Andra topplagskrossen på kort tid då VIK med dominant Frycklund gjorde 7-0 på 31 minuter (!) mot HV71 då Jimmie Andersson & VIK Support välförtjänt hyllades och hyllade

Mikael Frycklund var äntligen tillbaka. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann med hela 7-2 hemma mot serieledande HV71 under fredagskvällen. Efter halva matchen stod det helt ofattbara 7-0 (!) och vi på läktaren fick kollektivt gnugga oss i ögonen och nypa oss i armarna.

Jimmie Andersson avtackades för sina fina insatser för läktarkulturen och VIK Support före nedsläpp. Den förre ordföranden i VIK Support kunde inte fått en bättre kväll att hyllas på. Minst sagt.

Har en gästande serieledare någonsin blivit så överkörda på Rocklunda? Denna seger var viktig för både VIK och hela Hockeyallsvenskan. Ett tag kändes denna säsong som en transportsträcka för HV71. Nu lever serien igen och framförallt SHL-hoppet för flera lag, däribland i högsta grad för VIK.

Äntligen blev det max utdelning på spelet via högkvalitativa avslut efter att VIK levererat hockey av högsta klass i 15 omgångar, men fått väldigt dåligt betalt för det.

VIK började väldigt bra från första nedsläpp. Frycklund var helt magisk och låg bakom Zetterbergs 1-0 efter 2.29 där även Bergman glänste i förarbetet. Svensson visade sin sniperklass vid 2-0 på spelvändning där ”Svesse” sköt i skäret efter 6.00.

VIK dominerade inledningsvis och hade hela 7-1 i chanser i 5v5 före Jardeskog åkte ut efter 7.07. Tack vare PP:et kom HV in i matchen, men både JG och VIK-defensiven stängde ner gästerna bra.

Frycklund stod för en ny klasspass till Zetterberg i spel 5v3 fram till 3-0 efter 14.07. Frycklunds fenomenala direktpassning var så oerhört hård och precis att Zäta hade tid och ta emot och ändå ha öppet mål, också fina händer på Z där att ta emot en så hård passning. Frycklund håller god SHL-klass denna säsong.

Tornberg var också fantastisk och låg bakom Kangas 4-0 efter 19.34. Äntligen välförtjänt utdelning för 18-åringen som växt på slutet. 9-5 i chanser 5v5 till VIK, 3-1 i skapade PP-chanser i första perioden.

Fortsatt max utdelning och klassavslut i andra med tre mål på sex heta chanser. Frycklund och Zetterberg jagade som vargar ifatt Andrae där Zäta schysst körde över HV-backen vilket gav ett friläge för Frycklund där Zäta rakade in returen efter 27.20. Anfallet började med att Bergman slog alla i en närkamp och vann puck.

Wikmans fart och skicklighet överraskade nog NHL- och OS-meriterade Chad Billins vid 6-0 efter 27.50. Sanslösa 7-0 kom efter 31 minuters spel då Bergman åter visade sitt utsökta spelsinne och passningsspel då Frycklunds blad hittades i PP.

6-3 chanser 5v5, 3-4 PP-chanser i andra perioden. Sista perioden syntes det att HV ville försöka putsa siffrorna för sin heder och VIK hade nog svårt att fokusera. 7-2 till slut då Johan Gustafsson verkligen glänste i sista och tog 18 av 19 skott.

SAMMANFATTNING

Wow! Samma besked och ”statement” som mot topplaget Björklöven nyligen. VIK har nu 12-2 i mål senaste två mot HV71 och Björklöven.

Bara att njuta av att VIK är en SHL-utmanare på riktigt. Det kan vi slå fast med eftertryck nu. För, precis som jag skrev efter 5-0 borta och en dominant insats i Umeå den 20:e november, detta var ingen engångshändelse – även om såklart just detta var en osannolikt maxad kväll som det dröjer länge innan vi får se igen.

Detta VIK har nu växt ut på ett sagolikt sätt de senaste 14 omgångarna. I nästan varje match har VIK skapat mycket mer än motståndet. I afton var också effektiviteten och skottprecisionen uppskruvad på max, vilket tidigare varit ett stort problem.

HV saknade tre tunga forwardsnamn i Forsberg, Matson och Önerud, men tror inte hedersmannen Tommy Samuelsson vill använda det som en ursäkt. Att VIK skulle få HV71:s på pappret så tunga backsida att se ut så här vågade nog ingen drömma om.

Thomas Paananens framåtlutade attackhockey är underbar att skåda. Och när man fått en så begåvad spelare som Lukas Zetterberg att tokjaga backar (se 5-0-målet) förstår man att alla tagit steg och köpt hela konceptet.

Frycklund (1+3) mellan Zetterberg (3+1) och Bergman (0+2) dominerade stort i afton. Alla tre har verkligen lyft sig själva och andra till nya nivåer. Hur Zäta och Fryck samarbetade vid 5-0-målet var något vi ofta såg denna afton hur VIK:arna verkligen hamnade i många ”2-mot-1:or” över hela isen.

Tornberg fortsatte var ledande i par med Roe. Dessa två kan verkligen dominera många byten med sin räckvidd och många fina uppspel. Gunnarsson fortsatt hög klass och äntligen +2, så minuset kan börja betas av.

Kangas har på kort tid växt ut till att börja se ut som en given startforward. Hela 6-0 i NP och äntligen målskytt efter 34 mål- och poänglösa matcher.

Rigelius fortsatte imponera med sitt fina passningsspel och verkar ha ett utmärkt spelsinne. Enköping lär få ett samtal både från Zäta och Rigelius själv och som kommer fråga något snällt…

Vi ska inte heller glömma hur Johan Gustafsson växt i kassen. JG håller yppersta klass och det betyder så mycket att motståndarna inte får några mål gratis. JG är numera mycket mer upprätt, var lite för framåtlutad och låg sina första matcher i VIK. Men VIK har ju också en första klassens målvaktstränare i Patrik Sjöström.

Som bloggen skrev ganska tidigt på denna serie av starka insatser av VIK: Det blir en rolig och häftig resa att följa detta VIK. Vi som sett VIK genom åren mot de mest storsatsande lagen har ofta fått se att VIK blivit mer eller mindre utmanövrerade.

Denna upplaga av VIK är något helt annat. (Och undertecknad sa ju faktiskt på VIK.se:s upptaktsträff att jag tror att VIK går upp denna säsong. Har försökt gömma och glömma det uttalandet fram till på sistone. Om vi nu ska våga drömma lite så här på den fryntliga fredagskvällen…)

PUCKLIGAN  

6 Mikael Frycklund

5 Lukas Zetterberg

4 Marcus Bergman

3 August Tornberg

2 William Wikman

1 Gabriel Kangas

12 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  En annan nyhet Alexandre Lavoie lämnar VIK vart klsrt idag enligt VIKs hemsida.

 2. Jan Malmberg skriver:

  Tyler Vesel leder poäng ligan Zetterberg tvåa Fryklund trea läste jag på Hockeyallsvenskan.se det börjar likna någonting🥅🏒

 3. Musse skriver:

  Kul när HV klacken sjöng ”segern är vår” när de gjorde 7-1. De körde nog sista målet vinner…😂
  Fantastisk inramning, hockey ska ses på plats och inte på Cmore i soffan. Vem vill missa när vågen går i hallen och hela ståplats sjunger hoppa, hoppa Västerås och bär fram laget.

 4. Steffo skriver:

  Härligt VIK, sjukt imponerande seger. Sex raka hemma kommer locka mer folk till hallen och bättre tryck vilket gör VIK ännu starkare, förhoppningsvis positiv spiral. Satsa på hemmafördel i slutspelet nu.

 5. gns skriver:

  Och då finns det ändå sparkapital i From och Hakkarainen. Är det tänkt att Lunsjö ska in här? Rigelius känns mer som en breddspelare och som en 14:e forward.

 6. Jan Malmberg skriver:

  VIK förlorade skotten 33-35 tillslut men var väldigt effektivt första två perioderna. Typ mål på var tredje skott i första.AIK var klart bättre än Karlskoga spelmässigt men torskade med ett mål idag var det VIK som hade snipers inte HV 71. Även turen med sig vid Kangas mål (ändrade riktning på en HV back). Spelmässigt hade man kunnat åka hem efter andra, ett sömn piller från VIK förutom Gunnarsson förstås!! Men man vill ju inte missa att fira VIKs målorgie. Det är det här ALLA vill se.TOPPEN VIK🏒🏒🏒🏒🏒🏒🏒🎳🥅

 7. Musse skriver:

  Vi var inte många här som var positiva i oktober, vi var några få som manade till lugn när kritiken haglade som värst med sparka folk och byta tränare. Det tar tid att få ihop ett lag. Vi är inte i SHL efter den här matchen heller men är så imponerad av hela laget ( inkl. tränarna ) som presterar som de gör med tanke på den tunna truppen och att några spelar småskadade. Planen är ju inte att gå upp redan i år utan bygget startade i år. Så stötta laget oavsett om vi går upp eller inte. Ytterligheterna mellan att sparka alla till att ropa ut alla på isen för hyllningar är lite stor. Skämskudde de lux…..

  • Steffo skriver:

   Ny regel: Alla stämmer av med Musse innan dom postar något så det inte blir fel 😉

 8. Jonas skriver:

  Hybris, vik hockey ungdom ligger 6:a😂

  • CD skriver:

   Jonas… du bara fortsätter med ditt älskade VIK hockey ungdom… obsessed much?

  • Peter T skriver:

   Så är det Jonte, 6:e platsen är VIKt till oss för tillfället.
   Inte nu man ska ligga i topp, utses inga vinnare i början av december.
   Vi har en plan, i slutet på säsongen ska vi ligga etta, det är den tid på året som segraren av serien utses.

 9. Bozo skriver:

  Tokkör i Tingsryd på tisdag.