Fish, Gråhns & Berg i den smått historiskt vassa fjärdekedjan snurrade upp annars bra Timrå och bärgade segern

Ser ni pucken? Gråhns har precis satt matchvinnande 3-2 efter högklassigt förarbete av Fish och Berg. Den bästa fjärdekedjan på hur länge som helst. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det var verkligen serielunk då VIK vann med 4-2 hemma mot Timrå på torsdagskvällen inför dryga 3000. Största behållningen var att se att VIK numera har en fjärdekedja av högsta klass som avgjorde matchen med en upprullning.

”Mr Clutch”, Eddie Davidsson sätter 1-0. Snabba händer med lika snabb hjärna är bra att ha… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK började bra och hade kontroll på matchen i första perioden. Det var ett mycket blekt Timrå inledningsvis. VIK gjorde tidigt 1-o power play tack vare Eddie Davidssons kvicka händer och snabba uppfattningsförmåga på en sargretur.

En patenterad Williamsare vid 2-0. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hemmalaget började också bra i andra perioden. 2-0 kom även det i power play då äntligen Jeremy Williams fick bomba in en patenterad långdistansmissil igen.

Efter något passivt försvarsspel kunde stortalangen Jonathan Dahlén peta in 2-1, bara minuten efter VIK:s mål, i matchminut 25. Sedan fick TIK oerhörd energi och VIK tappade plötsligt allt.

I slutet av perioden satte Timrå rättvist 2-2 bakom en chanslös och åter annars strålande Fransson. Frågan inför sista perioden var om VIK skulle orka starta igång traktorn igen?

Svaret på frågan blev ja, då VIK åter började kanske ta ett litet, litet grepp om spelet i tredje, även om det var mycket kladdigt och omständligt spel. Urbas bombade bland annat ett skott i ribbkrysset efter en strålande pass av Gråhns.

Det var inte orättvist när 3-2 kom efter att pucken gått som på ett snöre mellan Fish, Berg och avslutet stod Gråhns för efter 56.32 och stort jubel. Janne Urbas lade behärskat in 4-2 i tom kasse.

Sammanfattning

Traktorn VIK fortsätter tuffa på och tar segrar utan att glänsa. I afton var det bitvis svagt spel, samtidigt som Timrå gjorde det bra när de kom igång. TIK har ju drivande spelare som Hallin, Marklund och stortalangen Dahlén som håller riktigt bra allsvensk klass.

Fish har alla attribut man kan önska sig av en fjärdelinakille, plus en frejdig offensiv och förmåga att blixtra till med fina assist. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Den jämna produktionen fortsätter då det var fjärdelinen som bärgade segern i afton. Och på vilket sätt sen, ett klassanfall där alla tre var inblandande. Fish går verkligen från klarhet till klarhet och Gråhns är kanske Allsvenskans bäste fjärdecenter genom tiderna. Bergs kraftfulla spel suger energi ur motståndarna.

På pluskontot fanns även Uotila som åter var en tacklingsmaskin och gjorde en strålande defensiv insats. Det verkar som Uotila hittat positionsspelet bättre nu också och är inte lika äventyrlig längre där.

Hampus Larsson gjorde också kanske sin bästa match för säsongen och verkar trivas med Uotila. Larsson var också stark i det fysiska spelet. På något sätt känns det som Larsson behöver inse hur begåvad han är och våga vara mer beslutsam och ta för sig mer, men är såklart fortfarande bara 20 år och framtiden ser ljus ut om mer kaxighet kan infinna sig.

Jakub Cutta gjorde en solid match och tjecken sprider lugn i försvaret, men var kanske lite felplacerad vid 2-1-målet. Det är svårt att smälta att denna så ko-lugne back har drygt 1000 utvisningsminuter i karriären. Kommer Cutta ”explodera” snart? Killen måste ju uppenbarligen ha ett d-äkla humör innerst inne.

Myttynen behöver komma upp lite i tempo för att kunna få utrymme och tid till att utnyttja sina fina playmakeregenskaper. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Matias Myttynen behöver lyfta sig ett snäpp, det blir för kladdigt och smånätt lite för ofta. Bara att jobba på, för vi vet ju att killen har ett vasst spelsinne och kanske skott när han får lite tid. Men just nu hamnar finländaren i tidsnöd för ofta.

Anton Mylläri och Jeremy Williams krånglade också till det och kladdade lite med pucken i power play. Här behöver det förenklas ibland. Cody Murphy går från klarhet till klarhet och är en mästare på att vinna puckdueller, vilken oerhörd arbetskapacitet!

Kärnkraftverket Cody Murphy ger aldrig upp och karl´n måste vara totalt klippslut efter precis varje byte. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Robert Lantosi har nu fått lite istid och är en intressant spelare, bara 20 år fortfarande, men behöver vässa sin puckkontroll på små ytor för att kunna utnyttja farten bättre.

Till sist står Nick Sorkin kvar på 2+0 på nio matcher nu. Amerikanen har inte alls fått fart på fötterna ännu och måste omgående lyfta. Har lite svårt att täcka pucken och har kanske inte världens bästa balans än så länge i VIK.

Västerås tre stjärnor:

1. Stefan Gråhns – Jobbade stenhårt och smekte även fram några riktiga flippmackor. Segermålskytt.

2. Juha Uotila – Granithård i defensiven i varje byte. Finländaren verkar inte kunna bli trött. Det är jobbigt att spela så fysiskt.

3. Christopher Fish – Max påslag i varje byte. Låg bakom segermålet med briljant assist.

14 svar

 1. 2002 skriver:

  GNS, Vad får dig att tro att GSU bryr sig om dina rants på gurkburken?

 2. gns skriver:

  Blivit spärrad där flera gånger om, och nu börjar det kokta fläsket bli stekt. Jag är ett fan och ger personligen en käftsmäll till gurkburkens sax om jag får den möjligheten. Hela VIK och gsu kan komma när dem vill om dem tycker att jag har fel. Helt Sjukt!

 3. Mr H skriver:

  gns: allright – nu vet jag!! Ska kolla det senare. Frågan är vad Elaka saxen gör på den här sidan då? Men jag ska titta lite. VIK går i alla fall rätt bra just nu… 🙂

 4. gns skriver:

  * Kritik och jordnära ord har nu raderats 🙁

 5. gns skriver:

  Gurkburken, ett V-ås forum där många VIK-fans samlas och diskuterar. Men deras sax lever i en egen värld långt borta från tellus. Vet inte vad, men allt saxas hit och dit efter behag. Läs själv: http://www.svenskafans.com/hockeyzon/vasteras/forum.aspx

 6. Mr H skriver:

  Vad har blivit spärrat – måste ha missat det?
  Storm i ett vattenglas, eller?

 7. gns skriver:

  Tänker inte förstöra denna blogg, men ett tips till den elaka saxen är ju att ta sin roll mer seriöst och konsekvent. Inte leka gud och spärra till höger och vänster. Kom ihåg att det är en fanpage du styr och att vi alla är olika. Du kan aldrig ta ifrån mig mitt VIK-hjärta och platsar jag inte i burken får jag alltid plats i rocklundahallen. Almtuna nästa!

 8. Mr H skriver:

  Elaka saxen: What the h…? nic – det där var lite udda… gns är egentligen från Nordkorea…Jaa, I didn’t see that one comin’.
  Är det någon som varit stygg? Terminologin är något udda i Din insändare, du!! 🙂

 9. Elaka saxen skriver:

  Mr H. GNS åkte på en spärr efter att hotat nic på burken med stryk och idiotförklarat andra nic som inte tycker som han. Så det är GNS som är Kim Jong och Nordkorea. Skall det vara så svårt att ha en vanlig vettig diskussion med GNS ? Ja, det verkar så. Då får han stå sitt kast och i fortsättningen söka visum till gurkburken, precis som till Nordkorea. Enkelt, enkelt som man bäddar får man ligga

 10. Mr H skriver:

  Bra Marko! Bra skrivet. Ett par toppar till behövs, då kanske till och med 3 kedjor skulle fungera. Hoppas att Hampus kommer fram lite till denna säsong.
  I övrigt – vad är det med gurkburken/Nordkorea – gns??

 11. GNS skriver:

  gurkburken=nordkorea?

 12. Marko skriver:

  Håller med i de analyser Herr T & H gjort liksom Mikaels matchanalys. Jag hade också sett att Dahlbom fått fortsätta då Frasse ändå är i matchform och kan ladda batterierna ett tag till. Sorkin har mycket att bevisa och ”smekmånaden” är strax slut. Problemet är väl att ekonomin inte tillåter hur mycket utsvävningar som helst vilket kan innebära att hyfsade sk ”lagom” prestationer ändå räcker denna säsong. Gällande Lantosi och Svedlund så tycker jag att Svedlund än så länge ändå presterar i klass med många andra. VIK är mer ett lag iår än föregående med bra arbetsmoral men ett par toppar till fattas.

 13. Mr H skriver:

  Dahlbom glänser i sin debut – vad händer i nästa match?
  Jo, självklart så måste ju Fransson spela igen?!! Mot Timrå kan man ju se att det är dags att tänka på bredden nu och ge den som håller nollan en ny match direkt (Dahlbom). Att bänka den som är ”hetast” är fel signal. Är Fransson seriens bästa målvakt, eller? Ej rätt av Filander här, som jag ser det.
  Bra som tusan att Gråhns-kedjan får avgöra när VIK sin vana trogen ej lyckas döda matchen i tid.

 14. MrT skriver:

  Kedjan med Sorkin, Svedlund och Lantosi var inte så bra igår. Det verkar inte riktigt lossna för VIKs egna produkter. Svedlund och Lantosi är för svaga och vinner inga sargpuckar.

  Tyckte även Williams var loj och så väldigt vilsen ut på planen hela matchen, förutom vid målet och någon genomåkning.

  Förstår inte alls Thalberg som hyllar honom i VLT.