Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Förlust i Tingsryd – inte ens backspelet i egen zon fungerar längre i ett Västerås som skakar i grundvalarna

Västerås föll igen på måndagskvällen. Ett Tingsryd med två raka förluster vann med 3-2.

Snabba och samspelta Tingsryd avslöjade en rad brister i VIK. Som exempelvis Charlie Cooks sega vändningar som gjorde att backen inte kunde hjälpa till att markera sedan Borgman och Korhonen dubbelbommat vid Castonguays 1-0 som gav TAIF vind i seglen.

VIK gjorde åter en gedigen arbetsinsats och jobbade hårt – men bara hjärta och nästan ingen hjärna eller finess. Williams var oerhört ojämn och spred puckar och tog på nytt en ofattbart odisciplinerad tvåa inledningsvis.

Samtidigt var det egentligen bara Williams som glimtade till med offensiv finess med tre fullständigt briljanta passningar i andra perioden (Urbas och Cook nätade, men Davidsson missade öppet mål). Tack vare Williams passningar gick VIK fram till 1-2.

Men allt trögare Matushkin blev övermodig på en spelvändning, och istället lekte Castonguay med Dahlbom på ett friläge och 2-2. Målvaktsspelet är också bara ok.

Konstant valpige och ojämne Hampus Larsson lurades sedan upp på läktaren och Davidsson tvingades haka. I efterföljande power play var det oförlåtlig dåligt av en så rutinerad back som Cutta att försöka dribbla och Larsson gjorde någon obegriplig liggande manöver som gav Kearney öppen gata till segermålet.

VIK försökte i sista perioden men var alldeles för långsamma i ben, händer och tanke för att kunna separera Tingsryds fina försvar.

Sammanfattning 

Niklas Johansson har satsat allt på ett kort denna säsong som kan vara den sista riktigt fina chansen att ta revansch mot Karlskrona, innan de slipper betala Leksands fallskärm nästa år.

VIK har det klart äldsta laget i serien, och troligen tyvärr även det långsammaste. Dessa två (ålder & fart) brukar hänga ihop. Det är inte kul nu hur lagbygget ser ut. Alla delar är mediokra och osammanhängande.

Dahlbom gör det bra i kassen som rookie men 25-åringen har ännu inte riktigt den där spetsen som behövs att rädda sina lagkamrater. Framåt är offensiven ännu lite trögare och fyrkantigare än tidigare år.

Det mest häpnadsväckande är dock att VIK gått från tre år i rad som etta i Allsvenskans gällande defensiv, till ett av seriens sämsta lag i egen zon (nu 9:a).

VIK-bygget och NJ-VIK skakar i sina grundvalar.

När man ser motståndarna få stå ensamma och vispa in returer mot i egen zon usla VIK-backar ökar respekten retroaktivt hur spelare som Per Helmersson, Jonas Emmerdahl och Marcus Söderkvist tog stolthet i att slita utan puck.

Men strävan att försöka vässa offensiven har kommit på bekostnad av att defensiven nästan kollapsat. Lägg till fortsatt bara okey målvaktsspel (felsatsningen med långtidskontrakt på gamle Fransson) och för tröga forwards, så är det ett recept på ett misslyckande.

Men viktigaste av allt: Oförmågan att utveckla spelsystemet till att nyttja spelarnas offensiv är det som fullbordar det allt närmare kommande fiaskot.

Så. Var ska man börja? Enda ljuset i tunneln är faktiskt ändå Vitali Koval, i det korta perspektivet. Den tungt meriterade vitryssen måste nu göra några av sina livs bästa matcher för gjuta mod i och rädda laget.

Får man tillbaka några skadade backar skulle det också hjälpa. En ny röst i båset skulle också ge energi kortsiktigt. Och varför inte en ny coach, det är ju så kort tid kvar av säsongen att man kanske inte hinner få någon negativ rekyl av ett coachbyte. Ofta brukar ju det ge en kortsiktig boost.

Att byta coach är det enklaste och lättaste, även om det kanske är lite orättvist då Filander fått ett hårt ifrågasatt spelsystem och misstänkt felkonstruerat lagbygge av NJ. Samtidigt finns det en kritik mot Filander gällande övercoachning och brist på rutin.

Någon som har numret till Andreas Appelgren, Mats Lusth eller någon coach som skulle ha pondus att våga bryta upp spelsystemet med det låga försvaret och våga släppa loss lite?

Experter jag talat med menar att det skulle gå fort att byta till ett högre försvarsspel m.m., eftersom de flesta spelare har haft det i andra klubbar.

Tror fansen och sponsorerna med större glädje skulle höra en mer offensiv fiolsträng brista.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:0:"";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Åtta viktiga frågeställningar inför försäsongen som startar mot Vita Hästen: Kan Salminen, Speers och Cheek börja b… https://t.co/2ar5HRNnV6

SvaraRetweetFavorit
Daniel Fallman - AvatardfallmanDaniel Fallman

@philipsunell @VIKFanCentral 😀 lycka till. Tror säkert han blir sevärd. Vi håller tummarna för Pooley

SvaraRetweetFavorit
Philip Sunell - AvatarphilipsunellPhilip Sunell

@dfallman @VIKFanCentral Tolkade din tweet som att han skulle vara motsatsen till snabb på skridskorna och så är ab… https://t.co/mVnewmVM96

SvaraRetweetFavorit
Philip Sunell - AvatarphilipsunellPhilip Sunell

@dfallman @VIKFanCentral Sjävklart inte men skridskoåkning är absolut en av hans styrkor, tycker jag man ser efter… https://t.co/dVtG2WfqPJ

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto