Silly: Koll på läget i truppen och att få tränare på plats prio för att sedan kunna locka mycket ny spets – vilka vill Du behålla?

 

Om vi börjar kika på det kommande lagbygget och de som har kontrakt över 2023-2024 nedan. Dock är ju NJ inte rädd för att riva kontrakt om han vill göra annat…

Överlag måste NJ bygga ett mycket mer tempostarkt lag. Ett nytt VIK som är snabbare i ben, huvud och händer än detta som bara vunnit 2 av 10 slutspelsmatcher mot ett så mycket på alla sätt kvickare och skickligare Björklöven.

En rejäl nystart behövs. Många tuffa beslut och besked behöver levereras. Tur att NJ inte är rädd får sådant.

MÅLVAKTER

Så lovande Ian Blomquist har kontrakt, men frågan är om en roll i SHL lockar/finns? Gällande målvaktssidan är det en väldigt stor fråga om NJ kommer utnyttja optionens i JG:s kontrakt.

Om JG blir kvar måste NJ bygga ett försvar anpassat mer för JG:s styrkor och svagheter. JG, 31, blir inte yngre ska också vara dyr och kanske vill NJ hushålla mer med målvaktspengarna?

Dessutom verkar JG ha svårt att få ihop en hel bra säsong för att ta VIK till en så viktig topplats i serien för att slippa slå sig blodiga direkt i slutspel.

TÄNKBARA KEDJOR

Mr X 1 – Mr X 2 – Mr X 3 > Troligen vikt för ny beprövad ”dyrare” spets
Mr X 3 – Mr X 4 – Mr X 5 > Troligen vikt för ny spets
Mr X 6 – Mr X 7 – Bergman > Troligen billigare än tidigare, med fler ”Lagunov-typer”
Eriksson (?)Skedung – Mr X 8-10 > Troligen billigare än tidigare, men fler Ettanfynd/juniorer.

CENTRAR

Skade/sjukdomsdrabbade och viktige defensivcentern Isak Skedung har kontrakt över 23/24. Skedung gjorde ett ganska bra slutspel och kommer nog gynnas i ett nytt VIK med bättre struktur och allt framöver. Salasonen vore perfekt som fjärdecenter.

På centersidan är det oerhört svårt att se Emil Aronsson och Blake Speers bli kvar, garanterat vill NJ ersätta dessa med mycket billigare defensivspecialister för att kunna lägga mer pengar på beprövad offensiv spets.

Unge Liam Dower Nilsson skulle vara intressant att behålla som en lika prisvärd som utvecklingsbar tredjecenter/ytter, men frågan är vad Frölunda och alla vill.

Mikael Frycklund, snart 30, är i sina finaste stunder en av seriens bästa centrar på grundserienivå, men är lite ojämn och har blivit satt ur balans i flera slutspel, återigen nu senast.

Det verkar som Frycklund är för temposvag att leda VIK mot ett så bra lag som SHL-doftande Björklöven. På sina 17 senaste slutspelsmatcher under tre slutspel har #9 varit blek med bara 3+4 för 7 poäng. Det räcker helt enkelt inte för att ta VIK till SHL med så anonyma tänkta ledande spelare.

Vi får hoppas NJ kan hitta två nya tempostarka toppcentrar tidigt då dessa är svåra att få tag i.

YTTRAR

Anthon Eriksson har kontrakt, men #53 har inte kommit upp i sin högstanivå och har till och med hamnat helt utanför laget på sistone. Det kanske tyder på att NJ vill se över kontraktet?

Så mångsidige Marcus Bergman har glädjande nog kontrakt och blir viktig, oavsett roll. Enda stora svagheten är skyttet. Eller får kanske Bergman en så välförtjänt SHL-chans tack vare sin fart, kraft och underskattade spelsinne?

Den ytter som nog är mest given att behålla är unge Gabriel Kangas som utvecklas hela tiden och verkligen gör jobbet. Vore perfekt att ha Kangas som en breddytter till att börja med.

Frågan är om inte Jesper Johansson återvänder hem till Skellefteå igen? Att JJ14 inte spelat på sistone tyder kanske på det.

Alexander Lunsjö stärkte verkligen sina aktier inledningsvis och var lagets kanske bäste spelare tidigt under Tero Lehterä, men sedan försvann Lunsjö helt, tog några mindre smarta utvisningar och hamnade i Lehteräs frysbox. Lunsjö blir otroligt nog sämre med mer förtroende och i PP och mår nog bäst av en nystart på ny ort där all stor begåvning kan komma fram mer.

Simon Robertsson skulle vara en intressant breddspelare att behålla med sin tyngd och unga ålder och har bitvis lite offensiv.

Philip Lagunov inledde lovande som en mångsidig och hårt arbetandes puckvinnande ytter, men även med fina händer och hyggligt spelsinne. Liksom många andra blev det tuffare i det höga tempot mot Löven, men kanadensaren har ändå en intressant mångsidighet som både center och ytter och är nog extremt billig med viss utvecklingspotential.

Att Sakari Salminen och Anton Svensson kommer lämna förefaller givet, de kan säkert få bättre fart på andra håll. Dock stärkte Salminen sina aktier rejält med att vara bäste forward i slutspelet. Men finländaren var lite för anonym och ojämn under serien och fyller 35 i år.

Betydligt mer ovisst dock hur NJ ser på Trevor Cheek, och kanske även Lukas Zetterberg. Både Cheek och Zetterberg hade också lite svårt i det höga tempot mot suveräna Löven. Zetterberg har bara 4+3 och -4 sina senaste 15 slutspelsmatcher och har nog kört fast lite i VIK.

Vad jag förstår betalade Patrik Zetterberg väldigt dyrt får att få hit Cheek. Vissa talade även om att Björklöven var med och budade. Frågan är om NJ ser att han kan få mer ”bang-for-the buck” med andra lösningar än den odisciplinerade Cheek, som trots allt fyller 31 i år?

Men Cheek har ju några fina nyckelattribut om han används rätt som ytter framför kassen, och tvingades vara mycket ovan center i VIK på slutet. Cheeks onödiga crosscheck i slutet av Match 3 sänkte då ett VIK på gång att kanske kvittera i den nyckelmatchen…

BACKAR

Mr X 11 – Mr X 12 > Troligen vikt för ny beprövad spets
Mr X 13 – Mr X 14 > Troligen vikt för delvis ny beprövad spets
Lindelöf – Östman (Mr X 15-17)

Frågan är om Lindelöf och Östman blir kvar trots kontrakt och väldigt ojämna säsonger? Lindelöf gick inte alls att känna igen och hade en mycket svag säsong. Om jag känner NJ rätt är han ju inte rädd för att ta obekväma beslut oavsett kontrakt…

På backsidan finns det rykten om att Daniel Gunnarsson ska sluta, och DG har varit en stor besvikelse i förhållande till lön och förväntningar. Allt bättre defensivbacken Oliver Bohm ska vara dyr, och vill nog ej gå ner för mycket i lön och blir knappast kvar. Bohm inledde svagt för att vara en av lagets bästa spelare sedan Lehterä kom.

Zétény Hadobás är given att behålla och förtroendet ungraren fått nu under NJ/Lehterä tyder kanske på att alla vill ha en fortsättning här. Jimmie Jansson är en spelare med väldigt höga toppar och ganska djupa dalar, men med stort (VIK)-hjärta och ytterligare en stor fråga är hur NJ ser på kaptenen.

Nick Albano inledde strålande, hade sedan en svag period, för att efter en petning vara en av lagets klart bästa spelare långa stunder, även i slutspelet tills Rahimis vidriga hoppöverfall satte stopp (3 matcher för en återfallsförbrytare är ju ett enormt hån och HA är inte seriösa, inte minst Wessner som friade helt (!) trots video i efterhand – bara det borde ha gjort att Wessner dömt sin sista match i HA, men den tidigare flåbusen fick alltså döma VIK igen otroligt nog efter det och flera missade matchstraff). Det intressanta med Albano är att amerikanen var en av få som kunde matcha Björklövens tempo i ett annars på flera sätt ganska segt VIK. Men frågan är om det blir någon mer hockey efter överfallet?

Ludvig Jardeskog är viktig med sin tuffhet i ett annars ganska snällt lag. Jardeskog är dock begränsad offensivt och frågan är hur NJ ser på totalpris, allroundmässighet och helheten.

Filip Persson såg väldigt bra ut under sin korta period här, och förefaller given att åtminstone få en tryout om handskadan läker bra. Unge Persson verkar ha många goda allroundegenskaper.

För att spara pengar till mer spets framtungt kanske David Göransson får en ny chans som billig breddback med utvecklingspotential, särskilt efter en så lysande insats i Match 5.

Sedan har vi även superintressante Rasmus Larsson i J20, men ska kanske till NCAA då det varit så tyst om backen trots den bitvisa dominansen i J20.

***

Till sist några ord om tränare. Det är viktigt att få dessa klara så snart som möjligt då givetvis spelare vill veta vilken coach de kommer få. VIK jobbar såklart hårt på frågan. Men det är mycket som ska stämma även socialt då tränare oftare är äldre och inte alltid är lika lätta att flytta på med större barn och så vidare.

Också intressant hur NJ kommer göra med fystränare då lagets fys diskuterades mycket. Det var också åter mycket skador under säsongen, frågan är varför…

***

Till sist stort tack för alla så vänliga ord om bloggen! Det och de bidrag som skickas uppskattas enormt mycket. Det blir lite lättare att förklara för familjen all den tid som läggs då.

59 svar

 1. C skriver:

  Stort tack till JJ14 som kom tillbaka till VIK i det prekära läget vi var i fast han avslutat sin elitkarriär och flyttat till Norrland med familjen. En potentiell ny Marcus Söderkvist som visserligen aldrig kommer få tröjan hängd i taket men som ändå aldrig kommer glömmas bort. TACK för allt Jesper 💛🖤

 2. Mr H skriver:

  Salminen och Jardeskog lämnar också.

 3. Peter skriver:

  Det mest överraskande vore väl om någon lämnade för SHL. Känns inte som om någon spelare är riktigt nära överhuvudtaget.
  Jag hade gärna behållit både Ian och JG.
  Bland backarna så hade jag gärna velat ha Jimmie, Jardeskog, Hadobas Göransson kvar. Samt Albano jag tror det hade varit bra att låta honom få en säsong till på sig. Gunnarsson verkar lyfta en lön på 1 mille, det borde gå att få någon som är bättre för de pengarna. Östman och Lindelöf får gärna lämna i förtid.
  Forwards så är det bra att både Bergman och Skedung blir kvar. Eriksson får gärna lämna. Annars så hade det varit bra om Zetterberg och Kangas också blir kvar. Frågan är om Lunsjö vill vara kvar om han inte får ett större förtroende. Jag hade gärna sett att Frycklund också blir kvar då han i sina bästa stunder är en fantastisk center, men å andra sidan är han rätt dyr. Sedan kan jag inte annat än att gilla Speers nyfiken på om en säsong till skulle kunna lyfta hans offensiv.

 4. Örjan skriver:

  Åkte in och titta på J20 igår
  Torsk mot Leksand men tycker ändå det fanns många ljusglimtar i VIK
  Dom som jag vart mest imponerade av var ”lill Kangas och Lejon
  Skriv A-lagskontrakt med dom och låna ut dom till Sura så dom får spela seniorhockey
  Leksand hade flera bra spelare som både fått träna och spelat med A-laget två som jag tyckte stack ut i Leksand var Eljas och sen ”Tjomens ” son på backen
  Tror det skall till ett mirakel om VIKs grabbar skall vända på det här uppe i Leksand

  • Icing skriver:

   Fast den som imponerade mest på mig var Lian Bichsel.
   🇨🇭 landslagsback som gjorde lite som han ville…2 m och 100 pannor tung. Avgjorde första åttondelen på övertid mot Rögle i SHL.
   ”Skaplig” pondus och kan spela både snabbt och hårt.
   Så fort vikarna börja sticka upp var han där och tog ner dom.
   Men glöm inte att Växjö vann första i Rocklunda sen vann VIK två borta. Så än lever hoppet men det blir svårt. Forza 💛🖤

  • Musse skriver:

   Såg också J20 igår. Fartfylld match där VIK var minst lika bra som Leksand, mer tillfälligheter och lite flyt att Leksand vann. Kan de förvalta chanserna lite bättre så kan de mycket väl vinna bortamatcherna. Larsson spelade med pondus och självförtroende, måste vara att han ska iväg någonstans annars skulle han spela i A-laget.

 5. Rockis skriver:

  SHL-klass på denna blogg, tack Micke för grymma analyser. Alltid läsvärt.
  Gulsvart 💛🖤 priolista säsongen 23/24:
  1. Nu måste storföretagen pröjsa på riktigt. Gulsvart är stadens största lag, med stor attraktionskraft. Kan Växjö, Linköping, Skellefteå osv så kan ni. Vi är en storstad, mkt större än dessa småställen. Hallå. Vi lyfter aldrig annars. Ekonomi är en nyckelfaktor. Elit kostar. Ni får då tillbaka.
  2. Anställ Fys-Ambjörn som många säger. Då var vi alltid starkast sista 20. Bergman #25 är typ den enda kvar som orkar byte efter byte. Ska gälla alla.
  3. Bygg om från grunden. Låt NJ få sköta detta. Det har redan börjat hända bra grejer där. NJ vet vad som krävs. Kolla på Kexen.
  4. Ta in vinnarmentalitet från VSK Bandy och kompetensutveckla tillsammans. Det är inte långt till ABB Syd. Katastroffacit senaste säsongerna med den sk mentala coachen i Nord.
  5. Har sagt det förr, dagens hockey avgörs ofta på onetimers, direktskott. Det är inte många i dagens lag som kan det, tyvärr. Dutt, hit o dit o chansen borta. Träna på direktskott o gubbar som skymmer. Jämt.
  6. Sätt ett riktigt grundspel och förbjud dumphockey. Blir galen när vi ger bort pucken när vi passerat röd och i sk anfall.
  7. Bygg långsiktigt och ge fler junisar chansen. Många kan trolla av dem och göra det oväntade. Det vill vi se.
  8. Anställ backar som just är backar. Som kan slå rejäla förstapass på bladet (inte sarg-ut…), som försvarar egna buren rejält och inte försöker driva och soloköra med puck genom 5 motståndare. Ingen nämnd.
  9. Ha lite roligt i pp. Sluta krampa utan spela fyndiga lirare. Kolla youtube och härma varianter. Plugga och öva.
  10. Utveckla arrangemanget på hemmamatcher ytterligare. Stå gör alltid sitt jobb, men hitta på nytt. Lucky seat o biltvätt känns som div 3…

  Vi ses nästa säsong förstås. Längtar.
  Heja Gulsvart hälsar Rockis

  • Bosse K skriver:

   Klockrent. Håller med till 100%

  • M Ghaddafi skriver:

   Några kommentarer till
   4:a, håller med att han inte hjälp A-laget något, tror dock inte han kostar speciellt mycket för han har ett annat skäl att få smyga runt i källaren, kopplat till curling verksamhet av familjemedlemmar.
   7, Vik har inget J20 bredd lag längre, sparade 300-500kkr, nästa år har vik inget j18 bredd, c:a 300kkr i insparade pengar, varför inte lägga dom på deltids anställda is-ledare?
   VIK lägger stora summor på friends, high five, gulsvarta spåret men det läggs inte en enda krona på att utveckla det som sker på isen.
   Se Vallentuna, de har en kanonbra ungdoms ansvarig som är PÅ IS!!!! (Ansis Straupe)
   VIK har inga som helst ambitioner att ur ungdomsleden skapa goda hockeyspelare, det är helt underordnat, VIK ungdomslag kommer mer eller mindre sist i alla turneringar dom ställer upp i t o m U15 för det är fult att vinna.
   En tomte från kansliet stod och sa på fullt allvar att han vill att ideellt arbetande ledare ska ställa sig på Råby på fredags och lördags kvällar för att få in mer ungdomar från socialgrupp 3, man baxnar. Vi bryr oss inte om de killar som tränar extra, och verkligen brinner för hockeyn. Först när det blir dax för U16 elit och TV pucken då , slår man om över en natt, snacka om chock för grabbarna, Va? ska vi spela för att vinna? får inte alla vara med?
   Grunden måste läggas redan från Ungdomsåren, missförstå mig rätt, alla ska får vara med, alla ska få chansen, men vi Måste börja ta han om russinen i kakan.

  • kent skriver:

   Håller med det mesta utan punkt 4!!! Vik ska inte ha något med vik hataren Campese att göra!!! Några kloka ord från den sympatiska Micke kan vi ta!!! Det ända vi ska tacka Campese för är att han var en stor Bidragande orsak att Brynäs spelar i allsvenskan idag!!! Att De överhuvud taget kunde 2018 ta in en Bandy gubbe utan någon som helst kunskap om Hockey??? Sparken rätt ut2021!!! Jo en sak till!!Dubbelvärvningen av Z och Lindelöv!!! Med dessa kvar i vik kommer vi aldrig till SHL!1 DE har inte utvecklats ett skit i vik!!!

 6. PatrikH skriver:

  Spelare jag gärna ser kvar i VIK: Jimmie Jansson, Alexander Lunsjö, Skedung och Bergman som är på kontrakt. Båda målvakterna får gärna vara kvar. Ser gärna Jardeskog och Albano kvar, kanske också Hadobas, bakåt. Framåt tycker jag Kangas utvecklats och är viktig att behålla, Zetterberg är en pålitlig skytt men inte så stark att bära puck och vinna dueller, Lagunov var bra framåt. Frycklund har en stor uppsida, men behöver nog bli lite mer ödmjuk. Blir spännande att se vad som händer.

 7. Stenberg skriver:

  Stråhle inför Djurgården: ”Ska pränta in det i gruppen”
  Undrar vilka överraskningar han ska bjuda på den här gången…? Mala ner eller krossa Djurgården. eller något helt annat?

 8. C skriver:

  Cheek och Aronsson går vidare i karriärerna. Vi kan nog räkna med (och hoppas på) en handfull avtackningar till innan veckan är slut.

 9. kent skriver:

  Min magkänsla är att NJ Jobbar för att få Berglund att skriva på!!! Han fyller 35 i sommar och har som alla vet mycket kvar att ge på planen! Att få han att vilja satsa kommer att ge många ringar på vattnet! Tror mig veta att han inte har stängt dörren! Får han sällskap av några riktigt bra nyförvärv så är allt möjligt! Det skulle vara ett givet C på bröstet! Den som lever får se!!!!

 10. Mr H skriver:

  Viktor Grahn, back, lämnar också Kristianstad. Har gjort många poäng tidigare.

 11. Pelle skriver:

  David Lilja lämnar BIK, 22+19=41 P.
  Är det FBK han går till eller kan det vara till en konkurrent i HA?

 12. Mr H skriver:

  Jack Kopacka, 27 poäng på 40 matcher ska lämna Kristianstad, enligt vad jag kan se.

 13. Mr H skriver:

  Dower och Robertsson lämnar VIK.
  Det gör även JJ och Göransson.

 14. Ali skriver:

  Terrorbalans
  Ser att många här förespråkar terrorbalans, jag kan förstå det efter förbundet och disciplinnämnden totalt skiter i VIK
  Ingen vill ha det på det viset, men som det nu är det här ingen produkt du kan sälja in hos familjer.
  Ingen förälder vill sända sitt barn till en mer eller mindre laglös sport
  3 Ave Maria sedan är du förlåten(läs matcher)
  Klubben bör ställa frågan till förbundet hur VIK bör värva:
  -En publikvänlig och trevlig hockey för grundserien
  eller
  -En brutal gå över lik hockey som det är i slutspelet.

  Har letat lite till angående Rahimi, som personifierar förbundets drömslutspelare

  2006-2007, kneeing, Jarno Pikkarainen avslitet korsband
  2006-2007, fighting, , Nyköping
  2009-2010, fighting, Marco Tuokko, kom in som tredje person och delade ut en sucker punch därav avstängningen.
  2013-2014, checking to the head,Sebastian Enterfeldt, tandskada efter crosschecking över munnen
  2015-2016, checking to the head, hittar ej mot vem men det var den 2016-01-19
  2017-2018, kneeing, Tim Söderlund, knäskadad
  2017-2018, checking to the head, Petter Emanuelsson hjärnskakning
  2020-2021, slashing, Ludwig Blomstrand, armskada
  2020-2021, kneeing, Sebastian Hartman korsbandsskadad
  2022-2023, checking to the head, Nick Albano, hjärnskakning bort på obestämd tid

  Publicerad 28 sep 2011 kl 07.05
  Uttalande av Rahimi angående huvudtacklingar, det gäller tydligen bara andra inte han själv…
  – Jag tycker det är uppenbart att den inte är schysst. Det är det här vi har pratat om och det står i tidningarna varje dag att vi ska ta bort de här tacklingarna, säger Daniel Rahimi.

  • Stenberg skriver:

   Utmärkt grävt! Mickes benämning av dessa figurer (rahimi m fl), på VLT-podden idag, sammanfattar det väldigt bra – ”fega fähundar”. Han förutspår dessutom att Rahimi kommer att föräras en expertroll av HA (mitt tillägg: och då får han möjligheten att berömma Wessners kloka beslut på rinken)

  • UliH skriver:

   Bra jobbat. Skenhelig gris det där. Risk för honom att det blir som med Tollefsen.

   Karma

   • Pelle skriver:

    Hade ingen koll på hur det gick för honom så jag blev tvungen googla. Men han fick sin hjärnskakning på träning så det var ingen elak motståndare han har och tacka.

    • Alkemisten skriver:

     Inte den sista men han hade ett antal innan.
     Minns honom mest då Mårtensson(Leksand) sa åt Tollefsen(Färjestad) att låta bli juniorerna och prova någon i sin egen storlek, varvid Mårtensson fick matchstraff för den kommentaren.
     Luckner som var kommentator skrek samtidigt som besatt i en falsett röst på värmländska så man trodde kalsongerna krympt akut, :
     -” Ta ut honom!, han är bara med för att slåss!”

 15. pappa skriver:

  J20 VIK-leksand, 29/3 19:00
  Kan vi bli 1000 pers på läktaren?
  Har inget med denna tråd att göra men måste elda på för att få dit folk

 16. Peter T skriver:

  Dags för Mikael Backlund och Dennis Rasmussen att komma hem.
  Där har vi våra två centrar för toppkedjorna.
  Hur svårt ska det vara, bara att bygga laget runt dem sen.

  • Stenberg skriver:

   …och Niclas Lundgren som general i försvaret…

  • Pelle skriver:

   Visst har väl Backlund skrivit på ett långt kontrakt så det dröjer tyvärr.
   Rasmussen har jag ingen aning om.

  • Faxman skriver:

   Dennis har skrivit nytt ettårsavta lmed Davos och Mikael Backlund har ett år kvar på sitt kontrakt i Calgary

 17. Christoffer Franzén skriver:

  Det många verkar missa sett över många år tillbaka, är att det inte enbart handlar om vilka spelare vi får nästa säsong. Västerås hockey är experter på att inte få ut max ur sin trupp i förhållande till vad vi utomstående förväntar oss. Så här har det varit så länge man kan minnas. Klubben har så mycket mer att jobba på än bara vilket de får tillgång till. Varför blir klubben ifrånsprungna av klubb efter klubb efter klubb? Vad saknas? Vad görs fel? Saknas det hjärta och glöd på de avgörande positionerna vid sidan av isen?

  • Bozo skriver:

   Kan knappt minnas när VIK hade en bra tränare senast. Inte under NJs förra sejour iallafall. Fagervall var väl ok, men inte riktigt bra.

   Tero var för kort tid för att utvärderas.

 18. V skriver:

  Till lagbygget nästa säsong skulle jag gärna behålla JG. Tycker han verkligen visade klassen i slutspelet. Detsamma gäller JJL som dessutom är värdefull inom andra aspekter än just spelet på isen. Kangas given att få kontrakt.
  Troligen är det dags för våra övriga hemmasöner att testa lira någon annanstans kommande säsong, känns som det inte skett någon utveckling där på sistone.
  Skulle slutligen oxå se att vi behåller Jardeskog eller Bohm då dessa har egenskaper som är viktiga i slutspelet.

  Tack för säsongen Micke och övriga på bloggen!

 19. Bosse K skriver:

  Det blir naturligtvis spännande tid framöver där vi får hoppas att NJ lyckas få ihop ett slagkraftigt lag till nästa säsong. En fråga som jag ställer mig är hur VIK står sig gentemot övriga föreningar som siktar mot SHL, ekonomiskt. Hur står sig VIKs spelarbudget jämfört med andra föreningar? Det känns som Modo, Löven och DIF har spelat i en egen liga den här säsongen när det gäller spelarbudget.. Är det inte så att om man ska lyckas ta klivet upp så krävs det en budget som matchar dessa föreningar. Jag tycker VIKs styrelse har gjort ett bra jobb med att få ekonomin på fötter och man tycks jobba säkert framåt för att stärka föreningens ekonomiska resurser., så frågan är om inte vi ännu har en bit kvar innan ekonomi finns att på allvar utmana om en SHL plats. Rätta mig om jag har fel, det kanske finns någon här som har bättre koll på detta och kan dela med sig av det.

 20. J skriver:

  Vill ha kvar alla supportrar och sponsorer men främst Mikael Norén som är en viktig person. Tycker även Mikael borde bli anställd av VIK, då det finns allt för många på kontoret som egentligen inte behövs =kostar pengar . Med Mikaels brinnande intresse för främst VIK skulle utvecklingen kunna leta i en positiv riktning.
  Sedan högst upp på listan står Tero och Hirvonen.
  Spelare jag vill ha kvar är Bergman , Jardeskog, Simon Robertson sedan vill jag om jag fick bestämma ha ett helt nytt lag . Ett lag bestående av riktiga målgörare , en målvakt jämn som en nunna =släpper inte in något . Backar stabila som kan ta bort spelare framför mål utan dom viker ner sig .Ett lag som inte hänger på några spelare , dvs får vi 2 bra spelare skadade/sjuka så påverkas inte laget .

 21. örnen skriver:

  behåll målvakt:
  – Johan Gustafsson ? vist han är ganska bra men här är frågan vill han va kvar har +1 år kvar på kontrakt om man väljer det
  och är han för ojämn för att inte leta en målvakt som ska ta 1 spaden ?

  – Ian Blomquist ? ryktades till shl lag. vågar man behålla denna unge spelaren som jag anses skulle spelat div1 hockey parralelt med viks lag !
  då han spel va väldigt ojämnt men va super vass någon/några matcher. just för att få sitt spel tryggare och jämnare . – kontrakt 23/24

  ———————————————————————–
  Backar :

  kulturbäraren Jimmie Jansson Lorek måste ju stanna vi vet va han kan .

  Nick Albano borde få en ses till tycker han bara behöver slipa lite på spelet i egen zon och slipa bort 15% av de fula gruff spelet så kan han bli en kult back.

  NY: anfall glad back som skjuter på allt eller lägger ofta puck på mål.

  NY: anfall glad back med bra skott

  NY: defensinv back

  NY: defensinv back

  unge backen Zeteny Hadobas en blivande stjärna i ett vik

  extra backar: då jag vill se 10 backar i vik denna kommande ses där man kan låna ut spelare på 2 vägs kontrakt: Filip Persson?

  Ludvig Östman – kontrakt 23/24 håller inte för topp 6 back i vik . slut .
  ________________________________
  1 lina :
  höger: ny
  center: ny
  vänster: ny
  ————————-
  2 lina :
  höger: ny
  center: ny
  vänster: ny
  ————————-
  höger:Marcus Bergman – kontrakt 23/24
  center: Liam Dower Nilsson – vill jag behålla
  vänster: Trevor Cheek – vill jag behålla men måste ner i hirarkin .
  ————————-
  höger: Gabriel Kangas – vill jag behålla
  center: Isac Skedung – kontrakt 23/24 för mig finns det inte många bättre för en 4 lina .
  vänster:
  ————————-
  extra : Anthon Eriksson har kontrakt men jag vet inte var man har han ? – kontrakt 23/24

 22. Mr H skriver:

  Vad hade Börje gjort om han sett att VIK plötsligt hade halva backtruppen skadade mot samma lag? Han hade jagat de skyldiga av banan tills att de lämnat den frivilligt!!
  Eller – det hade aldrig kunnat hända!!!
  Det är det riktiga svaret.
  Det måste finnas en general där bak!!
  En, eller två man som aldrig går på något, tar något, blir bort-tacklade, eller blir skadade direkt.
  Samt skyddar gruppen!
  Säg en knapp miljon (7-800.000:-) för bara en sådan. Om det räcker. Eller fynda och titta runt – det kanske går att hitta ett par riktigt bra för ca. 1 – 1,2 miljoner totalt. Ett par hundra tusen till, samt att kvitta mot den dyraste vi har. Bygg bakifrån!
  Defensiven måste hålla för något. Som andra back-förvärv, eller back 2 (efter ”general-backen”) – t.ex. någon som Robin Jacobsson var – en sådan typ av back.
  Totalt sett – krasst – så är nog halva laget mer division 1, än övre delen av den liga vi är i. Hockeyallsvenskan. VIK vill ju till SHL!
  Act accordingly!
  VIK behöver bygga för framtiden – en insamling kanske måste till.
  Tero kan i alla fall ha skapat en bra chans att komma uppåt med sin slutspurt – ekonomiskt sett. Vi fick ju några fulla hus, nästan.
  Ska vi gå till semi eller högre måste det gå som en dans i serien. VIK måste tåla tempo och tacklingar, även sådana man inte ska behöva tåla. Tyvärr..
  Det måste vara rekord att ett och samma lag lyckas ta bort 3 av våra ordinarie backar, även om just Albano’s skada är udda!!!
  Hur många tog vi bort av Lövens mannar? Inga? Är de för snabba månne?
  Serielunken-material – det har vi haft ett tag nu. Det vet vi redan.
  Vi har under många säsonger varit skadedrabbade. Ambjörns förebyggande gav något, under den enda säsong som hon var med. Det har glömts bort, eller så praktiseras det inte tillräckligt – det hon lärde ut. Investera i det. Det hade kanske hjälpt oss fram några matcher till, eller att vi fått en bättre lottning från början – fler utsålda hus!!!
  Vi har inte råd med både skador och noll bredd!!
  Hur gör konkurrenterna – hur klarar de sig jämfört med oss gällande skador?
  Forwards: Salminen, Dower, Bergman, Robertsson, Skedung och Kangas. Lagunov känns mer som yttermaterial med bra händer, kanske inte just center – men han är ändå sist in i gruppen, och kanske kan utvecklas. Cheek beroende av rätt omgivning – behöver en riktig center bredvid sig. Pris på honom? Center-pengar kanske är viktigare, och då lämnar han.
  Salminen samma – pris?
  Dessa uppräknade spelare blir utspridda förstås.
  Frycklund, Lill-Z, Lunsjö med flera är frågetecken i kvalsammanhang, samt var är de i sådana fall– i tredje? De kanske blir kvar, kanske inte. Vad har vi råd med? Resten inte med i en uppåt-satsning.
  Vi kanske vill behålla våra två lån. Går det?
  Två nya bärande centrar måste fram, som jag och flera andra tidigare poängterat.
  Pengar!!!
  Degen måste fram först!
  Backarna: Bohm och Albano, kanske Filip och Hadobas’. Jansson frågetecken defensivt, men bra offensivt – som breddback. Prislappar är frågor som måste ge rätta svaren. Jardeskog behöver en till kollega som är riktigt rå och tuff. Resten ställer jag mig ytterst tveksam till.
  J 20 kanske kan fylla på med utvecklingsmaterial, och det blir det säkert, då NJ kanske inte kan trolla ihop vad som helst till nästa säsong.
  3-4 rejäla backar till, varav två stentuffa. 5-6 olika typer av forwards inklusive två riktiga centrar.

 23. Musse skriver:

  Tero såg ju som en av de största bristerna förmågan att bära puck. I slutspelet var det väl egentligen bara Speers som klarade av det. En skadefri och fulltränad Frycklund kan ju också det. Z kan ju avsluta men inte bära puck.
  Hoppas många tar sig till hallen på onsdag och tittar på J20. Fantastiskt bra gjort att ta sig till kvarten i SM i konkurrens med Shl lagen. Ett av Sveriges 8 bästa lag…🏆

 24. Janne skriver:

  Tycket helt ärligt att Frycken ska vara kvar nästa säsong! Samt Jardeskog! Sen kan vi ha kvar Kangas som bra och billig spelare!

  • johan skriver:

   ett tips
   var inte dumsnål med de spelare VIK funderar på, vill behålla och kontraktera.
   Visdom – låt visheten vinna över snålheten, klar vinst i det långa loppet

 25. Virre skriver:

  Hoppas Frycklund får lämna och att man lägger rejält med krut på 2 riktiga toppcentrar. Lundin, Helewka, Vesel, Ljungh, Vigneault, Powell är namn som kan vara rimliga, med visst frågetecken huruvida Helewka och Ljungh är för stora drömnamn.

  Gällande yttrar är vi enligt MrMadhawk ute efter Lars Bryggman. Hade varit en klockren värvning. Finns en del intressanta forwards med SHL-rutin i SM-liiga. Max Görtz, Joachim Rohdin, Sebastian Stålberg och Sebastian Dyk hade allihopa varit spännande värvningar.

 26. Hesa Fredrik skriver:

  Jag glömde även Jardeskog! Behövs fler tuffa backar! Östman är spelskicklig men blir uppkäkad defensivt! Med tanke på alla skador som vi fick behövs både kvalitet och kvantitet!
  JG och Ian är båda bra men behöver bättre hjälp!
  Med starka backar blir det lättare för forwards att ställa om!
  Så kanske 3 nya backar och 6 nya forwards!
  I topppklass.
  Men NJ vet nog bättre än jag!

 27. Mr H skriver:

  Vill passa på och tacka, precis som många andra för en fantastisk tid , med superfina inlägg på denna blogg. Fler än någonsin har skrivit hit (2022/2023) med många bra tankar, och Du själv har slagit rekord i tunga analyser som borde kunna hjälpa VIK att bli den klubb de vill.

 28. Olle skriver:

  Tänker så här:

  Målvakter: JG och Ian ok!
  Backar: Gunnarsson, Lindelöf, Östman och ev Jardeskog till nya klubbar.
  Forwards: Frycklund, Svensson, Zetterberg, Eriksson, Lunsjö, Cheek till nya klubbar.

  Viktigt att hitta spetsarna.

 29. RONNY KARLSSON skriver:

  MÅNGA GNÄLLER PÅ JG OCH IAN ..
  MEN KOM IHÅG ATT DET ÄR 5 UTESPELARE PÅ ISEN SAMTIDIGT OCH DÄR MÅSTE JOBBET GÖRAS FRAMFÖR MÅLET NÄR DET BLIR RETURER OCH NÄR MOTSTÅNDARNA KOMMER IN MED FART ALLTSÅ MER FART PÅ FÖTTERNA OCH ANVÄND KLUBBAN FÖR ATT RENSA FRAMFÖR MÅLET…

 30. RONNY KARLSSON skriver:

  NU TOG DET SLUT FÖR DENNA SÄSONG…NU BÖRJAR EN NY SÄSONG FÖR NJ ATT SÄTTA IHOP ETT NYTT LAG…
  TA TILLBKA AMBJÖRN SOM FYS TRÄNARE…
  BEHÅLL FRYKLUND ZÄTA DOWER/NILSSON ROBERSSON CHEEK BERGMAN JG IAN B BOMH JARDESKOG ÖSTMAN JANSSON KANGAS HABASS
  ALBANO GÖRANSSON FILIP PERSSON..
  OCH FINSKA TRÄNARNA GRYMT JOBB AV DOM/ NJ
  BARA ATT TA NYA TAG GULSVART OCH NJ VI GER OSS INTE FORZA ,GULSVART

 31. Jan Santaniemi skriver:

  Jag håller med de flesta inläggen men jag tror att en av de viktigaste frågorna är tränarparet. Med rätt tränare, gärna Tero, lockas fler kvalitetsspelare att komma till vårt älskade VIK.

 32. Hesa Fredrik skriver:

  Glömde Hadobas! Sorry!

 33. Hesa Fredrik skriver:

  Prio 1 vore att behålla tränarparet om inte NJ har bättre på G. Men vad skulle det vara?
  Albano, Persson, Jansson och gärna Bohm.
  Frycklund, Zetterberg, Bergman kvar som tredjefemma. Skedung, Kangas Cheek som fjärdeline! Mycket nytt behövs det oj, oj!
  Minst 3 toppbackar och två toppcentrar, Dover Nilsson och Robertsson har potential men blir de kvar? Så minst 3 tuffa, snabba ytterforwards till!
  Inga från Karlskogatrakten tack!
  Jag tycker en sån som Johan Harju kunde vara intressant!

 34. E skriver:

  Kangas, Skedung, Bergman, Hadobas självklara att behålla enligt mig.
  Ser gärna att Jardeskog blir kvar, tycker att han blivit mer stabil i defensiven och mer ”välpolerad” i sin tuffhet.
  Har varit kritisk till Zäta men tror han kan lyfta med rätt omgivning, han har trots allt pangat in några baljor i år.
  Tror och hoppas att NJ kommer lyfta fram några juniorer, ex Göransson.
  Fysen MÅSTE upp till nästa säsong.

  Tack för ditt fantastiska jobb med bloggen Micke! Gör mycket för intresset.

 35. Örjan skriver:

  Tror NJ Skall försöka knyta till sig Ambjörn
  En spelare som hade fart och ork under hennes fys var Anton Eriksson han flög fram då och hade ork i tre perioder att tackla motståndare
  Flera gånger under senaste säsongerna har man hört VIK spelare blivit intervjuade i Cmoer och vart väldigt andfådda
  Något man inte hörde under Ambjörns tid
  Tror det är väldigt viktigt att få tillbaka henne
  För nu tycker jag VIK spelarna tappat massa mot andra lag i kondition
  Sen ser gärna att N J värvar en ny målvakt
  Tycker JG vart för ojämn under säsongen
  Och när han stått har jag upplevt att försvaret vart väldigt svajigt många gånger när han stått
  Mycket tryggare när Ian stått tycker jag
  Satsa på Ian och en backupp till han
  Sen lös Lindelöfs kontrakt
  Och låt Frycklund Zetterberg gå vidare

 36. Bozo skriver:

  På Eliteprospect står det att Lindelöf endast har kontrakt 22/23. Märkligt då det basunerades ut från VIK att det var ett tvåårskontrakt? Kan det varit 1+1?

 37. Bozo skriver:

  Jag hoppas att västerås-sönerna spelat med hemmarabatt och att det inte varit tvärtom att de haft tillägg för att de spelar för hemmaklubben. Men många från den överraskande 18/19-säsongen har nog premierats, men de minnena finns inte hos nya sportchefen.