Alexandre Lavoie lämnar efter festen mot HV71 och #90 ryktas till tre allsvenska klubbar & vad händer med hans succéersättare Niklas Rigelius?

Bättre för alla när nu Lavoie får mer istid i en annan klubb. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Dagen efter 7-2-demoleringen av HV71, som bevittnades av Alexandre Lavoie från läktaren, blev det klart att kanadensaren lämnar VIK. Det var den andra tyngre värvningen som lämnar VIK efter Alexander Rauchenwald.

Två missräkningar för Zäta, som dock i övrigt värvat oerhört bra i Östman, Frycklund, Roe, From, Svensson med flera. En sportchef måste ju bedömas på helheten.

Men det viktigaste var att Zäta reparerade Rauchenwald med store succécentern Mikael Hakkarainen och det verkar som Niklas Rigelius (ett nytt superfynd av Z) passar mycket bättre än just Lavoie. Sedan ska ju en toppback in, och säkert någon vass forward till.

Men eftersom VIK spelar så bra är det viktigt att inte rucka på kemin för mycket, som Leksand gjorde många gånger i sina HA-satsningar och vilket troligen även HV inte kommer kunna låta bli heller.

***

Från början var ju Lavoie en lite märklig värvning då, som bloggen skrev, insatta undrade hur ”lyxliraren” Lavoie skulle passa i Paananens smarta höghastighetshockey. Dessa fick ju verkligen rätt.

Men samtidigt tror jag Zäta och Paananen var oerhört oroliga, förståeligt nog, över VIK:s PP som var så uselt 20/21. Detta gjorde att de inte vågade tacka nej till en Lavoie som gjorts sig känd som en vass playmaker i PP.

Nu hör bloggen rykten om att Troja, Vita Hästen och Mora är sugna på, eller kanske slåss om, Lavoies tjänster. Det borde ju gå fort att hitta en ny klubb då det är sådan brist på spelare.

Med rätt omgivning och förtroende kan säkert Lavoie leverera många fina assister i en lite mindre kravfylld och SHL-satsande miljö.

***

Nu är frågan vad som händer med Niklas Rigelius som gjort det så bra under två matcher på Lavoies plats bredvid Hakkarainen och From. 26-åringen ska ha ett jobb i Enköping vid sidan som man måste lösa.

Sedan är det såklart så att VIK måste respektera Enköpings ambitioner och kontrakt. Det är ju inte som mellan SHL och HA där ett pajasavtal tillåter översitteri mot en liten ofta symbolisk summa…

11 svar

 1. Bozo skriver:

  VIK, Surahammar, VIK J20, VIK J18, hockeyn är het i Västmanland.

 2. Marko skriver:

  Mycket kloka inlägg av samtliga. Det blir intressant att se vad man kan skaka fram på den just nu skrala marknaden. Jag kan tänka mig att Zäta har agenterna uppkopplade på vad för sorts spelare han vill ha in och gissningsvis börjar det röra på sig under slutet av januari med lite mer rörlighet på marknaden.

 3. Bozo skriver:

  Snälla spetsa inte sönder laget. Se på Malmö. Ska man ta in något så ta nog inte in något med förflutet i VIK. Ta in nog helst en utlänning som håller VM-kvalitet men inte tar upp all plats i omklädningsrummet. Alternativt en ung spelare som spelat JVM. Men nog behöver man en spelare som är spets både som forward och center för att klara lång säsong.

 4. Peter T skriver:

  Säkert så är pengen för respektive spelare ganska långt från varandra.
  Kanske får den nya nr 19, 50% av vad Lavoie hade.
  Plus ett visst överskott på Förra nr 19.
  Man kan även addera, att många företag har steppat upp sitt ekonomiska engagemang till klubben.
  Så visst fasiken finns det pengar att lägga på en riktig spets, om det skulle dyka upp nått, när allt drar ihop sig.
  Den delikata frågan för ledarstaben är, var fasiken ska man sätta in toppspets??

 5. Mathias skriver:

  Fast du kan väl inte se en brunkare från div 1 som en godtycklig ersättare för den som var tänkt att leda laget i poäng, hur bra denne än har spelat? Det är som att vrida tillbaka några år och tycka att Messy skulle ha funkat bra som ersättare för Williams.

  • Fredrik skriver:

   Känns ju iofs som att vi har nog av PP-spelare av klass och som helhet verkar det som att Rigelius skulle göra ett bättre helhetsjobb än vad Lavoie just för att Rigelius passar VIKs spelmodell bättre. Men en spetsforward till som gärna är en vass målskytt och straffskytt vore ju kanon att få in. Blir förövrigt spännande att se hur det blir när Lunsjö kommer in i truppen igen. Inte lätt att se vilken lösning som blir bäst men måste kännas bra både från ledningens sida och från Lunsjös sida att man inte behöver stressa tillbaka Lunsjö och riskera onödiga bakslag på så vis. Laget funkar bra ändå, även utan Lunsjö helt enkelt. 🙂

   • Mikael Norén skriver:

    Kloka ord Fredrik!

    Mathias: Jag tycker det är bättre att bedöma vad man ser på isen än att ha en färdig etikett som i fallet Rigelius. Om man själv har spelsinne är det lätt att se att Rigelius har det 😉 Men förstår vad du menar och ett frågetecken är ju hur bra skytte Rigelius har, men samtidigt hade ju inte Lavoie något skytte att tala om. Men som jag skriver tror jag det kommer in minst en spetsforward till utöver Lunsjö längre fram för att gardera skador i slutspelet. Sen gällande Rigelius glömmer man lätt att man även får bättre medspelare då man går upp en division, vilket gör att vissa (som det verkar vara med Rigelius) blommar ut och kommer bättre till sin rätt. Men såklart bara två matcher och vi får ser vad som händer med Enköping och om Rigelius fortsätter imponera. Spelsinne är dock svårt att tappa 😉

    • Mathias skriver:

     Nej det är så klart sant. Och jag är även jag imponerad av hans matcher hos oss.

     Det är samtidigt inte många som lyckas med att göra bytet mellan ettan och allsvenskan och kunna fortsätta producera, Jonte Berg och Jesper Johansson är väl ganska bra exempel på detta? Samtidigt finns det ju klara exempel åt andra hållet med som t.ex. Marcus Eriksson. Men min uppfattning är att det är fler som misslyckas än lyckas, oavsett hur mycket spelsinne de besitter. Det är inte bara skillnad på medspelarna i Allsvenskan, det är även motståndarens som blir betydligt starkare och snabbare, pressen och kraven ökar ju också betydligt.

     Jag menar inte på något sätt att slå ned på Rigelius, tror han kan bli riktigt bra på sikt, men det jag fastnar vid är att vi är i en SHL satsning, den där spetsforwarden pratades det redan om innan Lavoie blev bänkad, så då borde det komma in två spetsforwards plus en back. Sen är det ju inte så att Lavoie inte bidrog, hur många matcher tog det inte för resterande spelare att komma ikapp eller gå om hans PP siffror? Men som jag sagt tidigare, kommer #21 eller någon av likvärdig kaliber så slutar jag gnälla direkt 🙂

     • Bozo skriver:

      Viktigt med rollspelare, tydligt att kedjan med From och Hakka är i behov av någon som städar upp. I ärlighetens namn så handlar inte svensk hockey om att göra mål, det handlar främst att inte släppa in mål. De som släpper in minst brukar var de som vinner i slutändan, då det skapar en trygghet framåt.

   • Klas skriver:

    Är Skedungkedjan och Fryklundkedjan fortfarande fungerande så går Lunsjö in bredvid Hakka och From, det är ganska precis 100% säkert. Regelius kommer inte att stå ivägen där även om han är signad för resten av säsongen.

  • Bosse skriver:

   Det fanns ju en lite liknande upplaga av VIK under ”säsongernas säsong” Då låg vi sist i serien efter inledningen, sparkade Mcgrath och Fornataro (båda hade vunnit poängligan i allsvenskans innan) och tog in grovjobbarna Jonte Berg och Stefan Gråhns. Sen vann vi serien.

   Så att ersätta en snubbe som var tänkt att leda laget i poäng med en brunkare kanske är precis vad laget behöver om det finns för många offensiva spelare som var tänkta att ”leda laget i poäng”.

   Oavsett så passade Lavoie inte in i VIKs fartfyllda spel. Han kommer nog göra mycket poäng någonstans. Sen kommer givetvis Lunsjö att ta hans ”plats” om kedjorna ser likadana ut när han kommer tillbaka. Regelius blir en bra 4-lina lirare.