Inför Björklöven i en tidig sexpoängare i kampen om hemmafördel, Kangas i större roll, troligen Jalonen-debut & scout om Squires/Umicevic som är nya i Södertälje

Gabriel Kangas får en stor chans i kedja med From och Hakkarainen. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

På måndagskvällen väntar Björklöven på hemmaplan. Det blir en intressant uppföljare då VIK vann klart med hela 5-0 i Umeå den 20:e november. Den smällen fick Löven att rada upp sju segrar på de senaste tio efter den matchen. VIK har också gått bra både före och efter den storsegern.

Detta är något av en tidig sexpoängsmatch om hemmaplansfördel mellan fyran Löven och femman VIK. Vid gulsvart seger skiljer endast en poäng mellan lagen, vid förlust hela sju poäng till Löven.

Löven har haft två märkliga dubbelmöten mot VIK:s boogeyteam MoDo denna säsong. Först 8-2 och 2-5 i oktober och nu senast före jul 7-3 och sedan föll Löven med hela 7-1 den 18:e december.

Nye offensive backen Jimi Jalonen (scoutrapport här) tränade med laget under söndagen och om papperna hinner färdigställas blir det debut under måndagskvällen.

I övrigt är Filip Karlsson och Gabriel Kangas tillbaka. Kangas får intressant nog en belöning i att spela med From och Hakkarainen efter att 18-åringen haft en stigande kurva.

Just den platsen bredvid From och Hakkarainen är det största frågetecknet just nu. Därav är det viktigt för Kangas att visa sig mogen en större roll, annars behöver Zäta ännu snabbare hitta en gärna tuff och målfarlig forward där.

Enligt VLT.se tränade VIK under söndagen enligt nedan:

Logan Roe – August Tornberg
Jimmie Jansson – Ludvig Jardeskog
Ludvig Östman – Daniel Gunnarsson
Jimi Jalonen

Marcus Bergman – Mikael Frycklund – Lukas Zetterberg
Anton Svensson – Isac Skedung – William Wikman
Mathias From – Mikael Hakkarainen – Gabriel Kangas
Jesper Johansson – Filip Karlsson – Niklas Rigelius

Saknas: Lunsjö, Fernholm.

***

VIK är nu på forwardsjakt och då extra intressant att se Södertäljes upprustning då SSK nu ligger så illa som på en negativ kvalplats. Sedan tidigare tog SSK in Matt Marcinew, som verkar gjort det bra.

Nu har legenden Anders Eldebrink adderat veteranerna Greg Squires, 33, och Dragan Umicevic, 37. Den sistnämnde på ett treårskontrakt (!).

– Squires var väldigt bra i Graz och i schweiziska andraligan 2019/20, säger en NHL-meriterad scout till bloggen. De ville verkligen behålla honom.

– Squires har alltid varit en liten spelare med blixtrande fart. Men som för så många andra spårade Corona lite ur hans karriär och han spelade inget 20/21 – och jag har verkligen ingen aning om hur han har spelat den här säsongen med skral produktion i KHL.

– Karaktären hos Squires har aldrig varit ett frågetecken och han är en av de mindre spelarna där jag inte tror att han har problem med sin kondition trots åldern och dåligt med istid de senaste åren.

– Södertälje har nu äldre tänkta nyckelspelare till höger och vänster. Och att ge Dragan Umicevic (”who is on his last legs”) ett långtidskontrakt är galenskap.

– Dock är Umicevic fortfarande en fin playmaker, men är ”over the hill”. Fortfarande en fantastisk passningsspelare, men det är allt. Saknar fart och intensitet. Tror inte att han riktigt hänger med i Allsvenskan längre, men skulle kanske bidra i PP.

4 Responses

 1. Per skriver:

  Grattis till 3 enkla poäng, lövens skadelista är längre än kinesiska muren. 8 tongivande spelare saknas😂😂😂

  • Peter skriver:

   Enkla poäng? Matcherna som verkar på pappret brukar vara riktiga utmaningar.

  • Icing skriver:

   Mmmmmm..just det som är farligt när motståndarna kommer med ett stukat lag.. är trots allt intakt målvakt och baksida…och 3 kompletta kedjor utan juniorer som kommer jobba arslet av sig…med förnedringen i Umeå i färskt minne…nej detta blir tufft.. bara hoppas VIK är påslagna och inte tror det blir lätt..💛🖤