Ryttar solid och defensiven fortsatt på väg åt rätt håll i Västervik där torftig offensiv är den största utmaningen – dock små tecken på att vissa kan vara på G igen…

Linus Ryttar lämnar. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Filip Karlsson klev fram och avgjorde under förlängningen i Västervik, efter nya bra saker av en smått succécomebackande Simon Fernholm. VIK vann därmed med 2-1 och tog två viktiga poäng på söndagskvällen. Jakten på att nå en topp-4 är härmed inledd.

Fortsatt segt offensivt i första perioden i Västervik. Men 0-1 kom i PP efter 6.02 via ett mycket vasst direktskott av Frycklund, bra att #9 spelar snabbt. Tidigare var kanske skottet en svaghet för den tunge centern, men även här har steg tagits.

Jesper Johansson gjorde sin bästa match på länge och fixade bland annat PP:et som gav Frycklunds mål. Annars hafsigt spel och allt mer Västervik i första.

Två hemma-PP också. 5-2 chanser i 5v5 till Västervik, 2-1 PP-chanser också. Skönt för Linus Ryttar att hålla tätt första 20. Detta i sin första start sedan 29:e december då den sympatiske burväktaren blev utbytt redan efter 15 minuter i Norrköping.

I början på andra var inte Daniel Gunnarsson tillräckligt vaksam och dessutom felvänd framför Ryttar då Hilmersson nätade, blott 21 sekunder in i andra akten.

VIK var ändå bra defensivt fortsatt, men oerhört torftiga offensivt: 5-3 chanser till VIK i 5v5 i 2:a. Inte ens i PP var VIK speciellt bra denna afton.

I tredje perioden skiftade Paananen plats på Frycklund och Hakkarainen och öste allt mer istid på de två första kedjorna. Hakkarainen gjorde då sin bästa period på länge och skapade en del.

Men även Västervik hade chanser och Ryttar fick briljera med plocken då den mycket skicklige Brett Supinski fick ett bra läge. VIK vann chanserna i sista med 5-4 i 5v5, men hemmalaget hade fyra heta chanser i PP.

I PP hade Västervik alltså flera heta lägen då Frycklunds klubba träffade högt på Mckenzie. Ryttar var då bra och VIK:s boxplaykrigare, ledda av Jesper Johansson, fick glänsa.

Filip Karlsson åkte sedan på världshistoriens tydligaste och onödigaste ”holding the stick”, men #16 skulle revanschera sig under övertiden. Detta då Fernholm åter var kall med pucken och hittade Karlsson, som elegant tog sin in i banan och överraskade Edvin Olofsson efter 62.36.

SAMMANFATTNING

VIK:s defensiv börjar se riktigt bra ut igen. Många backar var solida och tuffa utan puck. Chanserna i 5v5 slutade 12-12. Även senast mot HV71 skapade de inte så mycket i spel 5v5.

Jesper Johansson glänste också i spelet utan puck och #14 visar verkligen vägen för övriga forwards, hela 6-0 i NP för JJ14.

Så efter en period där VIK tappat konceptet defensivt är i alla fall det på väg att räta upp sig igen. Kan VIK hitta till defensiven från runt november-december igen blir det så mycket enklare, och då släppte VIK faktiskt in en bra bit under två mål per match.

Väldigt viktigt också för Linus Ryttars självförtroende att backupen var stabil och fick vinna en match och vara 96-procentig. Det innebär att JG kanske kan vilas någon match extra inför slutspelet.

Roe var tillbaka i bra slag med hela 7-1 i NP med sin utsökta gap-control. Kanske bra att Roe/Tornberg är tillsammans igen, även om Tornberg kanske var lite äventyrlig denna afton.

Även Jardeskog gjorde det bra utan puck, delade ut flera vägvinnande tacklingar. Bland annat hälsade #77 Västerviks tungt meriterade Danny Kristo välkommen med en fin tackling.

Jardeskog kan dock fortsätta slipa på spelet med puck, och kanske lägga mer sarg ut vid trångmål. Samtidigt är det komplext, då det handlar om att forwards också måste visa sig. Jardeskog har visat att han kan slå bra passningar då lägen och tid finns.

Jalonen fick endast spela sex minuter och frågan är vad som händer med finländaren då Jansson kommer tillbaka. Jalonen saknar en extra växel i sin skridskoåkning, även om #6 har vissa puckfärdigheter.

En extra växel har dock Simon Fernholm, trots sin storlek. #55 har verkligen blivit ett bra nyförvärv och har inlett strålande sina tre första matcher nu trots så lång frånvaro. Hoppas det håller i sig nu, och frågan är hur länge Jalonen får behålla sin PP-plats före Fernholm, som alltså var riktigt bra i PP tidigare i Hästen.

Framåt var From, faktiskt, för ensam offensivt sett över 62 minuter. From hade hela 10-2 i NP. Men alldeles för statiska och korta anfall generellt, men dansken gjorde mycket bra. From verkade få en kick av att åter få spela med Hakkarainen ikväll, även om de särades på tredje.

Filip Karlsson gav bloggens införartikel lite svar på tal med 1+1. Hoppas det kan ge #16 mer självförtroende. Aktionen före segermålet var fin då Karlsson tog sig in i ett ganska bra läge, även om Olofsson såklart vill ha tillbaka det.

16 matcher kvar av grundserien. Just nu ser det ut som att fjärdeplatsen, vilket var VIK:s mål, fortfarande ligger inom räckhåll då det kommer krävas runt 95 poäng.

Det innebär att VIK behöver vinna 11-12 av dessa 16 matcher. Tufft, men inte omöjligt om offensiven blir lika bra som defensiven, troligen via att Zäta värvar vasst och att övriga nycklar får vara friska.

PUCKLIGAN

5 Jesper Johansson

4 Linus Ryttar

3 Mathias From

2 Logan Roe

1 Simon Fernholm

5 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Allt annat änn 3 poäng ikväll är en besvikelse mot bottenlaget Troja och Björklöven har väl dålig form vad jag vet. VIK behöver bättre avslut och slut med magvärmare kolla på HV Modo och Karlskoga som har spelare med klass avslut🥅🏒.

 2. Christoffer skriver:

  Tittar man snabbt i tabellen kan man konstatera att chansen/risken att VIK och Löven ställs emot varandra i en kvartsfinal nu är överhängande. Topp 2 lär inget av lagen ta sig till och då även topp 3 ligger en bit bort så får det av lagen som kniper 4platsen inte välja motstånd. Då blir det nog VIK och Löven kvar bara när de andra har valt.

  Detta resonemang baseras på att båda lagen stannar på platserna 4-6 och inte blir valda av topp 3 lagen. För nog väljer topp 2 lagen de lag som kvalat precis och sen kommer 3an ta Kristianstad om de ligger kvar på 5-6 plats.

  Om ni hängde med 😎

  • Pelle skriver:

   Man kan inte helt utesluta att Modo väljer Löven för att få kortare resor och derbykänsla. Kortare resor ger mer kraft kvar till semi och final.
   Men de kanske kommer flyga i slutspelet.

   Men visst är risken stor att det blir löven. Sen kan man resonera kring att alla lag måste besegras på vägen till SHL. Och löven har varit ojämna och fullt möjliga att slå ut. Särskilt om VIK får hemmaplansfördel.

 3. Bozo skriver:

  Glöm inte att förstärkningen att publiken är tillbaka snart. Detta lags offensiv har bevisat sig helt beroende av liv på läktarna. Även de bästa bortamatcherna har genomförts mot lag med stor publik.

 4. Observant skriver:

  Som vanligt en bra och nyanserad analys av Micke. En elak Tomas Holmström typ framför mål hade gjort gott. Lite som Västervik hade ifjol i Zach Budish o Jones× 2.