Frågeställningar inför Vita Hästen och HV71 med två hemmamatcher denna vecka: VIK verkar ha tappat tron på Lavoie, Roe i PP, Chicagokedjan – debut för Niklas Rigelius i stark omgivning

Logan Roe är klar för Linz. JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Nu väntar två hemmamatcher mot Vita Hästen på onsdag och HV71 på fredag. Så här så laget ut inför dessa möten enligt VLT.se då Lukas Zetterberg och August Tornberg är osäkra:

 • Bergman – Frycklund – Wiberg
 • Svensson – Skedung – Wikman
 • Rigelius – Hakkarainen – From
 • Kangas – Karlsson – Johansson

Lavoie verkar få bli 13:e trots att Zetterberg saknades, även i konkurrens med lån från ettan och en junior i Wiberg. Detta säger allt om hur VIK-ledningen ser på kanadensaren som säkerligen kommer få lämna då man har landat fler nyförvärv.

Backpar enligt VLT:

 • Östman – Gunnarsson
 • Jardeskog – Jansson
 • Roe – Göransson
 • Persman – Norberg

Johan Norberg har faktiskt 0+0 på 23 matcher i J20 men är mycket jämnare och tuffare än flera andra backar där som gjort fler poäng. Norberg är faktiskt riktigt frän och har delat ut några rejäla bröstvärmare i J20.

***

Logan Roe fick spela PP enligt VLT då Zetterberg alltså saknades. Och amerikanen har faktiskt gjort 38 poäng på bara 45 matcher en säsong ECHL vilket tyder på att offensiv finns där latent.

Det tyder också på att VIK-ledningen är nöjda med Roe genom att belöna med PP-tid. Kanske kan det också få igång Floridasonen än mer i det svenska vintermörkret…

Och så här sa Roes tidigare coach Brad Ralph till mig förut om hans PP-potential:

– Logan kan distribuera och passa pucken från blå som en QB (“en spelfördelande quarterback”), men han är inte ett skotthot där uppifrån blålinjen i PP.

– Han har också goda instinkter i att göra sig spelbar på bortre sidan och involvera sig i PP-kombinationer närmare mål högt i anfallszon, sa Brad Ralph tidigare till bloggen.

***

Några gulsvarta nyckelfrågor på kort och långt sikt:

> Hur är det med Lunsjös ben och var kommer den superviktige målskytten och allroundliraren passa in bäst i laget?

> Hur kommer succécentern Mikael Hakkarainens kropp hålla ihop efter knappt några matcher de senaste åren?

> Vad kommer hända med Lavoie? VIK verkar helt tappat tron på kanadensaren. En PP-specialist som inte fått spela PP på länge. Dock bra Corsi, men man måste se till helheten såklart. Kan Z hitta en bra lösning som med Rauchenwald? Samtidigt behöver VIK kroppar just nu innan fler nyförvärv landat…

> Hur mycket kommer kedjan med Skedung, Wikman och Svensson kunna producera över tid? Ska de räknas om en ”andra-” eller ”tredjekedja” inför slutspelet? Dessa tre har tillsammans med Hakkarainen bäst Corsi i laget. Med andra ord driver de mycket av spelet mot anfallszon och skapar många skottförsök.

> Kan Marcus Bergmans målskytte lyfta? Fin backhand i nät sist. Forwarden har ju precis allt annat som behövs för att vara en toppspelare i HA. Nu är kraven höga på skyttet i en förstalina. Bergman dock på väg mot 35 poäng, motsvarande 5+30. Men det skulle vara hälsosamt med mindre andel eventuella andraassist kontra mål. Vi ska emellertid inte glömma att Bergman är en mycket underskattad assistmakare med gott spelsinne.

> Kan Niklas Rigelius rent utav gå in och göra ett bättre jobb än Lavoie bredvid From och Hakkarainen? Rapporterna tyder ju på att Rigelius är tuffare och snabbare än Lavoie. Återstår att se om händer och huvud hänger med i HA.

> Var tar Gabriel Kangas utveckling vägen? 18-åringen har skruvat upp intensiteten i spelet utan puck och gjort många fina backchecks och puckvinster på sistone. Men offensivt händer inte så mycket, kanske behöver explosiviteten öka för att skapa mer separation. Corsi på 44% tyder på att det händer lite för lite framåt. Men de goda nyheterna är just den låga åldern och att Kangas får bygga rutin nu.

> Lika spännande vad som händer med Filip Wiberg. VIK-ledningen tror uppenbarligen på 19-åringen som har en fin Corsi på 54 %, ovanligt bra för att vara junior. Men omgivningen spelar såklart roll och extremt liten ”sample size”.

> Ska det här bli säsongen då Mathias From till slut får ihop alla bitar? Denna blogg är imponerad av all fart och begåvning som finns där. Kan Paananen också få fram en jämnhet och hårdhet som alla Froms tidigare coacher tycks ha misslyckats med? Formkurvan är i alla fall stigande. Kan ”Chicagokedjan” som också innehåller Hakkarainen vara hel och få in ytterligare en passande komponent kan det som sagt bli precis hur bra som helst.

11 svar

 1. Mathias skriver:

  Det är fortfarande enbart Zetterberg och Frycklund som gjort fler poäng än Lavoie i PP, och detta trots att han varit petat ett bra tag. Vilket förmodligen också är anledningen till att PP har sviktat mot slutet. Jag förstår inte riktigt hur man tänker här faktiskt.

  • Musse skriver:

   Håller med Mathias. Är det någonstans Lavoie ska användas så är det ju i pp och där han bevisligen levererat.
   Lite fånigt att hela tiden spekulera att han ska bort eller är petad etc… Z gick tydligen in och korrigerade vlt med att han är sjuk. Sjuka spelare ska så klart inte spela. Och väljer de att gå skilda vägar så småningom så är det väl så. Men spekulationerna börjar bli lite tjatiga… Är intressantare att höra om spelare som kan tänkas tillkomma.

 2. Vik-support skriver:

  Bra blogg som vanligt

  Beträffande fjärde-kedjans Corsi med Kangas på drygt 44% så har även den hyllade JJ ”låga 47%”. Siffran speglar den synliga coachningen, så fort som fjärdekedjan får till en anfallstekning så byts de ut till annan kedjeformation, Vilket innebär färre anfallschanser.

  precis som skrivs så är J20-defensiven bland de bästa i J20-serien, topp på minst insläpppta mål. eftersom de tränar med A-laget, kan de mycket väl plockas in och bli en avlastning, precis som några forwards – VÄGA använda J20-spelarna, det tjänar laget på sikt. Det är inte nu som det ska toppas och spetsas tiil.

  • Christoffer Pettersson skriver:

   Bra analys 👍👍

   Jag tycker att man lite för ofta ”glömmer bort” 4 kedjans roll som fan eller kanske även bloggare 😉 (Micke)

   Alla lag har ju en första och andrakedja med rätt bra (och välbetalda) lirare och 4 kedjans största uppgift är väll att stoppa de spelarna. Johansson och Kangas får ha vilket corsi de vill bara de inte släpper in några mål bakåt och Johansson har alltså smått sensationella +3 i spel 5-5. Kangas har ”bara” -1. Otroligt starka siffror. Johansson har på 20 matcher bara varit inne på 4 mål bakåt. Kangas 3. Detta även under en period när VIK läckte som ett såll. För mig är det mer sensationella siffror än att Fryklund har gjort 1 poäng per match. (Fryklund har bara +2 i spel 5-5 för övrigt).

   För er som oroar er för VIKs olika förmågor så borde vår 4lina med Johansson i spetsen vara det som oroar minst just nu, de håller yppersta allsvenska klass.

   • Mikael Norén skriver:

    Tack för kloka inspel Christoffer och VIK-Support! Självklart ska Corsi sättas i relation till zonstarter och annat, vilket jag borde gjort i inlägget. Men även med tanke på det tycker jag Kangas kan förbättra offensiven totalt sett, om han ska bli vald i NHL-draften och bidra på allvar i att VIK ska gå till SHL. Kraven är höga nu.

    • Christoffer Pettersson skriver:

     Jag håller med dig om Kangas. Det har stannat av lite. Håller också med om att han har höjt sig på slutet. Dock så kommer han aldrig att blomma igenom offensivt i en väl fungerande 4kedja. Vad JJ14 har för mål exakt varenda byte är ganska solklart, vad som än händer ska vi inte släppa in mål bakåt och så spelar han där efter. Då är det småtufft att som ung spelare visa upp sig offensivt.

     Hade varit kul att växla plats på Kangas och Wiberg någon match och låta Kangas få lite ”roligare” omgivning. Wiberg är ju dessutom ett fysisk och kan reta upp motspelarna.

 3. BJ skriver:

  Lavoie är ytterligare en offensiv miss från vår sportchef… Kämpa!

  • Bozo skriver:

   Ja ska VIK bara ett topplag så behöver 80% av värvningarna vara lyckade. Dit är det en bit. Man ligger som oftast kring 50% och då får man ut enligt budget.

  • Pelle skriver:

   Jag blev lite förvånad över den värvningen. Han har väl aldrig varit snabb, och då passar han inte i VIK. Om han hade varit en budgetvärvning kan jag delvis förstå den. Men det tror jag inte att han är.

 4. Bozo skriver:

  Detta är väl en väckningsaktion av Lavoie, man hoppas göra en Tessier i repris. Han kommer få någon chans till att visa sig från sin bästa sida. Men förmodligen gör Rigelius det riktigt bra idag, brukar vara så.

 5. Christoffer Pettersson skriver:

  Jag skrev ju redan 30/9 att Lavoie inte kommer att slutföra säsongen i VIK och är han petad ikväll så är nog en transfer nära. Tråkigt för han är ju väldigt spelbegåvad när spelet går långsammare men i fart hinner han inte med. Vill verkligen se Lunsjö ihop med Hakka och From så fort han kommer tillbaka. Det kan bli väldigt bra drag i den kedjan.