Analys: Tre viktiga frågeställningar framåt i VIK:s lagbygge

VIK kommer behöva att Myttynen (bilden) och Sorkin båda visar sig vara ”the real deals” över tid. Resten av forwards har vi skaplig koll på sen tidigare. Backsidan dock mycket mer svårbedömd. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Serien är elva matcher gammal. För VIK:s del är det ganska svåranalyserat, faktiskt. Centralen listar här några nyckelfrågor just nu:

1. Hur ska Fransson hålla hela vägen?

Dahlbom har inte fått en minut ännu. Mot Oskarshamn kanske vi såg små, små tecken att ”Frasse” är lite sliten och 35-åringen sa själv att han ville ha tillbaka några mål.

Konceptet verkar nästan vara att Fransson i år själv i stor utsträckning får bestämma hur mycket han vill stå. Det har funkat suveränt hittills, men hur långsiktigt är det? (Om så nu är fallet).

2. Hur kommer den svårbedömda backsidan utvecklas över tid?

Vi kan tacka NJ:s fingertoppskänsla i fallen med unga Borgman & Mylläri. Utan dessa två invärvade genombrott hade det varit mörkt. Men hur länge orkar de spela på denna höga nivå kväll efter kväll?

Måste säga att trion Cook, Cutta och Larsson fortsatt är svårbedömd och det står skrivet i stjärnorna hur bra de kommer vara när det gäller i vår sedan. Kan blir alltifrån fågel, fisk eller mittemellan på dessa.

Sedan lite frågetecken för positionsspelet i egen zon på Alenbring, Nilsson-Lindelöf och faktiskt kanske även på vilde Uotila. Uotila kompenserar dock mycket med sin styrka och fysik och är viktig längs sargerna.

Ytterligare frågetecken på backsidan är när Jonsson och Rubins kommer tillbaka, och i vilket skick de är i då. Som det ser ut nu är det mycket som ska stämma och falla plats för att denna backsida ska driva laget i ett SHL-kval.

3. Beprövat framåt, men hur är Sorkins & Myttynens kapacitet över tid?

Framåt kommer troligen Lihagen tuffa igång, inte som en stjärna som vi kanske trodde, men som en förstklassig andre- eller tredjecenter, som i KHK. Samtidigt kanske inte Lihagen upplevt sådan här press tidigare i karriären.

Williams kommer såklart göra sina 20-25 mål och 40-50 poäng när allt faller på plats, när han sänkt kaptenskraven och minskat brunkandet. Där gäller det också att han är frisk och formtoppad i vår.

Johansson, Urbas och Murphy har redan visat att de håller och lyfter varandra. Davidsson kommer göra sina assist i powerplay, och är smart och teknisk nog att han troligen snart kommer bli varm som center och börja vinna tekningar.

Fjärdekedjan, med massor av rutin, kommer också pumpa på och sannolikt ger de lite mer offensiv än tidigare års fjärdelines.

Det som däremot fortsatt är svårbedömt är hur mycket Sorkin och Myttynen kommer kunna bidra över tid, och särskilt i vår. Båda har blandat och gett lite (Sorkin har inte setts överdrivet mycket förutom två klassmål, gäller att få igång flås och ben så att de fina händerna kan användas).

Som ganska välmeriterade importer (även om Sorkins PPG i AHL inte är kanon) är kraven höga. Förväntningarna hos många är inte mindre än att Sorkin & Myttynen ska anses kunna driva laget i kvalen sedan. Det gäller såklart alla, men dessa två är extra svårbedömda.

1 svar

  1. Marko skriver:

    Om man kikar på Myttynens poängproduktion i karriären så får vi vara väldigt nöjda ifall han slutar på närmare 30 pinnar. Jag tror en del behöver tona ner förväntningarna på killen och se honom som en ok import men inte mer. Sen får naturligtvis Matias ’” knäppa mig på näsan” och vinna poängligan i serien för min del : )