Fortsatt forwardskoll spelare för spelare & Ettanlag tror inte på sig själva

OP är redo att hoppa in i säsongen nu! FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under dagen blev VIK topptippat under Ettan Västras träff i ABB Arena. Det lovar ju gott. Skönt att folk tror på klubbens satsning. Några fler noter:

  • 11 av 12 lag tror att VIK vinner serien
  • Inget lag utom VIK pratar om att komma bättre än topp 5.
  • Alla lagen bygger nytt och vill spela aggressivt.
  • Men inget lag tror på sig själva rakt ut
  • Alla har en ung trupp
  • Alla har blivit bättre än förra året men vet inte hur långt det räcker.
  • Ingen siktar på HockeyAllsvenskan

***

Vi fortsätter kollen på forwardssidan:

Weiskog har powerforwardspotential. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Kevin Weiskog, 2+1 på 10 träningsmatcher

Kan eventuellt utvecklas till en första klassens power forward. Imponerande storlek och tyngd. Bra fart för att vara så stor också, bra balans på isen. Okey händer också. Kan Paananen reta upp Weiskog riktigt kommer det bli riktigt bra. Perfekt att ha framför kassen i PP. Kanske kan förbättra känslan för spelet, men det brukar komma mer med åren. En länk i Enköpingskedjan med Mattsson & Pettersson,

Oscar Pettersson, 1+2 på 10 matcher

Snabbare och mycket mer tvåvägs nu andra sejouren i VIK. En mer komplett spelare med andra ord. Jobbar över hela banan som center, vilket kanske gjort att offensiven blivit lidande. Har vissa spetsegenskaper sista tredjedelen i anfallszon också. Om nu OP börjar säsongen som ”tredjecenter” är det bara att gratulera, det visar bara att VIK blir ett svårt lag att försvara sig mot med minst tre offensivt riktigt potenta kedjor.

Petter Mattsson, 0+0 på 2 matcher

Hyllades kraftigt av Paananen mot Arlanda. Mattsson är en spelare som känns ganska utlämnad till sitt eget briljanta hockeyintellekt, då varken storlek eller den riktiga toppfarten finns där. Mattsson måste helt enkelt vara mycket smartare än motståndarna för att lyckats. Och det har ju uppenbarligen funkat strålande i Ettan, 309 poäng på 270 matcher! Men hur kommer Mattsson ta det om han inte får spela PP? Och hur håller han mot de bästa Ettanlagen? Har väl inte spelat så många sådana riktiga toppmatcher när det gäller i kval/playoff.

Adam Lidström. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Adam Lidström, 2+1 på 9 matcher

Klockren rollspelare, smart taktiskt. Lidström blir viktig som en av mycket få, nästan den enda, riktiga rollspelaren i detta lag på forwardssidan, då nästan alla andra forwards skulle nog gärna vilja kräva PP-tid. Började försäsongen tveksamt, men växte. Jobbar hårt och försöker tackla, men behöver nog bygga mer muskler och attityd för att utvecklas till en riktigt pest för motståndarna. Offensivt verkar Lidström ha förmåga att söka fri yta och direktskjuta in puckar in nät. Inte dåligt om man ha en rollspelare som chippar in offensiv då och då.

Manne Mattisson, 1+2 på nio matcher

Bra offensiva förmågor i puckkontroll, blick och passningsspel. Högerfattad och därmed viktigt att skottet kommer igång. Skadades tidigt och missade lite tid. Har mycket speciell skridskoteknik och verkar inte vara den som vänder på en femöring. Om nu denna åkning håller mot bättre lag återstår att se. Försökte tackla allt mer under försäsongen. Omställning från J20 till seniorhockey nu.

Hampus Wallin hade en briljant assist mot Hammarby. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hampus Wallin, 0+3 på tio matcher

Välväxt spelare som jobbar hårt med bra skridskoåkning. Visade med den fullständigt briljanta assisten mot Hammarby att ett fint spelsinne verkar finnas där. Oklart om Wallin i dagsläget är mer av gnuggare eller någon som kan komma in direkt och producera på allvar. Något svårbedömd i processen att gå från J20 till seniorhockey. Kanske behöver några månader i Ettan för att sedan bli riktigt varm i kläderna.

Jesper Cederberg, 2+3 på nio matcher

Lite otacksam roll kanske som ”fjärdecenter” där man bytt kedjekamrater lite då och då. Inte kunnat bygga riktig kemi. Men en kraftfull spelartyp med bra tryck i skridskoåkningen, med bra puckkontroll. Tävlar bra och en lagspelare. Kanske kan bli en riktig defensivspecialist? Var bitvis riktigt bra under försäsongen. Glimtar till offensivt då och då. Frågan är bara hur mycket offensiv som finns där i långa loppet, särskilt om Jeppe från chansen med lagets top-guns under säsongen.

Tobias Smids, 2+2 på fem matcher

Beskrevs av Paananen som en offensiv tvåvägsytter. Gjorde ett mycket fint mål mot Hästen. Bra skytt kanske, prickade även in ett mål mot Köping. Bra storlek och jobbade hårt. Fötterna ser helt ok ut. Slog även några vassa pass. Helt klart en perfekt 13:e forward att kasta in vid behov.

***

Vi kan konstatera att laget har tre högpotenta kedjor framåt, plus en mycket ung och utvecklingsbar fjärdekedja. Mycket ser bra ut, men kanske skulle man behövt någon tuffing som Gråhns eller en Chris Dingman-typ, för lite bättre balans. Men sådant kan ju justeras under en säsong.