Vi VIK:are har lärt oss att njuta i stunden så bara att passa på nu, hur ser det ut i laget & framgångar för västmanländska lag då Sura nitade Hudik och J20 besegrade Brynäs

Med JG i kassen kommer Vita Hästen få jobba mycket hårdare för målen än senast. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Väldigt intressant läsning i Jönköpingsposten nedan efter den omtalade 7-2-matchen i fredags. Detta är ju en intressant indirekt analys av VIK.

Också viktigt att VIK slog hål på den eventuella bubblan att ”HV71 är så bra och oslagbara för att de just är HV71”. Den respekten är borta nu till stor del, så som det ofta blir för ”storlag” efter en tid i en serie ner.

Men med tanke på hur illa det ser ut för HV71 för tillfället är det bara att inse att det här laget knappast kommer att ha en spikrak väg tillbaka till SHL. De övriga hockeyallsvenska lagen är helt enkelt så pass bra att de inte bara kan avfärdas, oavsett hur hög svansföring man har.

Och så här sa HV:s tränare Tommy Samuelsson, som är inne på att VIK var det första laget som förde spelet mot HV71 denna säsong:

Vi mötte ett lag som var bättre än vad vi var och för första gången den här säsongen så var vi inte det spelförande laget. Det utnyttjade Västerås väldigt effektivt. Vi har förlorat några matcher innan det här med Västerås, men då tycker jag ändå att vi har skapat chanser och gjort en del bra saker också. Men den här gången förde vi inte spelet utan hamnade ofta väldigt fel.

Så varför inte passa på att njuta av spelet och att VIK faktiskt kommer ha en inte helt försumbar chans att gå till SHL i vår? Om nu Gulsvart fortsätter på inslagen väg (läs skjuter som mot HV!) och har lite tur att slippa skador.

Detta är det bästa VIK undertecknad sett vad jag kan minnas på rak arm gällande att stapla många riktigt bra matcher på varandra. Tycker detta VIK nog är bättre (men smalare trupp!) än upplagan 14/15 som snubblade och lite vek ner sig på mållinjen till SHL. Frågan är dock om detta VIK nu kan fortsätta skjuta lika bra som man spelar?

Bara det att Johan Gustafsson visat varför han har två SM-guld, två SM-silver, tre CHL-titlar och VM-guld både med Tre Kronor och Småkronorna gör att VIK kommer bli svårslagna i vår. En sådan målvakt hade inte VIK anno 14/15 i närheten av.

Lägg till att Frycklund och Zetterberg verkar vara på en mission att med sund tjurskallighet visa alla SHL-profeter fel och att Daniel Gunnarsson börjat tända på alla åtta.

From och Hakkarainen verkar också vara på en egen mission. Det mesta är redan sagt om nya ”superkedjan” som crossar Corsi med Skedung mellan mångsidiga och nyblivna (nåja) skyttekungarna Svensson och Wikman.

Roe och Tornberg ser faktiskt många gånger nästan ut som fina SHL-veteraner och Jansson är alltid ett hot.

Östman och Jardeskog är hungriga som få, vilket också gäller fjärdekedjan med en tungt SHL-meriterad center som Karlsson mellan energiknippena Jesper Johansson och Kangas.

Och allt detta gulsvarta godis utan en frisk Lunsjö, som i mitt tycke är en av seriens bästa forwards…

***

Så. Bara att njuta i stunden (sen tidigare vet ju vi att det ofta slutar med att något orange, blått eller grönt firar) och hoppas att detta VIK lever upp till Lukas Zetterbergs uttalande i VLT om att ”vi ska kunna spela så här bra (som mot HV) och ställa de här kraven på varandra varje match.” Med start redan i Tingsryd på tisdag.

Ty en hemmaplansfördel i slutspelet är verkligen värd att kämpa för. Detta VIK:s chans att gå till SHL ökar i takt med antalet hemmamatcher med detta fantastiska publikstöd.

***

Hur ser det egentligen ut i laget på forwardssidan just nu, om vi räknar med Lunsjö (där dock statusen är oklar):

 • Zäta – Frycklund – Bergman
 • Wikman – Skedung – Svensson
 • From – Hakkarainen – Lunsjö
 • Kangas  – Karlsson – Johansson/Rigelius

Just nu vill nog Patrik Zetterberg främst lösa så att Niklas Rigelius blir kvar. Om det går vägen (vilket det tyder på det ska, annars hade man väl inte vågat släppa Lavoie direkt?).

Om Rigelius blir kvar behöver inte Z stressa fram nån mer forward just nu på en supertunn marknad, utan se lite vad som händer med Lunsjö och marknaden längre fram.

Så fokuset ligger mer på en back i nuläget då man alltså rullar på sex seniorbackar men där J20:s David Göransson visat sin smartness som ”sjunde”.  Men HV:s Marcus Karlström är nog knappast så het längre då backen fick tredje mest istid av alla backar mot VIK med nästan 18 minuter…

***

Ytterligare en forward kan dock bli aktuell lite längre fram om bloggen får gissa baserat på vad man hör. Det gäller ju att även rusta för ett långt slutspel där skador inte får utarma truppen för mycket. Detta i balansgång att inte röra i kemin för mycket. Inte helt lätt jobb Z har…

***

På tal om J20 tog de en viktig trepoängare borta mot Brynäs under söndagen med 2-3. Undertecknad kollade matchen i 40 minuter innan sändningen brakade.

VIK var det klart bättre laget med många unga äregiriga spelare som bara kör utan att imponeras över ”SHL”-lagen man möter. Intressant var att se 17-årige backen Axel Bengtsson (född 2004) vara en av de mest skridskoskickliga och frejdiga på plan i sin J20-debut.

Det poppar upp intressanta spelare hela tiden i VIK J20 nuförtiden. Hela firman går väldigt bra. VIK J20 är nu nära att säkra en plats i topp-10 med de bästa juniorlagen i Sverige.

VIK J20 behöver bara ta två poäng på tre hemmamatcher mot bottenlagen Timrå gånger två och MoDo. Det kommer man klara lätt med den karaktär och skicklighet som finns hos Hugo Frylén & Co.

***

Roligt för länshockeyn att Surahammar betvingade storfavoriterna Hudiksvall borta i premiären av AllEttan Norra. Hudik har cirka 1000 matchers rutin i främst HA, men även SHL och Liiga i truppen, främst mot Surabacken David Lidströms 481 matcher i HA.

VIK:s senior- och juniorlag och Sura har en sak gemensamt i att nu kunna tänka att inget är omöjligt denna säsong…

8 svar

 1. Bozo skriver:

  Oerhört jobbig match ikväll. Efter urladdning i klang och jubelföreställning på hemmafest så ska man ner genom mörka skogar till Småland. Mot ett Tingsryd som lite är på gång. Det är sådana här situationer man visar vad man är på för mission. Det är ofta i sådana här matcher trupper visar sig för grunda och ospetsiga.

 2. Musse skriver:

  Tror vi behöver förstärka både med en spetsforward och back ganska snart. Inte bra om spelare som skulle behöva vila tvingas spela för att truppen är för tunn, även om jag håller med om att en back är prio.
  Och Lunis, vem vet när han är tillbaka och vi kan inte förvänta oss att han då direkt är på samma nivå som innan skadan. I fallet Fernholm så undrar jag om inte den värvningen är körd även om han blir frisk nån gång efter nyår. Har ju då varit skadad i stort sett två säsonger.

  J20 vilket gäng 😊 Det är imponerande om något! Så roligt för Hellas och hela juniorsidan som var toksågad i somras när småstjärnorna lockades över till SHL lag. Visar att de gör ett bra jobb och att VIK är attraktivt att komma till trots HA status.

  • Vik-support skriver:

   Bra och intressant blogganalys och inlägg om J20

   Intressant är också den positiva bilden om juniorhockeyn – välförtjänt beröm. Det är viktigt att poängtera att även J18-laget ligger i topp med två matcher kvar med avancemangsmöjligheter till J18 Nationell.

   Om både J20 och J18 tar nödvändiga poäng i helgen med en topp femplacering är de kvalificerade till respektive SM-slutspel i mars. Det vore något.

   Dessutom bidrar J20 med tre spelare decembers landslagsläger och J18 med två. Hatten av.

   Är det möjligt att Micke med sin eminenta intervjuförmåga intervjuar Hellas i ett poddinslag om juniorlagens framgångar, spelarnas kvalifikationer och möjligheter att stärka upp A-laget.

 3. Icing skriver:

  På tal om Sura så saknades D.Lidström i matchen mot Hudik…så riktigt starkt av Sura.

 4. Pontus skriver:

  Ser inte vik som en utmanare, alldeles för tunn trupp. Vad händer om frycklund och Zetterberg blir skadade. Då finns inget hot alls kvar. Topplagen har så mycket bredare trupper än vik och det kommer ge utslag i längden….

  • Icing skriver:

   Jasså!!
   Jag tycker vi har 4 femmor som kör och kan hota….det är det som är vitsen när ett lag tuggar igång…man är inte beroende av ett par spelare… även om första line var suverän mot HV

   • Ola skriver:

    Tror inte VIK skulle vara ett hot om några nyckel spelare som frycklund, Z, Gunnarsson, JG skulle försvinna. Kolla på HV inte ens dem kan hota utan sina bästa spelare som var borta mot VIK. Nä vi får hoppas och be om tur/karma att alla får vara friska.

 5. Pelle skriver:

  Som någon annan skrev någonstans så är Rigelius uppsatt i matchtruppen på hemsidan.
  Det skulle han nog inte vara för ett lån på två matcher.