Fyra nyckelfrågeställningar inför 16/17: Fansens tålamod kommer prövas, vem ska måla, Lihagen & hur bra är Henrik Lundberg?

Kan VIK och Lihagen resa sig trots en tunnare trupp? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Eftersom truppen är i princip klar kan vi redan nu börja skissa på de största frågeställningarna viktigaste nycklarna för en lyckad säsong.

1. Hur ska den supergröna backsidan klara sig?

Oavsett om man till slut lyckas landa någon spetsig allroundback med rutin (är Robin Jacobsson utesluten?) kommer VIK:s bakre led bestå av minst 50 % riktigt unga backar. Här måste Olsson & Zabel troligen trolla lite för att det ska bli framgång. Just nu ser det som Anton Mylläri blir ganska ensam som allroundback.

VIK-fansens och alla andras tålamod kommer troligen prövas då de unga VIK-backarna (förhoppningsvis snabbt) lär av sina misstag…

2. Vilka ska göra målen?

Man ser ut att tappa fyra av lagets klart målfarligaste forwards i Williams (19 mål ifjol), Urbas (15 mål), Myttynen (trots allt 14 mål) och styrningsspecialisten Sorkin (15 mål). Endast Fish (17 mål) är kvar som spelare som gjorde över tio mål.

Man ser även ut att tappa lagets sjätte bäste målskytt i hårdskjutande Murphy som ändå gjorde nio mål, trots att han kylnade ordentligt efter halva säsongen. På backsidan har man också tappat lagets tre målfarligaste backar i Matushkin (7 mål) och även Borgman och Cook som gjorde fem mål vardera.

Det vilar således stor press på att Fish kan upprepa sin fjolårssuccé, vilket inte blir lätt då de allsvenska lagen nu kommer ha mer koll på den snabbe rightaren. Dock tror jag just Fish är ganska svårläst och inte den lättaste att markera då han gör mål på olika sätt, ofta med fart.

Stor press vilar även på Markus Persson, som trots allt ”bara” gjort 13 mål som mest en säsong i Allsvenskan och har av någon anledning gjort många säsonger i division 1.

I övrigt kan jag bara hitta två till tänkbara storskyttar, Lukas Zetterberg och Ville Korhonen. Det känns orättvist att sätta för stor press på ”Z”, men om VIK ska nå framgång måste nog 19-åringen bidra i målskyttet. Korhonen har visat i Finland att han kan skjuta med rätt omgivning, men högst osäkert om han blir kvar efter den stora floppen ifjol.

Positivt är dock att Fredrik Johansson finns där som allt-i-allo, och Freddan har faktiskt ett bra skott som jag tycker används alldeles för lite. Där skulle nog man nog kunna ta ut mer mål med rätt coachning/omgivning/lägen/beslutsamhet.

På backsidan finns hopp om att lovande Alex Nilsson Lindelöf och Jimmie Jansson kan bidra till att lindra tappet av offensiv produktion.

3. Hur bra är Henrik Lundberg och hur mycket kan Marcus Dahlbom utvecklas?

Det låter som jag ifrågasätter målvaktssidan, men det gör jag inte på det sättet. Jag tror SHL-meriterade Lundberg kommer gör det bra i VIK och stabilisera saker. Frågan är bara H-U-R bra? Törs vi hoppas på runt 93 %? Kan Lundberg leverera sådana siffror blir det sannolikt playoff.

Gällande intressante Marcus Dahlbom är frågan om målvaktstränare Patrik Sjöström kan bidra till lyfta den store målvakten likt han gjorde då Lasse Johansson kraftigt förbättrades i VIK, på bara en säsong.

4. Kan Niklas Lihagen komma tillbaka och leverera även i Västerås?

En av de som hade det tyngst ifjol i förhållande till förväntningarna var Niklas Lihagen. Den store centern kom egentligen bara igång i de absolut sista matcherna då han verkligen visade klass. Var de matcherna en tillfällig formtopp eller kan vi hoppas få se en ny Lihagen nästa år? Vad jag förstår led centern av skadeproblem och gillade inte direkt spelsystemet förrän Appelgren ändrade det, i så fall finns stort om hopp om ett lyft med bättre förutsättningar.

***

Ganska positivt är att det i övrigt på forwardssidan ser ut att vara en hyfsad mix av spelfördelare (Davidsson, Johansson, Gråhns och kanske en förbättrad Svedlund), pucktransporterande centrar (Frycklund, Johansson, Lihagen), grovarbetare (Berg, Fish, Svedlund, Jesper Andersson, Gråhns) som bör kunna stå för ett gott dagsverke i Allsvenskan och undvika att VIK hamnar i botten av tabellen.

1 svar

  1. Fredrik skriver:

    Skulle verkligen behövas en ppback, typ Jakobsson. Sen en forward som kan näta. Känns som att det är beroende på om korhonen blir kvar, samt hur det går för marknad såklart. Fansen kan nog öka chanserna genom att köpa säsongskort tidigt!

    Till sist hoppas jag verkligen att alla kommer och stöttar laget under säsongen, oavsett hur det går i början. Det kan nog lyfta laget, speciellt alla yngre spelare!