Fortsatt räddhågsna (?) forwards vägrar stå framför kassen då VIK:s offensiv åter var finessfri mot Troja – Paananen måste höja sitt kravställande för annars rinner detta ut i sanden

Paananen måste nu tag i många bekväma forwards. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Fortsatt inget offensivt ljus i tunneln trots att VIK mötte jumbon Troja på tisdagskvällen. VIK kastade bort en poäng och vann på straffar med 2-1, där Johan Gustafsson räddade VIK i slutet med en fin räddning. VIK var bara okey i andra perioden, annars 40 nya tanklösa minuter från yra och bekväma forwards.

VIK försökte spela snabbt från första nedsläpp, men ingen kemi eller precision i passningarna. Skedung brände tidigt ett friläge efter bra åkning och pass Fernholm. Troja var faktiskt bättre och hade 5-2 chanser i spel fem-mot-fem.

Dock okey VIK i PP, 6-0 PP-chanser VIK. Men för uddlöst och som Lunsjö sa i TV, för bekvämt framför kassen. VIK:s forwards vägrar helt enkelt parkera i ansiktet på motståndarmålvakten. Ännu mer otroligt är att Paananen låter spelarna komma undan med detta match efter match, efter match.

Domarnas kompensation vid hakningen på Lunsjö historisk. Domarna var faktiskt lika svaga som VIK denna afton då de valde kompensationsträsket istället för regelboken, vilket aldrig funkar.

Sådana domare borde stängas av någon match och sättas i skolbänken, och likt Bart Simpson skriva på tavlan att de aldrig mer ska kompensera 1000 gånger.

Domarna var lika dåliga åt båda hållen. Stolpe både för From (i PP) och Fröland.

Bättre andra där VIK ägde med hela 9-1 chanser 5v5. 1-0 i spelvändning efter Trojaslarv, bra av Karlsson och fint prickskytte av Kangas.

I sista perioden fick VIK några PP men då forwards vägrade skymma Ragnewall blev det lätt för Troja att hålla tätt. Istället 1-1 då annars utmärkt Fernholm frös fast i egen blå, och Hakkarainen tittade bara puck och gata för Öhman.

Roe var också bra, men slog en fet indian där JG fick briljera som vanligt. I slutet verkade Carl-Johan Sjögren mycket svårt skadad då denna låg flera minuter framför JG efter en kollision med Fernholm, som åkte ut. Domarna chansade åter och skickade ut Fernholm.

I efterföljande PP stod JG för en bra parad med benskyddet högt på Öhmans öppna mål. Sjögren återuppstod som av ett mirakel och verkade nu plötsligt helt frisk. Troja vann chanserna i tredje med 3-2 i 5-mot-5, 6-4 i PP-chanser till VIK.

Totalt vann VIK chanserna med 13-9, men sett till period ett och tre vann Troja chanserna med 8-4. Så det var 40 mycket svaga minuter av VIK.

I förlängningen skapade VIK mest tack vare Froms fart, och Frycklund brände jättechans efter fin passning av dansken. Under straffarna nätade en annars iskall Lunsjö med sin specialvariant, lika iskalla Zetterberg och Hakkarainen bommade. JG räddade alla straffar.

SAMMANFATTNING

Både Skedung och Lunsjö visade på självinsikt i TV att VIK är ett för bekvämt lag framför motståndarkassen. Nu måste Thomas Paananen visa vem som bestämmer i att forwards som aktar sig vid skott ska inte spela. Wikmans mod saknades åter.

Om jag vore coach/sportchef skulle jag omedelbart peta spelare som glider ur sin position framför kassen. Tyvärr gjorde exempelvis just Skedung och From det, vilket gav Ragnewall fritt synfält. Det är under all kritik att Paananen låter detta fortgå. Vem bestämmer egentligen?

Problemet framåt är också att Hakkarainen och Skedung inte spelar som riktiga andracentrar just nu, de är för osynliga och ineffektiva för att räknas som toppcentrar i ett SHL-jagande lag. Bakom Frycklund är det således halvtomt, där det nu finns en fjärdecenter i Karlsson, och två tredjecentrar i Hakkarainen/Skedung.

Hakkarainen är tyvärr inte nära det fina spelet från de första fem-sex matcherna i VIK. Frågan är vad som är centerns rätta nivå egentligen? Hakkarianen har nu bara 1+4 de senaste 13 matcherna, efter 2+4 de första sju matcherna.

Det finns dock som sagt än lite tid och Patrik Zetterberg kommer jaga en bra center/forward ända fram till transfer deadline 23.59 den 15:e februari.

Mest glädjande är backsidan där Roe och Fernholm är riktigt på G, Jardeskog allt bättre, DG fin, även Östman och Tornberg solida. Sedan kommer Jansson tillbaka – då kan backsidan, om skadefri, nog funka bra.

Jalonen hänger dock inte riktigt med. Finländaren blir svår att spela i slutspelet då inte farten eller storleken finns där. Det bästa vore nog om Zäta på något sätt kunde byta Jalonen mot någon annan back. I en långsammare liga skulle nog Jalonen vara vass.

Forwards behöver upp mycket mer målmedvetet i ansiktet på målvakten. Paananen behöver också upp i att coacha forwards, vilket är huvudcoachens jobb. Fagerlund verkar lyckas bättre med backsidan.

Hoppet är ändå att VIK har seriens mest meriterade målvakt i JG. Det kan sminka över en hel del problem. Och KHK kom ju långt med en bra målvakt i SHL-kval…

PUCKLIGAN

5 Johan Gustafsson

4 Daniel Gunnarsson

3 Ludvig Jardeskog

2 Simon Fernholm

1 Logan Roe

11 svar

 1. Örjan skriver:

  Handen på hjärtat alla VIK fans
  Vilka tror att VIK går till SHL med Zetterberg som sportchef och Pannanen som tränare ???
  Jag gör det inte
  Och är rädd att Zetterberg bränner många sponsorer som hoppat på resan mot SHL om resultaten uteblir
  Hur ofta har man hört att marknade på spelare är död ?
  Men lik förbannat värvar andra lag bra spelare ändå
  Vad har Zetterberg för kontaktnät ??
  Verkar va ett dåligt sånt tycker jag
  Och Pannanen känns som han inte får bestämma som han vill att det är någon/några som lägger sig i hans jobb
  Jag kanse har helt fel om allt men det är så jag känner

  • Sponsrar VIK skriver:

   Jag tycker att vi ligger väldigt precis där vi ska i den 3 års resa vi håller på med. Z fick Anton Svensson att välja oss (5a i hela seriens poängliga förra året). Fryklund vände hem och har legat 1a i poängligan stora delar av säsongen. Daniel Gunnarsson valde VIK och nu börjar vi se varför han var så uppskriven i början. Sen har vi fått en SHL målvakt som nog faktiskt är bästa målvakten i serien och hade fått stanna i SHL om han velat.

   Vi är dessutom 2a i både PP ligan och Box play ligan. Allt detta redan säsong 1 i den satsning som pågår. Många utifrån säger att VIK är en väldigt seriös allsvensk klubb. En nackdel kan väll vara att ganska få spelare passar in under Paananens ledarskap.

   Går vi upp i år? Det är väll ytterst tveksamt men jag tror att vi som sponsrar är ganska nöjda hittills, iallafall jag. Kan vi ta oss till en semifinal och matcha bra där så är vi på rätt väg. Sen tror jag de flesta känner att vi ”kan” gå upp i år och det kände nog inte så många förra året.

   Det är först när vi slutar ”ta steg” som man ska bli orolig. Lite som löven. De var givna att gå upp för 2 säsonger sen när slutspelet ställdes in. Förra året var Timrå klart starkare och i år så ligger de bara 5a. Då har man nog mer problem med sponsorerna än vad VIK har.

 2. Jan Malmberg skriver:

  Västervik – Kristianstad 3-7 och bara en 3 poängare (mot VIK) sista 8 matcherna. Lunsjös kommentar efter Troja matchen vettig. Paananens en blind mans ord. Björklöven torskade inför storpublik hemma mot AIK tredje raka förlusten. VIK behöver Wikman på fredag och passnings spelet + skyttet måste upp om VIK ska ha någon chans mot Björklöven på fredag när publiken kommer tillbaka ( förhoppningsvis)🏒🥅

 3. J skriver:

  Vem eller vilka var det som gav Paananen erbjudandet att skriva på ytterligare 2 år?

 4. Bozo skriver:

  Vart fasiken är nyförvärven? Meningen med framför allt ny spetsig offensiv spelare är ju att öka konkurrensen och skapa dynamik.

 5. DDvid skriver:

  Inte kritisera Paananen!!! Vill veta vilka klubbar som ville ha honom låter ibland som han var klar för tre kronor, NHL, SHL. Bara välja att vraka. Men seriöst, bara för att sanny sagt så behöver det väl inte vara så. Känns som ett drag för att fortsätta bygga kulten om vikhjärta.

 6. Vintermannen skriver:

  Man måste spela alla matcher även de mindre intressanta matcherna man kan inte bara ha fokus på de ”roliga” matcherna. Sist det var kräftgång så har jag för mig att Patrik Zetterberg var nere i båset och då vände allt.
  Men sedan tror jag att vi har tappat mycket av alla uppskjutna matcher, det blev som hack i skivan.

 7. Jan Malmberg skriver:

  Andra tränare kan kritisera sitt lag om dom spelar dåligt inte Paananen han ger laget beröm istället. Det här spelet håller inte i slutspelet, Gustafsson o Lunsjö räddade laget idag. På fredag får vi se mera är allt vi vet nu.

  .

 8. Musse skriver:

  Håller med om att forwards inte gör sitt jobb just nu. Taffliga avslut och utan folk på kassen blir det inga grismål. Däremot var Fernholms utvisning solklar och så korkad! Kunde kostat oss matchen. Såg förresten tabellen i periodpaus att Rauchenwald fortfarande är VIKs bästa tekade med en 14:e plats på listan. Det håller ju så klart inte i ett slutspel.

 9. Observant skriver:

  Forwards måste våga sticka in näsan och ta returer/styra och skymma. Försvarspel och målvakter fortsatt mycket bra. 2 mål bakåt på 2 bortamatcher är lysande. 2 vinster av 3 på svår roadtripp efter Covid är dock helt ok .

 10. Mårten Andersson skriver:

  Läste på VLT att Paananen tyckte defensiven satt idag och vi var också vassa framåt med folk framför målet. Defensiven håller jag med om men inte om vårt anfallsspel. Såg han en annan match?? Så det duger alltså att stå på sidan om målet och inte skymma. Nä på med heltäckande visir och in och vinn matcher nu.