Många frågetecken (om VIK ska vara ett SHL-satsande lag) efter blek match borta mot bra Tingsryd

Tingsryd var precis lika bra som förväntat hemma i Nelson Garden. Nykomlingarna från division 1 vann med 2-1 efter förlängning mot ett tungfotat och offensivt stelbent VIK. Det var inte ett orättvist resultat.

Det var också förväntat att TAIF kom ut och körde från början. VIK uppträdde stressat och hamnade ofta i tidsnöd i anfallszon, plus kladd i egen zon. TAIF gjorde det bra.

Tingsryd slog konstant och framgångsrikt långa diagonalare genom mittzon, frågan är hur det kunde vara så tomt i mittzon?

Det var ändå förhållandevis jämnt, även om Fransson tvingades rädda 37 puckar. Det var inte helt orättvist när Christopher Fish blixtrade till och serverade Eddie Davidsson fram till 0-1 efter 27.50. Men det var alldeles för få sådana anfall.

Sedan var Fish åter kanske lite övertänd och fullföljde en tackling, och domaren kändes nog pressen också lite då hemmalaget låg under. Fish fick tveksamt 2+10. Fransson var nog en smula felplacerad när Jonathan Johnsson fick oceaner av tid och utrymme att placera in 1-1 i slutet av andra i power play.

I sista perioden var det böljande spel fram och tillbaka och VIK hade förtvivlat svårt att komma åt TAIF:arna, som vann skotten med 38-24 (!). Inte charmiga siffror för VIK.

Domaren inledde opåverkad av den röststarka publiken, men efter VIK:s mål hade inte VIK något mer flyt med domsluten och Murphy fick en tveksam utvisning, och 2-1 TAIF i sudden.

Sammanfattning

Nu är det lite orättvist, VIK har ingen stor budget, men förväntningarna från många fans är ändå att laget ska nosa på SHL. Då är det jobbigt att se laget lira så här svagt. Och hittills under säsongen har inte spelet varit speciellt bra, förutom de första matcherna.

Faktum är att Jonas Fransson lite har maskerat bristerna i VIK hittills. Vi ska även ha med oss problemen med skador med mer på backsidan, men ändå.

Många manar till tålamod och nämner VIK och Rögle ifjol, två lag som började tveksamt. Men samtidigt gjorde både VIK och Rögle en del förändringar under resans gång ifjol.

Frågan är inte om NJ nu, som dessa två lag ifjol, ska fundera på om denna trupp är den rätta att sluta säsongen med. För över säsongen hittills är det bara två av fyra kedjor som funkat konstant: Urbas – Johansson – Murphy har producerat och Berg – Gråhns – Fish har gjort mer än vad som kan förväntas av en fjärdekedja.

Den gemensamma nämnaren för dessa två fungerande kedjor är att det finns fart här. Problemet kan vara att Davidsson, Sorkin och Williams blir för statiska, lite samma med Lihagens kedja med Myttynen och Svedlund. Av dessa sex är det bara Lihagen som är en kraftfull skridskoåkare.

De kritiska forwardsfrågorna är således: Är Sorkin tillräckligt snabb för Allsvenskan? Kommer Davidsson kunna leda laget som center? Svedlund har många bra egenskaper men saknar lite kraft i åkningen, precis som Myttynen.

Positivt är ju att fart finns ju på bänken i massor hos Robert Lantosi. Ett första steg är nog att kasta in slovaken igen.

På backsidan är Cutta blek, varken fysisk eller det minsta offensiv. Nu kanske tjecken är tokbillig, men frågan är om inte NJ kan få mer per krona här ändå? Har man råd med en import som är så enkelspårig och anonym?

Sedan har inte en back som Hampus Larsson blommat ut som tänkt. Backen är bara 20 år, men just nu är det alldeles för obeslutsamt.

Visst ska man ha tålamod men man måste ju samtidigt analysera det hela på individnivå. Räkna med att NJ jobbar med förnyat högtryck med den utvärderingen.

En positiv sak är ju att NJ ofta visar på handlingskraft när det behövs.

Västerås tre stjärnor:

1. Jonas Fransson

2. Christopher Fish

3. Cody Murphy

3 svar

 1. Mr H skriver:

  Undrande: – Man kan alltid spekulera i detta, men olika sportchefer bygger olika. En gissning är att budgeten är ca 9 – 10 miljoner i alla fall, men den kanske är lägre än så. Det som har varit är att VIK inte brukar ta slut under grundserien, och att de som har klenare budget brukar göra det. Snart kommer väl VIK med siffrorna.
  ”Tungfotat och offensivt stelbent” – för att ta dina ord, Mikael, är, och har varit VIKs akilleshäl sedan de ramlade ur. Vad som behövs är just att skapa den spelform/tänk (det lag) som gör VIK till ett mer kontringsstarkt lag med homogen offensiv. Att inte bara lita på att trötta ut motståndaren, som då blir lågt sittande likt Karlskrona – som sedan kontrade bort oss. Att kunna döda matcher i tid!! Dock – måltjuvar kostar.
  I framtiden önskar jag att VIK matchar andremålvakten, så att vi åtminstone har något att jämföra med. Fransson håller kanske inte för en hel säsong. Det tar tungt när man är äldre – hur tänker Filander? Franssons lägstanivå är kanske inte tillräckligt hög.
  Kul att se att Lihagen har hittat formen och att även Williams funkar. Lihagenkedjan behöver någon till förstärkning/förändring då Svedlund inte verkar göra särskilt många poäng. Då har vi en kedja till!

 2. Adde skriver:

  VIK har definitivt inte lika hög lönebudget iår. Det förstår man ganska fort när man jämför dagens vik trupp mot fjolårets.

 3. Undrande skriver:

  VIK har en liten budget? Drygt 11 miljoner förra året och i år har det väl kommunicerats att den ligger kvar på ungefär samma. Om så är fallet så är den ju det dubbla? Av TAIFs, 3ggr asplövens och 4 miljoner högre än björklövens. Leksand är väl runt 10mille.