Fler scoutrapporter Lehmann/Hetta plus Ranta i Oskarshamn: ”Ersatte Hayes som gick till Karlskoga”

Lehmann i Trojas kläder under kvalet ifjol och den skadade VIK-centerna menar att dagens VIK är jämnare än vad Troja var då. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Pratade lite mer folk på insidan i branschen i Hockeysverige om VIK:s senaste värvningar, Fredrik Hetta och Niclas Lehmann. Källor som brukar ha väldigt bra koll:

– De har ju sina spetsegenskaper. Lehmann är skicklig offensivt, men kan förbättra intensiteten och skridskoåkningen. Hetta har ett väldigt bra skott och helt okey skridskoåkning. Kan förbättra blicken och känslan för spelet. Trots att han är ganska stark i gymmet är han inte speciellt effektiv i sarghörnen.

– Det som är lite faran med Lehmann och Hetta är att de ska ha en garanterad plats i första eller andra, annars funkar de ej så bra. Framförallt Lehmann.

– Sammanfattningsvis tycker jag att mv-sidan ser ganska bra ut i VIK, backsidan likaså, medan fw-sidan känns sisådär. I dagsläget är jag tveksam till att VIK är ett lag för kvalserien.

– Kristianstad ser starka ut. Tror Kallinge och Mariestad ligger strax bakom. Inget lag i norr sticker ut. Piteå lite sämre än tidigare, Kiruna likaså. Sundsvall blir inte bra, Östersund blir sämre också. Boden kan dock överraska lite. I östra tror jag att Visby fortsätter vara bra, går nog till KS. Huddinge får nog ihop det rätt bra också.

***

Oskarshamn har värvat Roope Ranta från tyska andraligan, som man faktiskt på sin egen hemsida jämförde med succémannen Greg Squires. Talade med en källa som jobbar i DEL2:

– Roope Ranta är en liten, men snabb spelare med en bra händer som vet hur man gör mål. Han är ett offensivt hot. Han bytte klubbar under säsongen här, för i Weißwasser ersatte han Jeff Hayes (nu i Karlskoga), som skadades och blev borta i flera veckor. Ranta hade ett tvåmånaders kontrakt där och efter Hayes återkomst fanns det inte längre plats i truppen för honom. Stora svagheten i fallet Ranta är att lika bra som offensiven är, lika svagt är hans defensiva spel. Hans backchecking är svag.

Oskarshamn har jämfört Raanta med Greg Squires, och hur är han jämfört med Jeff Hayes som också landat i Sverige?

– Jeff Hayes var mycket bättre än Ranta i DEL2. Hayes var enastående och en absolut ledare för Weißwasser. Ranta kan vara offensivt bättre än Squires, baserat på vad jag sett här. Men defensivt är Squires mycket bättre än honom. Och gällande ledarskap är Sqiures också bättre i mina ögon.