Flera efterlängtade besked efter ny stark insats i Tingsryd med första tredje raka trepoängaren, Skedung fick äntligen utdelning och även trevligt för unge Filip Wiberg

Isak Skedung. ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann med kassaskåpssäkra 5-1 borta mot Tingsryd på tisdagskvällen. Efter att Gulsvart tidigare haft lite svårt att leverera på bortaplan (detta var bara fjärde trepoängaren på 12 bortamatcher) och bygga längre vinstsviter blev det positiva svar på bägge med första tredje raka trepoängaren denna säsong.

VIK var mycket bra genom hela första perioden. Niklas Rigelius firade kontraktet med sitt första mål i Allsvenskan någonsin som 26-åring via 1-0-målet efter bra förarbete av en glödhet Jesper Johansson efter 14.18.

2-0 kom efter en fin aktion av Tornberg. Detta då ”Tornet” först störde ett friläge för Taif, sedan en vass vändning av From. Dansken hittade Tornberg igen som placerade in trissan efter 18.18. Också extremt bra nätnärvaro av Skedung som stod så upp i ansiktet på Carl Hjälm att domaren ringde. Även den fantastiske Wikman som vanligt inblandad (andraassisten felaktigt till Jardeskog).

Hela 7-1 chanser i 5v5, 5-3 PP-chanser till VIK och Taif hade bara samlat spel i VIK:s zon via ett bra PP. 16-5 i skott till VIK var talande.

VIK fortsatte bra första tio i andra. Tidigt 3-0 efter lite turliga studsar (turen följer den skicklige) för Skedung efter 21.43. Sedan hade Tingsryd lite mer puck då VIK började slarva med att inte lägga puckar djup och JG fick briljera någon gång. Men Taif gjorde också några bra saker.

Men trots allt 6-2 chanser till VIK 5v5 i andra. Hakkarainen utgick tidigt i andra efter blodvite, men återkom med helvisir och alla VIK:are kunde pusta ut.

I tredje inledde Taif bra och skapade en del chanser. JG och VIK-defensiven var dock fortsatt lysande och vann många andrapuckar som vanligt. Balansen mellan att lägga ut enkelt eller spela blad fortsatt bra.

Men VIK kom bitvis igång och 4-0 var väldigt snyggt efter 51.12. Detta efter oerhört fina grejer av Wikman och Tornberg, som dukade upp för Wiberg som var snabb att lägga vidare till Wikman som sköt hårt, varpå Skedung kunde lägga in returen efter ny lysande nätnärvaro för de ”enkla” målen som man måste se till att få.

Skicklige Alan McShane utnyttjade sedan att Hakkarainen fick spela ovan backposition fram till 4-1, som var ett vackert hockeymål. McShane har kommit igång i HA och visar varför han faktiskt spelat J18-VM för Kanada (!) och draftades relativt tidigt av Montreal 2018 som #97, före just en viss Mikael Hakkarainen (#139).

5-1 VIK kom då Filip Wiberg visade härligt driv och skytte då 19-åringen beslutsamt åkte från egen zon och satte pucken i närmsta krysset efter 55.23. Den skottekniken var av högsta klass då Wiberg inte alls tittade ner på pucken utan kunde identifiera att Hjälm stod lite fel.

SAMMANFATTNING

Länge sedan vi såg Västerås ”städa av” ett lag i den nedre regionen lika effektivt som ikväll på bortaplan. VIK verkar ha bestämt sig för att inte ”ta ledigt” någon kväll numera.

VIK vann chanserna med hela 19-7 i 5-mot-5 och 5-3 i PP. När VIK spelar så här får det motståndarna att se tämligen tandlösa ut. Den nivå VIK spelat på i 15 omgångar nu är högst imponerande och det bästa jag sett VIK i Allsvenskan under en så relativt lång tid.

Senast var det ett annat bottenlag, Vita Hästen, (och faktiskt efter det även HV71) som såg helt ”slutkörda” ut mot VIK. Nu var det mestadels samma känsla i den erkänt svårspelade Nelson Garden mot ett Tingsryd, som nyligen tagit poäng borta mot både MoDo och Björklöven.

Mikael Frycklund gjorde inga poäng denna afton, men oj så bra centern var över precis hela isen med 10-0 i NP. När lagets kanske bäste spelare också är den som kanske jobbar hårdast/smartast sätter det verkligen en standard.

Sedan måste vi hylla Skedung och Wikman som trots att Svensson saknades istället då bidrog så att Filip Wiberg kunde göra hela tre poäng (1+2) och sitt första mål i VIK i A-laget.

Skedung fick själv äntligen poängutdelning. Detta efter en oförklarbar poängtorka med bara 0+2 de elva matcherna före denna trots så bra spel.

Men nu fick #40 äntligen utdelning med 2+1. Och högst sannolikt kommer nu Skedung börja producera mer regelbundet då Salasonen (tänk så många briljanta den staden fostrat) är god för minst 30 poäng.

August ”Tornet” Tornbergs otroliga resa fortsätter. Denna blogg har nog aldrig sett en spelare gå från att vara en marginalspelare till toppspelare så relativt snabbt. Var ju bitvis ifrågasatt i Björklöven också.

Nu känner vi igen Tornbergs totalhockey från Piteå som vi såg med egna ögon då i AllEttan 2017-18. #52 fick välförtjänt lite PP-tid i afton. Tornberg har nu 2+3 för fem poäng de senaste sex matcherna i spel 5-mot-5. Vi ska inte heller glömma att Roe bidrar till att lyfta ”Tornet” och vice versa.

Wiberg och Göransson gör det fortsatt bra som välskolade juniorer. Det lönar sig uppenbarligen att ha lite drag i J20 också. Pär ”Hellas” Hellenberg förtjänar beröm för att han hittade Wiberg med flera. Det är vassa J20-värvningar som spiller över på A-laget. Som sagt – hela firman går bra.

Wiberg har ju egentligen allt för att lyckas på sikt med sin storlek, offensiv och enligt uppgift mycket goda inställning och vilja att lära. Spännande fortsättning följer för Wiberg som verkar kunna bredda truppen på ett bra sätt. Och som sagt – att Wiberg inte behövde titta ner på pucken något vid 5-1-målet är lovande.

Wikman förtjänar också åter beröm då han varje byte vände ut och in på Tingsryd. Men det är verkligen en ny Wikman nu. Detta då #17 nu även hinner med att lägga fram delikata passningar och avlossa välriktade projektiler i denna höga fart.

VIK har också en tydlighet att göra saker tillsammans. Det skapas fortsatt många ”2-mot-1:or” över hela isen. Backarna är aktiva och står inte och tittar som vi såg många gånger ifjol. Och ”resten” följer ”förstagubben” på ett bra sätt gällande forechecken.

Precis som Tingsryds sympatiske tränare Magnus Bogren sa efter matchen i Cmore: ”Det går fort när Västerås spelar.” Ganska bra betyg från ytterligare en motståndarcoach.

Detta efter att Johan Hedberg i Mora hintade att han tyckte VIK ”har tyngst forechecking i ligan” och HV71:s Tommy Samuelsson menade ju att VIK var det första laget som förde spelet mot hans lag.

Satsningen går enligt plan.

PUCKLIGAN 

5 Mikael Frycklund

4 Isak Skedung

3 William Wikman

2 Filip Wiberg

1 August Tornberg

11 svar

 1. Bozo skriver:

  Inget lag har gett två spelare så mycket hjärta (tålamod) som VIK gett Wikman och Skedung. Och inga spelare har gett så mycket hjärta (pumpar utanför kroppen) till en klubb som Wikman och Skedung gett VIK

 2. Bozo skriver:

  J18 vidare. Räckte med minst en pinne ikväll och det tar man minst. Nu OT.

 3. Pelle skriver:

  Lite intressant statistik.

  De senaste 10 matcherna har VIK vunnit 7 förlorat 2 under ordinarie tid samt förlorat i Mora på straffar. Båda ”riktiga” förlustmatcherna har Ryttar stått. Dessutom har vi mött AIK och Modo borta i de matcherna.

  Gustafsson har under de här 8 matcherna ca 96% i räddningsprocent. Just nu har vi serien bästa målis, ingen tvekan där. Han har dessutom varit bättre i de här matcherna än vad Ersson har i det stora hela säsongernas stod. Vi får hoppas att det kan fortsätta.

  Frågan är dock hur tränarna tänkte mot Modo? Eller fanns det andra skäl till att Gustavsson vilade? Ryttar är ju värvad som andramålvakt och ingen skugga ska falla över honom men Modo var seriens bästa hemmalag då och Gustavsson stekhet. Det hade väll varit klart bättre om Ryttar stod mot Hästen hemma i matchen efter eller?

  • Icing skriver:

   Kanske tänkte så att JG stod matchen innan borta mot Modo när vik var helt överlägsna 26-45 i skott men ändå torsk med 4-0…. Med andra ord hade VIK förlorat både matcher mot Modo och ville kanske göra en förändring i buren…men håller med… hade JG stått då och matchen hade sett lika ut så hade vi vunnit… för Modo var inte bra men tyvärr inte Ryttar heller.💛🖤

   • Pelle skriver:

    Absolut en tänkbar förklaring. Lätt att komma nu i efterhand och peka på att det var fel 😎

    Men nu kan vi nog vara rätt säkra på att i de 8 matcher som återstår mot HV, Löven, Modo och BIK måste JG stå. Är även viktigt att sätta sig i respekt inför eventuella val av lag inför slutspel.

 4. Steffo skriver:

  Härligt att se radarparet Skedung/Wikman leverera, som bröderna Sedin 😊

  Undrar om Paananen är Liverpoolfan? Böjar likna Jurgen Klopps ”gegenpressing” med VIKs höga intensiva presspel. Känns som vad som helst kan hända denna säsong

 5. Peter skriver:

  Det känns så mycket tryggare denna säsong, all den oro som fanns när man kikade på matcher förra säsongen är som bortblåst. Och jag är också glad över alla som gnällde och tyckte att Paananen borde få kicken verkligen har fått på snoken. Jag har hela tiden litat och trott på det som Zetterberg sagt, och det är att VIK ska bara bäst i april.

  Sedan kan ju också statisk vara intressant. Tittade på Score/Trial first statistiken. Och när det gäller Score-first så leder VIK med 86,67%. Men när det gäller Trial-first så ligger VIK absolut sist med 0%. Så det är tryggt att veta att om VIK gör mål först så kommer VIK med allra största säkerhet också vinna. Men å andra sidan så är det så gott som garanterat att när VIK inte gör mål först så blir det en förlust. Håller tummarna att detta kan förändras snabbt.

 6. Icing skriver:

  Inte precis så att man saknar våra tidigare backar Åkerström och Lindelöv…
  Lindelöv en grov felpass till JJ14 före 0-1 och Åkerström är ff lika kass på avvägningar.. när Vikman slår en dålig pass till From som Åkerström hade varit först på alla dar i veckan om han bara stått upp på blå… istället backar han som vanligt hem och ger VIK gata in i zon och 0-2😏… där är vi klasser bättre i år.💛🖤

 7. Musse skriver:

  Kul för Rigelius att få en sån start på sitt kontrakt. Precis som med Östman har några år i ettan varit perfekt för att växa in i seniorhockeyn. Inte många juniorer som klarar steget direkt in i ett topplag i HA. Bara hoppas att VIK har en organisation för att hjälpa sina utgående J20 spelare vidare (helst till en klubb i länet) och sedan följa deras utveckling, och kanske testa dem i tränings-camper. Kan bli fina förvärv och en bra avkastning på utbildningen de fått i våra juniorled.

  • Lelle skriver:

   Väldigt bra sätt att se på det. Jag tror de flesta (inklusive mig själv) tänker att om man inte platsar direkt i A-laget efter J20 så blir det ingen seniorhockey i VIK. Vi kan ju vända på det, de killar som tar en fast plats i A-laget direkt när de är 20 år. hur länge blir de kvar i stan sen!? Är nog därför VIK promotar Sura väldigt hårt just nu.

   I fotboll verkar man ha mer tålamod. Att låna ut och komma tillbaka är ju väldigt vanligt på alla nivåer.

  • Nisse Hult skriver:

   VIK har ingen organisation över huvud taget för att ta hand om ungdomar eller juniorer.
   Jag håller med om att det borde ta ett aktivt ansvar för de som finns i organisationen.
   De behöver tillsätta personer utifrån, under inga villkor föräldrar eller anhöriga till aktiva spelare som inventerar vad vi har för spelare i U13-till J18 och ger talangerna möjlighet att spela där dom hör hemma inte vad födelseåret säger vilket lag du ska vara fastkedjad i.
   Föräldratränarna i vissa lag vill inte släppa fram spelare från yngre årgångar trots att de håller högra klass på alla sätt och vis.
   Varför?
   Jo då åker din avkomma kanske ner något pinnhål i ranking och i slutändan kanske inte får plats i elitföreningen(U16 region och uppåt). Då är han i stort sett körd att komma in på NIU HG om dom inte spelar i u16 region.
   Så släpp inte upp yngre årgångar för då syns dom inte och du ”skyddar” din avkomma.
   Med det är det inte sagt att inte alla får vara med men VIK måste börja lotsa och coacha fram talangerna om det inte ändar kommer VIK även fortsättningsvis inte vara ett första val för dom som spelar sista året i U16 region.