3-0-målet. Har karl´n ögon i nacken? Fornataro har ett poängsnitt som på 52 matcher skulle ge närmare 70 poäng nu…

Viktigt också att Robin Nilsson gjorde en mycket bra match med en assist och +3. Kan Nilsson inspireras av Jonas Emmerdahls fantastiska utveckling skulle det vara mumma för försvaret. Emmerdahl var på nytt oerhört skärpt.

Nu väntar matchledigt fram till onsdag då man möter Tingsryd borta. Då börjar ett matchmaraton med sex matcher på bara 12 dagar. Då får vi verkligen se om VIK kan forsätta hålla igång sina tre toppkedjor…

Västerås tre stjärnor:

1. Victor Backman– När det fortfarande var match fixade megatalangen två mål. Direkttouchen till 5-0-målet var riktigt vass.

2. Kenneth Bergquist– Tre poäng, varav en fantastisk sidledspass i farten till Backman och ett kliniskt avslut i nättaket. Är ”Bacon” tillbaka i formen från inledningen på förra säsongen?

3. Patrik Berglund– Var kraftfull, jobbade hårt och stod för tre poäng. Var ende tekare med positivt facit. Viktig i närkampspelet.

4 svar

1. Ludde skriver:

Sätt lundbohm brevid berglund ocj mickis! 🙂

2. Mikael Norén skriver:

Läktarplats, jag delar inte din uppfattning att det var målvaktsspelet som sänkte KHK. Det var flera väldigt fina mål efter bra spetskombinationer. Vi såg nog olika matcher, särskilt när du tycker Lasse J var matchens stjärna. Det mest intressanta var de första 13 minuterna då det fortfarande var match. Resten efter 5-0 är svårt att värdera då matchen var slut och man inte kan begära att de ska pumpa på och vinna med 15-0. Men du har rätt i att det finns frågetecken i spelet. Men när alla offensiva spelare levererar som igår blir VIK svårslaget.

Men vilka kedjor vill du splittra om du vill splittra på Bulan, Mickis och Frycklund?

3. Läktarplats skriver:

Mikael är inte dina överord en reaktion på sågningen efter Örebro? Såg vi verkligen samma match nu på lördagskvällen?  Visst lyckades VIK femmorna sätta åtta strutar men skottstatistiken blev  enbart 27-25 i VIKs favör. Så förste mannen denna kväll i VIK var som vanligt Lasse i målet och om inte Karlskrona haft ett såll i målet i första perioden så vet man aldrig hur kvällens match slutat. Jag såg gott om individuellt goda kvaliteter i VIK denna kväll men inget av den lagdominans som man borde kunna visa upp för klara av att vara en av de sju främsta. Tips till tränaren: splittra Lundkedjan och sätt Bulan,
    Mickis och Frycklund som center i varsin kedja!