Filander om hur VIK jobbar med unga spelare efter Lantosis avsked: ”VIK är grymt bra på att få fram talanger & ta till vara på dem”

Ganska ofta omgiven av veteraner, men Filander är inte orolig för VIK:s talangutveckling. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det har varit mycket diskussion nu om VIK:s förmåga att få fram och förädla talanger sedan Lantosi lämnat för Vita Hästen. Kanske lite sämre utdelning senaste år? Vi har ju varit bortskämda med spelare som Patrik Berglund, Mikael Backlund, Dennis Rasmussen, Markus Ljungh och William Karlsson.

Centralen frågade Martin Filander hur han ser på det. Det är kanske svårt att ha tålamod med talangutveckling samtidigt som man har knivskarpa krav att ”vinna nu”?

– Det är sant, med våra ambitioner blir konkurrensen hård och kvalitén hög. Är man bra nog och utvecklas vidare så är vägen så klart öppen.

– Det gör att man kanske inte alltid är redo direkt från J-laget, då gäller det att ha viljan och drivet att via lån eller utflykt hitta stället man kan förädlas tills man slår sig in på annan väg.

– Men jag tycker inte att det är något fult att göra som vi gjort med tex. Eddie (Davidsson) och Mylläri (som kommit tillbaka efter att gått andra vägar). Vi håller koll/kontakt med flera ”VIK”-spelare som är ute i andra klubbar som kan komma tillbaka. De är inte mindre VIK:are för det.

– Man ska veta att det är en väldigt bra och tuff liga att slå sig in i. Motivationen att tävla från en liten roll till en stor roll är väldigt utmanande för både kropp och skalle.

Coachen menar vidare att man behöver driva hårt tills man är cirka 25 innan man vet vart ens egen potential är som spelare. Så länge är det få spelare/klubbar som väntar på samma plats, utan då kan man ibland få hitta miljön där man kan driva sig framåt och få spela sin roll tills man är ”där”.

– Jag tycker VIK är grymt bra på att få fram talanger/ta till vara på dem. Vi har över tio man som gått igenom J-systemet alternativt är ifrån länet i truppen. Sedan har vi haft sju juniorer i år som känt på A-lagspel.

– Man ska veta att det är extremt ovanligt att få fram kullar med spelare som ”Bulan”, ”Backis”, ”Musse” och ”Wille K” i tät följd. Många var ju världsstjärnor i sina respektive kullar och platsade så klart rakt in i Allsvenskan.

– Till sist vill jag säga en sak om att ”få chansen”. Jag tycker för det första att man förtjänar/tar chansen. Spelarna kämpar alldeles för mycket för att säga att det är något man får.

-Sedan H-A-R man chansen varje dag, på träning, att visa att man ska spela. Det är där man ska börja sticka ut och vara bra för att få spela, det är på det sättet man ser till att ständigt utvecklas som spelare hela sin karriär, säger coachen avslutningsvis.