Spetsarna Wikman, Zetterberg (avslutade matchen bra), Frycklund, JG & Svensson gjorde vad som behövdes mot backskickligt, alert och relativt formstarkt AIK då vissa bitvis dominerade

Lukas Zetterberg är het. FOTO: JIMMY GERDIN

 

VIK vann med 3-2 hemma mot AIK på fredagskvällen. Lukas Zetterberg blev sen matchhjälte med endast 27 sekunder kvar. Ett ganska formstarkt AIK kom in till matchen med tre segrar på de fyra senaste.

Bra att nästan alla kunde spela då nästan halva VIK var osäkert till start efter förkylningar. Endast Filip Karlsson och Linus Ryttar saknades, utöver Lunsjö och Fernholm. Surahammars succéman Markus Ekholm Rosén (92,4 %) fick känna på stämningen som backup.

AIK var påslagna och fick ett tidigt PP och kunde bygga på det första tio. JG dock fortsatt magnifik, och fick bra hjälp.

VIK var tröga inledningsvis samtidigt som AIK:s många fina SHL-meriterade backar satte bra fart i spelet. AIK lyckades faktiskt ganska ofta komma förbi VIK:s normalt sett kanske ligaledande forecheck.

VIK växte dock in i perioden allt mer. 1-0 efter bra grejer av Roe, Skedung, Wikman där Svensson åter visade sitt precisa och hårda handledsskott i fart efter 8.46. Väldigt hög kvalitet i det avslutet bakom så skicklige Khomchenko i AIK-kassen.

3-3 i chanser 5v5, 5-3 PP-chanser till VIK i en totalt sett ganska jämn första period.

William Wikman dominerade faktiskt fullständigt då VIK inledde bra i andra. Rigelius och en allt vassare Kangas jagade fram chans via ursinnig forecheck som gav Jesper Johansson fritt läge. Men Khomchenko som sagt bra. Hakkarainen bommade ett fint läge i slottet.

Sedan svag VIK-disciplin. Och i tredje raka PP:et nätade AIK. Detta efter en icing och sedan på det en lite slarvig utvisning av Jardeskog, som landade tre gånger i utvisningsbåset denna afton för kanske mindre nödvändiga förseelser. 1-1 efter 30.40.

AIK sedan bra efter målet, men trots allt 6-3 chanser i 5v5 VIK och 4-2 PP-chanser till AIK. Wikman åkte sedan ifrån allt och alla och dukade elegant upp för Skedung, som satte 2-1 mellan benskydden på Khomchenko efter 38.24.

Tredje perioden var ganska jämn då AIK jagade. 4-5 chanser till AIK i 5v5 och 2-0 chanser i PP till VIK.

2-2 kom efter 58.17, som det nästan alltid gör om det ettmålsledande laget inte ökar på. Då väntade vi på förlängning. Men den ständigt rörlige Skedung fixade ett PP efter en smart Svenssonpassning.

Och i efterföljande PP visade Frycklund och Zetterberg klassen. Z hittade på något sätt luckan bakom AIK-backar och Khomchenko med ett ytterst välplacerat skott efter 59.33 efter en fin genomskärare av Frycklund. Ren och skär klass i det skottet.

AIK kunde då, försteåligt nog, hålla sig för skratt och domarna gillade uppenbarligen inte Weigels & Co. brist på charm. Domarna delade ut 94 utvisningsminuter samt skickade ut AIK-tränaren Anton Blomqvist. Allt eftersom utvisningen som gav VIK det sista PP:et inte verkade vara solklar?

Men saker jämnar alltid ut sig i längden. Senast på Hovet var VIK klart bättre men AIK fick in en sen puck då. VIK har ju förlorat många matcher trots att man dominerat matchbilden.

SAMMANFATTNING

Spetsarna levererade i en match då AIK var ungefär lika bra som VIK. Chanserna slutade 13-11 till VIK i 5v5. Så få chanser var det längesedan VIK skapade framåt.

Chanserna i PP slutade 9-7 till VIK. Vi kan inte alltid räkna med att VIK ska mosa motståndet gällande att skapa chanser.

Zetterberg och Svensson är här för att leverera mål utan att behöva massor av lägen. I afton gjorde de åter två klasstrutar när det behövdes som mest. Frycklund är här för att främst skapa lägen för andra och #9 dominerade stundtals över hela isen och låg bakom 3-2-målet.

Och JG är är för att ge laget segrar då inte allt stämmer ute på plan. Och som JG levererade igen mot AIK då utespelarna verkade bitvis hängiga.

Wikman är här för att ge energi, men Wikman har även verkligen fått sitt definitiva genombrott som en av Allsvenskans mest kompletta forwards nu. WW17 har nu 4+8 för 12 poäng på bara sina senaste sju (!) matcher med +11, och 21 poäng på 23 matcher.

Kedjekamrat Anton Svensson har börjat ösa in mål som vi alla trodde och kanske förväntade från början, 6+2 de senaste åtta matcherna nu. Och centern i denna succékedja i form av Isak Skedung har hela 3+3 för sex poäng de senaste blott tre matcherna.

I nästa succékedja var Frycklund åter väldigt bra tillsammans med Bergman. Med Zetterberg som sylvass tredjelänk kan vi säga att VIK här har två oerhört bra toppkedjor som borde kunna producera även på sin lägstanivå.

Hakkarainen och From är nära, men sedan Hakks olika smällar har de bara blivit 1+0 de senaste fem. From fortsätter leta efter jämnheten och har bara ett mål nu senaste sju (men ändå 1+4). Rigelius fortsätter gör ett väldigt gott dagsverke med 3-1 i NP, men på sikt skulle nog denna kedja behöva en Lunsjö.

Kangas allt bättre (och en framtida Wikman?) I afton var Kangas en av de bästa i VIK med hela 7-0 i NP. Kanske var det Kangas bästa match denna säsong. Wiberg fortsatt nyttig med sin fysik i sarghörnen.

På backsidan är faktiskt August Tornberg bäst just nu i denna bloggs bok, åter bra med 6-1 i NP. Roe inte långt efter med 5-1 i NP. Gunnarsson fortsatt stark, men fortsatt märkbara problem i skyttet efter hela 15 SHL-mål på två säsonger.

Jansson kan bättre i par med Jardeskog. Den sistnämnde drog på sig några utvisningar och slog bort några puckar, varvat med mycket fina hårda passningar. Jardeskog lyfte ju till höga nivåer för ett tag sedan, men behöver nu lyfta igen då kraven är tuffa i SHL2024. Slitaget har ju också varit stort på de sex seniorbackarna man rullat så hårt på nu nästan halvvägs in i serien.

Men hursomhelst bra att skytte, försvar och JG finns där i ”vardagen” då det ibland av olika anledningar inte presteras max i något av en serielunk.

Ty VIK kan inte kosta på sig att bjuda bort hemmaplansfördel i slutspelet. Den kommer VIK troligen behöva för att kunna göra något stort.

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Johan Gustafsson

3 Mikael Frycklund

2 Anton Svensson

1 Gabriel Kangas

3 svar

 1. Musse skriver:

  Var nog flera som inte skulle spelat igår men med tunn trupp och J20 som också hade match så blev det så. Starkt att vinna och hoppas det inte får konsekvenser när de går på för tidigt.
  Jardeskogs spel kommer behövas i slutspelet när domarna slutar ta de ”lätta” utvisningarna.
  Jag är fundersam på Jansson. Har han blivit sämre eller är laget i år så mycket bättre så han inte hänger med?
  I pp förstör han med panikavslut för att det känns som att han så gärna vill producera men det blir oftast fel. Lavoie plockades bort trots inte speciellt dåligt pp spel men Jansson vågar inte tränarna ta bort. Är det för kaptensbindeln? Skulle gärna se att de testar Roe eller Tornberg där. Är nyfiken vad du har för NP på Jansson i matchen.

  • Icing skriver:

   Håller med om #10…och det händer en del konstiga saker i egen zon… kolla vad han sysslar med när HV gör sitt första mål.. och vad skulle han ner bakom målet igår och lämna AIK#23 fri framför när gnaget jagade kvittering.

 2. gns skriver:

  Wikman är ingen spets, men oerhört glad över att laget kunde besegra ett starkt juniorbetonat AIK ikväll trots en del förkylningar.