Inför Tingsryd- Västerås: ”Alla importer har varit bra i TAIF, de gör alltid jobbet och faller aldrig ur ramen”

Jeremy Williams laddar för ett fint skott mot Leksand som VIK vann med 5-4 på straffar. 

Williams och Lihagen visade nyvunnet ”GO!” mot Leksand. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På torsdagskvällen väntar en oerhört tuff bortamatch i Tingsryd, mot ett TAIF som är bättre än på mycket länge.

– Formen är väl ok, säger Matts Frost som bland annat skriver på Taifbloggen.se till Centralen. Såg lite segt ut mot Oskarshamn senast, backsidan försvagas tyvärr rejält i och med Kevin Ekman-Larssons skada. KEL har varit en av våra bästa backar.

Vilka är heta i TAIF? Någon som kan bättre?

– Oavsett vem som står är båda målvakterna heta. Kedjan med Högberg-Johansson-Ruuttu är riktigt het. Markus Persson har mycket mer att ge offensivt.

Hur har importerna funkat?

– Alla importer har varit bra, gör alltid jobbet och faller aldrig ur ramen. Man spelar som ett kollektiv så inga ”stjärnor” på det sättet.

– Av importerna skulle jag säga att Drew Paris imponerat mest. Stabil defensivt och ruggigt tung att möta. Riktigt bra skott.

– Denny Kearney hade det tungt på försäsongen plus de fem-sex första omgångarna, men har börjat komma igång och skapar mycket.

– Eric Castonguay gör allt från ”skitjobbet” till avgörande flip-pass. Spelar 5-mot-5, BP, PP. Har inte gjort en dålig match om ens ett dåligt byte, menar Mats och VIK är därmed förvarnat.

***

Några frågor i VIK:

* Nick Sorkin har svalnat betänkligt efter två klassmål på tre matcher och har gjort tre ganska bleka och poänglösa matcher. NJ brukar ha kort tålamod så det gäller att amerikanen hittar tillbaka snabbt. Har haft lite svårt att komma igång med fötterna och har haft problem lite med balansen än så länge, har känts aningen ”lätt” trots storleken.

* Jakub Cutta spelar inte speciellt fysiskt trots storleken, precis som en scout sa till Centralen tidigare. Offensiven är också begränsad och Cutta behöver nog lyfta sig.

* Är det dags för Marcus Dahlbom i kassen? Jonas Fransson har plötsligt sett lite mänsklig ut på sistone efter 12 raka starter.

***

Annars var det lovande senast mot Leksand att Jeremy Williams och Niklas Lihagen verkar vara på gång. Lägg till den alltid lika heta klasskedjan med Urbas-Johansson-Murphy så blir det ganska mycket offensiv spets att hålla reda på för motståndarna.

VIK har inte direkt imponerat spelmässigt på sistone, men lagets tyngd har givit möra motståndare i sista perioden. Blir det samma scenario mot Tingsryd?

***

Till sist: VIK har efter en katastrofal start med massor av utvisningar lyckats skära ner kraftigt på odisciplinen och har faktiskt fått fler power play än motståndarna på sistone (ja, ni läste rätt.)

Men i Tingsryd brukar det vara ett otroligt tryck på domaren – om inte minnet sviker mig finns det enstaka röststarka i publiken som konstant gormar högintensivt på domaren vid varje kontakt.

Det blir således ett test för det nya lite mer disciplinerade VIK, håller Gulsvart domaren ifrån att inte tvingas ge TAIF mer än fem power play får det väl anses godkänt på bortaplan?