Fagervall inför kvalserien & Rögle: ”Kollektivet samt spetsen är styrkan och vi analyserar motstånd mer än tidigare”

Centralen fick byta några ord med coach Joakim Fagervall som varvar upp inför den stundade kvalserien.

Hur skulle du vilja beskriva resan i stora drag från när du kom till VIK i mars/april 2012 fram till nu? Vilka nycklar som grundlades tidigt hade ni nytta av nu sista tio matcherna?

– Från början jobbade vi mycket efter att hitta spelartypen för VIK. Sen blev det jä-ligt speciellt när NHL blev en del av Allsvenskan och tankarna var ju igång ganska tidigt om att det kunde hända, menar Jocke.

– Vi jobbar efter en modell som finns i ”VIK-väggarna”. Vad gäller träningen så anpassas både sommarträningen som isträningen till vårt sätt att spela. Både lång- och kortsiktiga beslut tas dagligen.

Vad tror du blir speciellt viktigt nu i matcher där ni kanske anses vara underdogs mot elitserielagen? Kan du peka på någon detalj? Exempelvis blir det ju tufft direkt borta mot Rögle…

– Det är viktigt att vi fortsätter jobba med vårt spel samt att oavsett vem eller var vi spelar och gör jobbet klart. Att lira i Ängelholm är bara inspirerande. Vårt kollektiv samt spetsen är styrkan.

En sak som varit tuff mot Leksand och Södertälje och andra topplag är att de har väldigt skickliga tekare som Gabriel Karlsson (58,5 % vunna tekningar), Pär Edblom 57.80 % och Johan Ryno 55 %, vilket är otroliga siffror och säkert en ”dold” anledning till framgångar. SSK har Micheal Nylander på 57 %, och Fredric Andersson på 54 %. Örebro har Löwdahl 57 % och Karlsson 54 % och DIF har Kristoffer Ottosson på 57 %. Sen Rögle har Alex Barta på 56 % och Daniel Sylwander på 56 %, Timrå lite klenare med några lite över 50 %.

VIK är ju lite tunna här med Fornataro på bara 47 %, Frycklund 42 %, Kimby 51 %, Söderkvist 48 %, Johansson 54 %, men Eric har ju inte tekat så mycket ännu. Marcus Eriksson ligger på hela 58 % men har inte tekat så mycket. Hur ser du på detta nyckelmoment som det redan nu ser som att det kan vålla VIK problem i tighta matcher? Vad kan ni göra? 

– Jag tycker rent allmänt att vi i ett gäng matcher har varit för svaga i teken och ett måste är att det blir vassare. Direkt nu, menar Jocke.

– Jag ser det självklart som ett minus för oss men inte ett jätteproblem som inte går att få rätsida på. Vi analyserar motståndarens tekare mer nu än tidigare och hoppas vi kan bli hetare framöver.

Vilka spelare i laget driver på mest övriga? En stor skillnad mot tidigare verkar vara att transatlanterna är mer involverade. Hur skulle du vilja beskriva exempelvis Matt Fornataro, Brady Leisenring och Dave Lundbohm ”off ice”? I TV sa någon att de verkligen eldade på övriga och att det bara fanns ett mål – Elitserien…

– Vi har ett lag som driver där samtliga i dag är intresserade att prestera sin bästa hockey, menar Jocke som inte vill gå in mer i detalj genom att nämna vissa spelare.

Vad har ni får målsättning i kvalserien?

– Finns bara ett mål, säger Jocke kort och det är ju lätt att lista ut. Troligen inte att komma trea eller fyra…

Vilka erfarenheter tar du med dig från kvalserien våren 2007 då du tog Löven via playoff till en starkt genomförd kvalserie? 

– Att om man är beredd och verkligen vill och är förberedd så finns inga hinder. Att aldrig ge upp! Det handlar om 23 dagar till och det är de roligaste dagarna på säsongen.

Tränar ni något annorlunda nu inför kvalserien eller kör ni på med taktik och fysik och mental träning som under allsvenskan?

– Vi jobbar med att förstärka och småjustera vissa delar i spelet. Vi håller i farten på träningar både på is som fys, det går hand i hand.

– Det mentala är att vi ska vara förberedda till 100 på vad som kommer, säger Jocke avslutningsvis.