Filander om debaclet Oskarshamn och nycklar framåt: ”Mer och bättre närkamper och noggrannhet med puck i egen zon”

– Vi tycker att passiviteten i början av både 1:a och 2:a är det största problemet, säger Martin Filander till Centralen om 4-1-förlusten med ett blekt VIK i Oskarshamn.

– Vi fick inte alls till den effekt vi ville i början av andra, och gav bort två väldigt billiga mål. De målen är tyvärr det som avgör matchen.

– Tredje perioden är ok men vi chansar så klart lite och släpper ett par vassa lägen emot oss. Men samtidigt skapar vi fem-sex riktigt bra lägen som vi behöver sätta för att ha en chans att kunna ta poäng som matchen såg ut. Men vi hade tyvärr inte skärpan.

Vad i detalj hände på 3:e och 4:e målen? Sådana brukar inte VIK släppa…

– Alldeles för tunna i agerandet på båda målen. Man måste ha bättre närvaro och ha koll på klubbor och gubbar i slottet. I ena fallet är det dessutom osorterat innan och dåligt i sista skedet, inte likt oss men det ska vi rätta till.

Vad är fokus på träningen inför LIF? Vad måste främst upp?

– Jag tycker kamp och intensitet, mer och bättre närkamper. Plus noggrannheten med pucken i egen zon och mittzonen där vi missade och drällde mer än lovligt.

Positivt var mindre utvisningar, hur har ni jobbat med det?

– Vi försöker vara noggrannare på träning och har diskuterat frågan sedan omgång 1. Mycket handlar om att spela på kropp och inte försöka stjäla pucken före man tacklat.

Hur ser du annars på målvaktssituationen?  

– Vi har två bra målvakter, men det är en konkurrenssituation om vem som ska stå och Fransson har varit väldigt het i inledningen av säsongen.

Vad tror du receptet är för att konservera Franssons form hela vägen nu?

– Det handlar såklart om matchning och träning samt att Fransson fortsätter tävla varje dag som han gjort här i inledningen.

Vad är skillnaden mot ifjol för Fransson?

– Han har jobbat hårt med fys och teknik, så jag tror att han tagit ett nytt kliv för att vara den toppmålvakt han vill vara.

Hur hanterar ni generellt en situation med ex. Marcus Dahlbom, en spelare som inte får spela så mycket som förväntat kanske? Är han besviken?

– Alla spelarna som inte får så mycket istid ska vara besvikna. Men man får inte något gratis i idrott. Man får knyta näven i fickan och gnugga hårdare och vara mer noggrann än alla andra, det är det som urskiljer de som lyckas på sikt från de som inte gör det.

Anton Mylläri har varit ett stort utropstecken. Vad är nycklar att det ska hålla i sig? Ganska snabbt och stort steg han har gjort kroppsligt och även hockeymässigt från Danmark/Ettan till massor av istid i topplag i Allsvenskan…

– Ja, han har gjort det bra i inledningen, men han måste så klart orka hålla under en lång säsong. Samt att det alltid är en viss skaderisk men en snabb fysisk förändring, det försöker vi vara lyhörda för hela tiden.

Hur ser du på utvecklingen för ”sena” nyförvärven Cutta och Sorkin? Nycklar framåt?

– De har gjort det okey hittills men jag tror de kommer växa in i vår spelidé mer och mer. Nycklarna är att fortsätta fokusera på våra grunder och spela med fart och tyngd.

Är ni nöjda med truppen? Hur ser ni på BLI-VIKtig just nu?

– Ja, om alla är friska har vi en riktigt bra trupp. Men det händer alltid saker under en lång säsong och då kommer bli viktig kampanjen bli riktigt viktig.

– Oavsett vilket behov som kan komma att uppstå behöver man ersätta med kvalitet som gör skillnad och till det behövs pengar som vi inte har utan kampanjen, säger sportchefen avslutningsvis.