VIK och Anton Svensson gav inte Vita Hästen en chans då skicklige Myrenberg höll nere siffrorna och Rigelius gjorde en lovande debut och direkt poäng inför HV71

En stor nyckel kommande säsong är att få Anton Svensson närmare siffrorna i Tingsryd. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann med 5-1 hemma mot ett oerhört blekt Vita Hästen på onsdagskvällen. Det var gulsvart totaldominans i 60 minuter där endast Jesper Myrenberg var bra i Hästen.

Lite småseg förstaperiod. Men VIK skapade som vanligt chanser, hela 10-3 i gulsvart favör i spel 5v5. Hästen väldigt tama direkt och Tony Zabels gäng hade verkligen vaknat på fel sida denna dag.

1-0 kom i PP efter ett hårt skott From där Wikman var vass och snabb på returen efter 11.05. Övriga avslut som vanligt ineffektiva.

From dribblade bort straff efter jätteprestation Skedung. Rigelius var helt okey från start, tog tekningar, vilket tyder på att en åter utmärkt Hakkarainen inte är helt bra i ”överkroppen”.

Totaldominans i andra perioden. 12-2 chanser 5v5, 7-1 PP-chanser. Men ”bara” 3-0 inför sista. Detta efter ett fint skott i krysset av allt bättre Svensson efter 26.54. Detta var nog Svenssons bästa match, snudd på någonsin, i VIK-tröjan.

3-0 efter utsökt spel av Jardeskog men främst Frycklund via framläggning i egen zon till Bergman. Bergman har nu nätat två matcher i rad. Så viktigt att #25 börjar näta, oavsett hur målen ser ut.

Rigelius riktigt bra i andra efter att kanske ha kört bort lite nerver i första; rörlig, smart och bra med pucken. Men Hästen verkade totalt slutkörda redan i andra perioden, klart blekaste motståndet hittills denna säsong.

I tredje fortsatte VIK att skapa och vann chanserna med 10-2 i 5v5. 4-0 kom efter sjabbel av Hästenbacken Björkung varpå From förvaltade ett friläge efter 54.13.

4-1 vid 56.06 kom i PP efter bra skott av tungt SHL-meriterade Jimmy Andersson i Hästen, på pass av evige poängkungen Marcus Eriksson – men var höll dessa två hus resten av kvällen?

Samt så gick inte KHL- och VM-meriterade lettländaren Marenis, ”SHL”-Cruseman, NHL-meriterade Racine, tidigare vasse Fish inte att finna denna afton. Men de kommer såklart igen i nästa match. Dock märkligt blekt i Hästen.

5-1 kom vid 58.06 efter bra saker av Hakkarainen, Östman och Rigelius där Helsingforssonen var sist på pucken med ett klassavslut i ”omvända gubbhörnet”. Äntligen fick Hakkarainen visa sitt fina skott som det talats om tidigare från hans ECHL-coach.

SAMMANFATTNING

Har inte sett VIK dominera så här på oerhört länge. Hästen var märkligt trötta. VIK vann chanserna med 32-7 i 5v5 (och 9-4 i PP) vilket är den överlägset största differensen denna blogg noterat. Kanske spelar Hästen för svårt i förhållande till spelarmaterialet?

Men trots det enorma spelövertaget och alla chanser stod det ”bara” 2-0 fram till matchminut 36. Mot ett bättre lag kan det vara farligt att ”hålla liv i” motståndarna så länge i denna sport. I skottprocentstabellen är fortsatt bara Mora sämre än VIK.

Riktigt lovande debut av Enköpingslånet Niklas Rigelius. Om jag var Zäta skulle jag nog omgående försöka lösa forwarden från Enköping för resten av säsongen. Rigelius är värd en riktig chans i HA efter vad han visade upp i afton. Hela 5-0 i NP och en assist och var smart och kylig med pucken.

”Rigges” skridskoåkning räcker dessutom bra i HA. Var involverad och kunde gjort några mål också. Passar klart bättre än Lavoie i kedjan med From och Hakkarainen. Men Hästen var helt under isen och Rigelius får ett tuffare test på fredag hemma mot HV71.

Mest glädjande i övrigt var att Anton Svensson gjorde en oerhört bra match helhetsmässigt efter sin något ojämna start med jättehöga krav i VIK-sejour #2. Redan i första dukade Svensson upp delikat för smarte juniorbacken David Göransson som dock bommade. Bland mycket annat godis från Svensson.

Svensson hade hela 11-1 i NP och kan yttern fortsätta så här, och dessutom prickskjuta i krysset typ varannan match, kommer VIK lyfta i tabellen. Detta då #11 är så viktig som en uttalad spets och ledare i detta lag.

Unge David Göransson stod för ett prickfritt och smart backspel under hela 13:54 då August Tornberg saknades. 19-åringen är bra med pucken och visade att den vackra assisten häromsistens inte var ett slumpverk. Roe verkade att växa av att få ta ansvar som backpartner med Göransson.

Annars var alla bra och bidrog verkligen. Roe var riktigt dominant bitvis tillsammans med Gunnarsson.

Men Gunnarssons veka skytte är nog den största gåtan just nu! Backen har ju alltså pangat in hela 15 SHL-mål de senaste två säsongerna i den så målsnåla toppligan. Det är nog inte så många backar som matchar det i SHL. Denna blogg får inte ihop det, hur jag än tänker där.

Bara nio backar i HA är sämre än DG än att få igenom skott på mål. Och Köpingssonen står kvar på 0+8 på 21 matcher, trots 50 skott på mål efter 97 skottförsök. Kan vi förvänta oss en ketchupeffekt deluxe där?

Kangas och Wiberg gav energi i varje byte och det är härligt att se dessa juniorer vad med att bidra och spela hårt varje byte. Kangas stod dessutom äntligen för några fina offensiva aktioner och var nära att näta.

Lavoie var alltså inte med denna match heller. Vad bloggen erfar kommer kanadensaren knappast spela mer i VIK. Men nu laddar vi för en jättefest på fredag då ett formsvagt Real HV71 gästar.

PUCKLIGAN

5 Anton Svensson

4 Daniel Gunnarsson

3 Mikael Frycklund

2 Logan Roe

1 Mathias From

6 svar

 1. Bozo skriver:

  Kalle Östman utanför laget. Z ring.

 2. Peter skriver:

  Jag blev väldig imponerad av vad 4:de kunde åtstadkomma igår. Kul utveckling där med.

 3. Klabbe skriver:

  Finns otroligt många positiva saker att säga just nu.

  Men jag har en fråga om något helt annat till den som orkar kolla.

  13:07 i sista perioden blir Jimmy Jansson utvisad för hakning. Eftersom vi har samma domare varje hemmamatch så är det rätt lätt att räkna ut vem som höjer armen. Frågan är dock hur fan kan det där bli hakning? Ser någon nått som inte jag ser. Var på plats igår och tänkte samma sak då så jag kollade på sekvensen nu och jag fattar ingenting.

  Om någon har en förklaring tar jag gärna emot den för jag förstår verkligen inte.

  • Pelle skriver:

   Håller med. Min första tanke var att domaren ville utjämna utvisningarna. Det låg i luften med en VIK-utvisning eftersom domarna friat flera utvisningar de kunde tagit på Hästen. Men dom stackarna hade ju redan fått så många utvisningar och VIK nästan inga, tänkte nog domarna.

   Otroligt frustrerande, även Jansson blev frustrerad. Det var absolut ingen utvisning. Han tryckte bara upp killen i sargen. Eftersom Hästen inte hängde med blir det lätt två olika nivåer på lagen vad gäller hur domarna tar utvisningar. Hästen sysslade ju med ryggsäckshockey. Då får man rabatter. Rutten inställning av domarna enligt mig.

 4. Bozo skriver:

  VIK börjar få en tydlig identitet, nog så viktigt. Lavoie passar inte riktigt in i den. Att enbart ha en PP-specialist i laget har vi redan en gång valt väg i HA tidigare, trots hjältegloria.

 5. Mathias skriver:

  Zätas korrigering vid Rauch ut – Hakka in får ju ses som lyckad, även om jag tror att Rauchenwald hade kommit igång tillslut.

  Kan han byt ut Lavoie mot en beprövad spets som vi får garanterade poäng av så är det ju bra, men det är ju inte precis som att han har underpresterat deluxe. För att upprepa min tidigare kommentar så var han poängbäst i laget i PP inför den matchen han blev petat ur spelformen, nu, flera matcher senare efter matchen ikväll, så är det bara Zäta, frycklund och nu efter i dag Jansson som gått om honom i gjorda poäng. Förstår inte vart kritiken kommer ifrån?

  Men visst, kommer #21 och ersätter så säger jag inget mer, men det känns ju inte realistiskt..

  Sen kan man ju fråga sig vart Lunsjö ska in i laget när han kommer tillbaka, om vi leker med tanken att det är som du säger att Lavoie är färdig så lär ju Zäta ha någon spelare nästan klar på hans position med, så.. Lavoie ut, ny spets in + lunsjö in. Vågar man splittra på den så välfungerande förstalinan verkligen? Vem ska annars flytta sig?