VIK åter starkast i slutet då Williams & Lihagen visade gryende mot Leksand efter solomål av Borgman

Kaptenen fick sista orden med två klasstraffar efter en bra arbetsinsats. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Trots ett desperat bortalag i form av nuvarande bottengänget Leksand lyckades VIK vinna efter straffar med 5-4 på tisdagskvällen. Dryga 4600 hade sökt sig till hallen och det var bra tryck.

Undertecknad missade tyvärr matchen live på grund av sent jobb men Johan Thalbergs skickliga kommenterande ackompanjerades av härlig sång från VIK-klacken som verkligen hördes genom rutan. Det kompenserade för live-missen.

Första perioden var omständlig och det kladdades mycket med pucken från VIK-håll. Pålitlige Cody Murphy klämde dock beslutsamt in 1-0 i power play och VIK fick lite luft.

Sorkin hade en svag match och denna tripping gav LIF 1-1 i power play. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Spelgeniet Janos Hari fryste sedan VIK-boxen med en genomskärande passning och Alexander Ytterell satte 1-1 efter elva minuter i power play. Leksand gjorde det bra i flera byten innan den fantastiske 20-åringen Andreas Borgman gjorde ett makalöst solomål fram till 2-1.

Andra perioden var jämn och ingen målvakt hade någon direkt lyckad afton. 3-3 inför sista.

Matias Myttynen visade bra finess då han bröt in och hittade luckan mellan benskydden på en då ännu mer olycklig Frans Tuohimaa efter 41.36.

Lihagen sätter 3-3. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sedan gjorde det VIK bra och borde väl gjort 5-3. VIK verkar ha förmågan att trötta ut motståndarna i år. Men som så ofta när man inte själv gör mål så ringer det i baken som Filander brukar säga. Leksand skickade puckar på mål och 4-4 var ett faktum efter tidernas längsta videokonferens.

Mycket rörelseenergi då 196 cm Lihagen får upp ångan allt mer. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I straffläggningen gick Williams äntligen tillbaka till sin favorit och satte det viktiga första målet. Kaptenen visade sedan klassen igen och krönte en bra kväll med en vacker långe backhandsdragning fram till seger.

Hari är en sevärd spelare men Fransson lurade ungraren två gånger på straffarna. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sammanfattning

Det mest positiva var att Lihagen och Williams på allvar verkar vara på väg mot formen. Lihagen stod för bra pucktransporter nästan varje byte och vann makalösa elva av 13 tekningar, plus såklart viktiga och distinkta 3-3-målet.

Williams är också på gång och nu börjar liret stämma för den så intelligente och stenhårt arbetandes kaptenen. På backplats kan vi bara konstatera att Andreas Borgman är en av de mest begåvade spelarna i VIK på mycket länge. Skulle inte förvåna om det blir landslaget inom fem år.

Enda chansen att få se Borgman i VIK nästa år är att laget går upp. Det återstår dock mycket av denna säsong ännu så vi kan njuta av detta backspel ett bra tag till.

Cook var tillbaka och Montpetit gjorde sitt första mål för Leksand. Kanske var Cutta lite passiv så Montpetit kunde styra in trissan. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Cook var tillbaka och fick 12 minuter. Amerikanen var mycket olycklig på ett av de konstigaste målen på länge då ett mål ryggades i mål bakom Fransson, annars en okey mini-comeback.

Leksand gjorde det bitvis mycket bra och med lirare som Amnér och Hari kommer laget stiga i tabellen. Men målvaktsspelet måste upp.

I afton hade dessutom VIK lite retroaktiv tur med domarna då Haris tvåa fram till 3-3-kvitteringen var tveksam. Allt jämnar ut sig över tid.

Framgångsreceptet just nu för VIK verkar annars vara att trötta ut motståndarna. Spelet stämmer inte 100 men arbetsinsatsen och tunga kroppar verkar ändå göra VIK till ett jobbigt lag att möta. Leksand var inte det första laget att se lite trötta ut i tredje mot VIK.

Men nu är det väl dags att Marcus Dahlbom får stå mot Tingsryd borta på torsdag. Fransson ser en smula sliten ut efter 12 raka starter.