Kiilholmas succé i SM-Liiga och Rögle slår på stort?

Juha Kiilholma brukar karakteriseras som en av Niklas Johanssons sämsta värvningar. Kiilholma fick sparken efter endast 13 matcher och noll mål i VIK. Men sedan dess har Kiilholma gjort succé i den finska toppligan.

– Kiilholma följde coach Ari-Pekka Selin (nu i KHL) från SaiPa till HPK och hade ett bra år förra säsongen, säger Matias Strozyk, som bland annat frilansar på eliteprospects.com, till Centralen.

– Han kände redan till Selins spelsystem och det gjorde Juha till en nyckelspelare i HPK. Han fick mycket ansvar och är en ”elite penalty-killer” (nyckelspelare i box-play). Juha spelade även nästan 20 minuter per match vissa gånger när han blev befordrad till en topp-sex-roll, berättar Matias.

***

Intressant med fallet Juha Kiilholma. Det visar hur lurigt det kan vara att värva en spelare. Mycket ska stämma; konditionen ska vara riktigt på topp (vilket NJ sa att den inte var då Juha var i VIK), man ska trivas socialt och i spelsystemet. Dessutom måste man finna sin roll bland medspelarna.

Det är en ekvation med på förhand många okända variabler som visar att man såklart inte bara kan gå på poängsnitt och tidigare meriter när man värvar. Fingertoppskänslan måste också finnas där.

***

I övrigt har NJ:s mindre lyckade värvningar (som dock överglänses av alla fina värvningar) inte direkt gjort succé efter flopparna i VIK. Matt Sisca har gjort 114 poäng på 136 matcher i ECHL (”tredjeligan” i Nordamerika). Helt okey och Sisca lär väl få chansen i AHL snart.

Emil Mårtensson har till och med varit och vänt nere i division 3 (!). Eric Johansson, David Lundbohm, Mikael Zettergren och Mark Santorelli får också gå som missräkningar och det återstår att se om de får sina karriärer på rätt köl igen kommande säsonger. Förutom Zettergren är de fortfarande klubblösa efter ganska tandlösa totalinsatser i VIK.

Det som kan konstateras är att NJ inte haft speciellt bra utdelning på de mer meriterade och beprövade nyförvärven han signat. Vi får verkligen hoppas att NHL-meriterade Jeremy Williams och Kenndal McArdle plus Jonas Fransson och Andreas Frisk kan bryta den lilla förbannelsen och leva upp till höga förväntningar.

***

Rögle med gamle VIK-stjärnan Anders ”Masken” Carlsson vid rodret ser ut att råna Södertälje på far och son Nylander enligt MrMadhawk.se. William Nylander kan bli en av Allsvenskans bästa spelare redan kommande säsong. Lägg till Rögles förmåga att pressa ur varje droppe kunnande ur sina trupper på allsvensk nivå och vi kan slå fast att Rögle blir ett topp-3-lag om inte de unga målvakterna brister.

Intressant också att RBK verkar satsa på Kelsey Tessier som förstecenter. Skulle det varit VIK som landat Tessier som tänkt förstecenter skulle man undrat över det relativt låga poängsnittet (0,37) i AHL. Men eftersom ”Masken” har varit med och draftat Tessier lär han ha full koll på de där omätbara värdena hos Tessier och hans roll som pusselbit i laget.

Vi får hoppas att NJ åter har god koll på de ”omätbara” värdena hos sommarens nyförvärv i VIK…