Fyra nyckelfrågor som behöver positiva svar för en bra Gulsvart vår – Zäta och Paananen är knappast nöjda och mätta redan nu…

Hur många matcher är optimalt för att hålla Ersson fräsch? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

12 matcher kvar. VIK sitter i ett guldläge som ingen, förutom någon skribent på Aftonbladet, förutspådde. Surahammar och Kumla ifjol – nu kommer VIK få slåss i kval mot SHL. Kittlande värre.

Men om jag känner Thomas Paananen och Patrik Zetterberg rätt är de inte mätta och nöjda trots den överraskande starka säsongen.

Sedan är det ju faktiskt så att chansen att få delta i ett SHL-kval är få förunnat. Men vet aldrig när VIK (som kanske får nästan halva laget plockat till SHL) får denna chans igen och det finns bra spelare som aldrig fått spela ett SHL-kval under sina karriärer.

Några nyckelfrågor för en lyckad vår:

1 Hur hårt man ska matcha Samuel Ersson och hur ska han backas up?

Kommande vecka är ganska mild med Västervik hemma onsdag, kort resa till Uppsala dock match redan på fredagen och sedan Modo hemma på söndag. Kanske läge att kasta in Dahlbom mot Almtuna? Sedan väntar ett tio dagars uppehåll.

Spelschemat därifrån är dock ganska tufft med nio matcher på 23 dagar. En delikat fråga är hur mycket Ersson orkar stå. Vi minns att när Lasse Johansson fick stå, uppenbarligen för mycket, och sedan sa att han tvingades ”skrika igång sig” för att han var så oerhört sliten i kvalmatcherna efter att ha stått så många matcher.

Drömscenariot vore ju att göra klart tredjeplatsen så tidigt som möjligt för att sedan kunna avlasta med Dahlbom.

Vad skulle hända om, gud förbjude, Ersson skulle gå sönder?

Sannolikt har Zäta redan tänkt på det (Jesper Myrenberg vore ju det klart bästa alternativet), då det vore inte rätt att satsa allt på en rostig Dahlbom som haft en av sina jobbigaste säsonger i karriären.

Eller så sitter kanske Daniel Bellissimo fortfarande och väntar i Kanada på att VIK ska ringa?

2 Bara fem backar och sex-sju-åtta forwards gör de riktigt tunga lyften, främst offensivt – hur ska VIK klara sig på relativt tunn trupp – SHL-lån eller billigt Ettanfynd?

Nedan visar senaste 20 omgångarna och hur lirarna levererat:

Det har ju blivit så att de båda förstakedjorna har börjat stå för allt mer av produktionen. Laget är alltså oerhört beroende av att inget händer Zäta, Östman, Bergman, Fryck, Fredda och Benker. Dock bra att Wikman börjat producera och att Hetta närmar sig comeback efter skador.

Vi får hoppas att Skedung, Lindberg, Skinnars & Co. kan börja producera mer nu igen för att avlasta. Just Skedung och Skinnars, som bägge dessutom fått spela en hel del PP, har på de senaste 39 matcherna bara gjort 4+5 tillsammans (Skedung 1+3 på 19 senaste – Skinnars 3+2 på 20 senaste).

Samma sätt på backsidan där Hassel, Liwing, Lindelöf, Jansson och Ringström är en klass bättre än alla andra backar. Där får heller ingen gå sönder om kvaliteten ska bibehållas.

Frågan är således om inte Zäta skulle behöva bredda upp truppen med typ två SHL-lån som väl inte kostar något?

Eller något superbilligt Ettanfynd som vill visa upp sig? J20-laget lär behöva sina spelare då de riskerar negativt kval neråt…

3  Kan VIK skärpa till sig i tekningscirklarna?

Vunna tek Förl. Tek Antal Vinst %
1. Johansson, F. 158 133 291 54.30
2. Östman 304 280 584 52.05
3. Frycklund 257 252 509 50.49
4. Cederberg 121 146 267 45.32
5. Skedung 121 154 275 44.00
6. Skinnars 108 153 261 41.38
7. Johansson, J. 23 36 59 38.98
TOTALT 1092 1154 2246 48,62%

Se ovan. Man ligger bara tio i Allsvenskan med endast drygt 48 % vunna. De som inte ens ligger nära 50 %, ja det så underkänt det bara kan bli.

Frycklund kan nog också lite bättre än det här, har tidigare legat på 54 % någon säsong.

Men om jag vore Zäta skulle det. ev. SHL-lånet man tar in gärna få vara en god tekare för att minska skadorna av att laget har så få bra tekare. Matcherna kan ju avgöras kring vilka har lirare som kan teka.

4 Kan VIK få ordning på bortaspelet?

Laget har bara vunnit sex av 19 bortamatcher. I ett kval med täta matcher hemma-borta och där varje match i princip måste vinnas har man inte råd att bli spaka utanför Västerås.

***

Vilka är nyckelfrågor enligt Dig, kära läsare? Kommentera gärna nedan!

9 svar

 1. Örjan skriver:

  Bozo stämmer nog bra att inga J20 lag lånar ut en bra målvakt nu
  Och stora problemet för VIK är att deras J20 lag inte går så jäkla bra just nu och dom lär nog ställa upp med bästa möjliga lag för att undvika negativt kval
  Är samma med J18 med
  Man börjar bli lite orolig hur det kommer se ut nästa säsong i både J18 och J20.
  Försvinner väl en 10-12 99or i J20
  Och när det verkar som.J18 med är en tunn trupp så blir man orolig
  Hur är igentligen rekryteringen till HG
  Läste nyss på Hockeymagasinet att Lukas Söderlund skrivit SHL kontrakt med Växjö
  Han vart ”ratad” av VIK till HG
  Utan kom in i Grums och gjort succé där så han vart uttagen i J19 landslaget med
  Man frågar sig ju hur kan VIK missat hans talang när ha spelade i VIK
  Kanse dax att se om det sitter rätt folk på rätt plats för uttagningarna till HG i VIK
  Bara en tanke jag fått

  • Pelle skriver:

   De antas ju vid 15, 16 års ålder. Inte säkert det syns då vilka som kommer att bli bäst.
   Har för mig att lidas inte spelade i TV-pucken tex.

 2. David skriver:

  Lukas Söderlund i Grums verkar ju vara en spännande spelare som tidigare även spelat i VIK. 18 år, 21 mål på 33 matcher, men såg precis nu att han är klar för Växjö. Där hade nog Z stenkoll, men inte lätt när Växjö är med i bilden. Kanske kan komma på lån om han inte tar plats i Växjö.

  Måns Krüger i Segeltorp är en annan intressant spelare, har ju även gjort det bra i Huddinge tidigare. Om Segeltorp missar playoff så kanske han kan vara intressant.

 3. Miko skriver:

  Du har tagit med de absolut viktigaste faktorer till en lyckad vår. Jag tror själv att den enskilt viktigaste aspekten som för närvarande måste förbättras är bortaspelet. Det måste hittas sätt att vinna oftare på bortaplan för i fortsättningssering och ett eventuellt möte mot Oskarshamn och Aik samt ett möjligt SHL-kval så är bortasegrar ett måste. Att inte råka ut för skador, och det har man tack och lov undvikit rätt så bra så långt (visserligen Hetta och Bergman borta nu, men rent generellt) blir viktigt. PP tycker jag på slutet har kommit igång och Ersson är jag inte heller orolig för. Tror nog han håller och verkar tycka det är fröjd att stå i mål. Det blir spännande fortsättning men först så skall tredje platsen säkras så man forsätter sig i en pole position i fortsättningsserien.

 4. Bozo skriver:

  PP2 är väl generellt uselt. Visst blir lätt så i statistiken med ett PP1 som gör mål. Men de dagar PP1 inte funkar blir det så tydligt. Smotherman har spelat klart snart i DEL, då hans lag snart är avsågade. Skulle få igång PP2.

 5. Anders skriver:

  Tycker du tar upp det viktigaste. Tekningar är ju oerhört viktigt, är väl de enda som är synd med att ha FJ och Frycken i samma, att man tappar en av sina bästa tekare.Tycker VIK är som bäst när de får ihop hela laget att verkligen göra saker tillsammans, blir ett slags pumpande lag som bara ligger på hela tiden, som t.ex mot Leksand hemma. Enda som fall ur ramen där är Lindberg, som jag ser en otrolig uppsida på, men hans defensiva spel är bristande, svårt det där, han kan ju göra de oväntade saker offensivt och kommer, förhoppningsvis, om ett par år vara ledande men hans fysik och brist på defensivt agerande skadar kedjans arbete. Så att förbättra hans defensiv(och bara hålla tummarna för att hans offensiv klaffar) samt att höja intensiteten på Younans spel, speciellt utan puck, och VIK har, med tur med skador ett lag för att hota ett SHL-lag.

  Vi, förbittrade VIKare, vet att det spelar egentligen ingen roll hur bra lag du har, du måste ha en övermänsklig målvakt och flyt för att gå upp, VIK som lag detta år, har dels det flytet och den målvakten. Klart att 1-2 SHL-lån kan höja kvaliten, men de kan också förlänga t.ex just Lindbergs utvecklingskurva(han ligger väl närmast till hands att bli petad i en slutspelsmatch) så hoppas istället på turen och så få skador man bara kan få.

 6. Bozo skriver:

  Just det Ettan-spelare skrivs in i HA-laget den 15 feb och lånas sedan tillbaka till Ettan-klubben så länge deras säsong håller på.

 7. Bozo skriver:

  Hur funkar det egentligen efter deadline, får man låna spelare från SHL och Ettan då?

 8. Bozo skriver:

  Tycker redan man flaggat för att man ”ger ledigt resten av säsongen” gällande Dahlbom. Han kom in fel och behöver en reset över sommaren. Problemet är att få in backup så tidigt som möjligt. U20 lagen kommer inte släppa sina bästa målisar på länge då slutspelet börjar sent. Kanske bäst att göra upp med Köping och Enköping om att få deras målisar om och när de åker ut. Vilket kan ske redan vid månadsskiftet feb/mars. Köpings målis tycker jag verkar intressant, endast 22 år.