Fyllig rapport gällande nye VIK-backen Jimi Jalonen som jämförs lite med Veeti Vainio i Björklöven: ”Men Jalonen är inte lika flashig, dock jämnare och Allsvenskan är en bra nivå och möjlighet””

Jimi Jalonen.

 

Bloggen fick en scoutrapport på nye VIK-backen Jimi Jalonen från Matti Koski som arbetar för den webbaserade finska hockeytidningen Jatkoaika.com. Matti har följt Jalonens senaste klubb SaiPa länge och fokuserar särskilt på Liiga.

– I mina ögon är Jimi Jalonen en ”puckmoving D” (offensiv back) som behöver pucken för att ha en positiv inverkan på sitt lags spel, säger Matti. Han är bra på skridskorna och gillar att vara en ”quarterback” i laget då och då. Jalonen vill ha och spela med pucken och delta i offensiven.

– Jalonen är dock ingen ”Simon Edvinsson”, säger Matti och uppenbarligen har den förre VIK-backen redan blivit en måttstock för offensiva backar.

– Även om hans avsikter verkar vara helt ok, lämnar hans beslut och aktioner på isen utrymme för förbättringar. Hans första skär med pucken kanske inte är så effektiva eller beslutsamma och han brukar ha en del ”turnovers” (felpass), på grund av svåra passningar.

– Även hans defensiva spel behöver förbättras avsevärt. Tänk även på att han spelade för SaiPa – ett lag som har allvarliga problem i att spela med pucken.

– Jag skulle tro att Jalonens uppsida ligger någonstans mellan de lägre nivåerna i Liiga och Mestis (andraligan i Finland), så Allsvenskan kan faktiskt vara en stor möjlighet för honom.

– Under sin karriär har Jalonen haft svårt att hitta sin plats i ett Liiga-lag. Dessutom har hans två senaste säsonger varit hemska på grund av svår skada som också har skadat utvecklingskurvan.

– Jämfört med Veeti Vainio, som tidigare skrev på för Björklöven och som spelar ett lite liknande spel, är Jalonen mindre ”flashig”, och inte lika skicklig skridskoåkare och har definitivt ett svagare skott. Jalonen verkar dock kunna hålla koncentrationen uppe mer än den ojämne Vainio (som, om bloggen uppfattat det rätt, hyllades för sina insatser i Löven innan skada).

– Med det menar jag att Jalonen är, enligt min mening, en jämnare spelare än Vainio. Detta då Vainio har en dålig vana att försvinna från matcher. Även om Jalonen inte har samma skills som Vainio, presterar han mer jämnt. Skillnaden mellan hans bra och dåliga matcher är mindre än Vainios.

– Jag har dock inte sett Vainio spela i Björklöven, men jag har en föraning om att han fortfarande är samma glimtvisa ”artist” som under sina Liiga-år.

– Jalonens främsta mål den här säsongen måste vara att få fler matcher och minuter under bältet. På grund av sin skadehistorik är hans spel fortfarande ganska knackigt och han behöver tid för att komma tillbaka på rätt spår. Om han får tillbaka farten och självförtroendet kan han ändå ta sig upp till en ny nivå och bidra mer positivt till spelet.

– Om det finns några hockeygudar hoppas jag verkligen att de kan ge lite ljus till grabben, säger Matti Koski avslutningsvis.

***

En annan källa sa så här om Jalonen:

– Bra händer, bra med pucken. Kan vara användbar i PP med sitt högerskott. Men på något sätt kom aldrig genombrottet i Liiga även om han spelade i svaga lag som Jukurit och SaiPa. Men skador har ju spelat in. Hoppas Jalonen får en bra omstart i VIK.

***

Precis som med Mikael Hakkarainen kan skadorna paradoxalt nog vara det som gör Jalonen intressant för VIK. Som junior var Jalonen en topp-5-back gällande poängsnitt i finska J20. Kanske finns där en del latent potential som en frisk Jalonen kan få fram i ett numera välorganiserat topplag som VIK?

Optimisten tänker att precis som Ludvig Östman och (en nu helt frisk) August Tornberg njutit av att spela i ett starkt och strukturerat VIK 21/22 kan nog Jalonen lyfta här då finländaren kan lämna skador (förhoppningsvis) och spel i röriga bottenlag bakom sig.

VIK:s offensiv behöver ju upp lite då defensiven varit fantastisk och då är det lätt att förstå att Zäta vill försöka ge VIK mer slagkraft i anfallszon. Återstår att se om Jalonen kan ge det och kanske till och med sätta lite PP-press på Gunnarsson och Jansson?

Nye backcoachen Patrik Fagerlund har ju faktiskt varit snudd på magiskt bra gällande att bygga upp sina mer oprövade backar då vi även måste nämna Logan Roes resa. Nu får Fagerlund ett ”nytt projekt” att bita i…

3 svar

 1. Musse skriver:

  Av det lilla man kan se i klippet på VIKs träning så verkar han ha bra rörelse och fin puckbehandling. Alltid en början…..👍

 2. Bozo skriver:

  Detta bör betraktas som en breddback för att lösa en akut situation. Hoppas marknaden släpper så att det går att få tag på något för pengar.

  Sedan tror jag VIKs preferenser är ganska smala gällande spets, man ska vara under 30 och bra på skridskorna. Utifrån den skaran är det nog få som vill lira i HA och VIK.

 3. PatrikH skriver:

  Ja, det blir onekligen intressant att följa Jalonens utveckling. Jag antar att vi måste ha ett visst tålamod till att börja med.