Förhandskoll: Troja sist in och gör upp med Södertälje, Visby/Roma, Kristianstad, Huddinge & VIK

Nyckelspelare för respektive lag i kvalet: Anton Holm, Fredrik Johansson, Fredric Weigel & Henke Lundberg såklart. FOTO: Rune Åhlén

 

Västerås, Södertälje, Huddinge, Kristianstad, Visby och Troja. Där har vi lagen som ska göra upp om två platser i Allsvenskan 2017-2018.

Om vi gör en snabb och ytlig koll på lagen:

Troja krånglade sig vidare efter mål i sista sekunden i andra kvalmatchen mot Mariestad. Och idag vände trojanerna 0-2 till 3-2 i sista perioden i match 3. Hur länge räcker det beryktade Trojaflowet nu? Hajade till när jag insåg att en klasspelare som Johan Andersson (ex-Växjö) lirar där, plus ex-VIK:aren Stefan Söder. Mycket rutin i form av drygt 2000 allsvenska matcher och 360 SHL-matcher i laget. Troja är inte så långt ifrån Södertälje gällande den allsvenska rutinen då SSK har 2800 matchers allsvensk rutin och blott 49 SHL-matcher.

Visby/Roma är väl mest känt för oss VIK:are som klubben därifrån framlidne legendaren Alexei Salomatin hämtades. Har några tongivande ex-VIK:are i form av Oskar Lundberg, tuffe Mikael Adamsson och Emil Wahlberg. Högst oroväckande för de andra lagen är att målvakten Sammy Gustafsson två år i rad legat runt 95-96 i räddningsprocent i kvalen. Visby är det minst rutinerade laget i kvalserien med blott 160 matchers allsvensk rutin och 60 SHL-matcher.

Apropå oroväckande bra motståndarmålvakter: Kristianstad har ingen mindre än Joel Gistedt i kassen. Gistedt kan stjäla matcher även i Allsvenskan. Mats Lusths gäng har 765 matchers allsvensk rutin och vill gärna rida vidare på framgångarna i Skånehockeyn. Det som hänt med med Malmö/Pantern i SHL/Allsvenskan är ungefär som VIK i SHL och Surahammar i Allsvenskan. Kristianstad ska ha en ganska fanatisk hemmapublik och någon nämnde att det var ett fysiskt lag.

VIK har 4000 matchers allsvensk rutin och 638 SHL-matcher. Huddinge har 622/82. VIK är favoriter om vi kikar på dessa siffror bland annat.

Det var då. Mats Waltin lyfte in William Karlsson och Gustav Björklund i A-laget. Nu möts man i kvalet.

Det var då. Mats Waltin lyfte in William Karlsson och Gustav Björklund (höger) i A-laget. Nu möts man i kvalet.

Huddinge har för övrigt Gustav Björklund som hunnit bli 24 år. 2+4 på 23 matcher nu senast i Ettan var nog inte vad Björklund hade planerat efter att ha avgjort med ett vackert solomål för VIK hemma mot Leksand 2011. Björklund var en stortalang som kom upp i VIK:s A-lag samtidigt som William Karlsson. Men det lossnade aldrig. Vad jag förstår kunde inte ens ärrade veteraner som Per Helmersson eller Andreas Lindh få den då 17-årige hetsporren helt på ”sin sida”.

Apropå Huddinge, talade lite mer med Huddingekännaren Claes Ihlman som svarade så här angående hur laget vill spela:

– Bergman vet, haha. Fartfyllt, offensivt och disciplinerat. Mälberg vill spela sitt spel. Bryr sig väldigt lite om hur motståndarna spelar, även om han har mycket bra koll på nycklarna i motståndarnas spel.

***

Hopp om framtiden: VIK J18 slog ut mäktiga Färjestad och är klart för kvartsfinal.

1 svar

  1. Fredrik skriver:

    Blir jäkligt tufft, väldigt viktigt att publiken sluter upp. Kan bli tungan på vågen!
    Under 3500/4000 på hemmamatcherna skulle ju faktiskt vara rätt pinsamt när det gäller så fruktansvärt mycket… slut upp nu västeråsare!!!