Inför Västerås- Leksand: Tidig chans att distansiera LIF med 13 poäng & Cutta behöver nog lyfta sig

Klarar Cutta att lyfta sitt spel och visa mer attityd? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På tisdagskvällen är det dags för en hockeyfest i ABB Arena då Leksand gästar. LIF brukar ha fans med sig som sätter färg på matcherna. VIK Support går från klarhet till klarhet och det är bäddat för närmare 5000 åskådare.

Enligt rapporter från Leksand har ex-VIK:aren Robin Jacobsson varit rätt bra. ”Syns att han fick lite självförtroende i Västerås”. Brock Montpetit däremot har ”inte varit något vidare”.

Många menar också att backen Viktor Amnér varit outstanding hittills. Och så har Fredrik Forsberg, lillebror till NHL-stjärnan Filip, varit ett stort utropstecken. Ska ha visat riktiga sniperegenskaper som sin bror.

För VIK:s del blir det viktigt att studsa tillbaka från 4-1-förlusten i Oskarshamn där spelet stundtals var uselt. Leksand däremot hade islossning hemma mot Asplöven och vann med hela 6-1.

Faktum är att VIK redan nu har en chans att distansiera sig rejält till Leksand. Vid seger blir det hela 13 poäng ner till LIF, vilket kommer kräva en skaplig rusch, liknande den VIK gjorde ifjol, för att LIF ska komma ikapp Gulsvart.

Men om Leksand vinner är skillnaden mer beskedliga sju poäng. Vi som känner vårt VIK vet dock hur svårt laget historiskt haft i sådana här matcher då man möter lag som gått lite dåligt och behöver bryta en trend.

Är det dags att bryta den tråkiga VIK-trenden och visa lite mer ”killer-instinct”?

***

Niklas Johansson klargjorde också på VIK.se idag att han vill förstärka laget senast runt jul. För att signa en bra spelare då behöver runt 500 000 kronor inbringas, kanske främst via BLI-VIKtig. Just nu finns 65 000 insamlat och NJ har ingen slant över just nu.

Laget skulle verkligen behöva en riktig toppback som kan lyfta och stabilisera den hittills oväntat bra, men ganska oprövade/rinkrostiga, backsidan. Återstår att se hur mycket deg och vilja VIK-fansen har till det.

***

På ett individuellt plan är denna match kanske viktigast för Jakub Cutta. NJ betonade på VIK.se idag att tjecken verkligen bör visa framfötterna framöver. En bra insats mot Leksand skulle nog behövas för att tjeckens provspel ska förlängas.

33-åringen har varit solid men har inte eller övertygat riktigt. Cutta behöver nog visa lite mer kontrollerad aggression och frenesi i spelet för att NJ ska bli helt nöjd.

Om inte Cutta kan vara lite av en polis till kommande kval för att hålla en Andre Deveaux 2.0 under kontroll lär nog NJ titta efter andra alternativ.