Ganska gött i VIK-land men några förbättringsområden som möjligen behöver addresseras på sikt

Hur ska bland andra Weiskog producera mer, efter fyra poänglösa matcher i Ettan, och inte en speciellt produktiv försäsong? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Mycket positivt igår då VIK spelmässigt gjorde sin bästa match denna säsong i Enköping (seger 2-3 efter sudden).

Åter var det power play som gav segern. I den spelformen törs jag lova att VIK aldrig varit bättre sett i relation till den serie man spelar i. 56 % (!) och nio mål framåt är lysande.

Box play har också varit bra med bara två insläppta och 88,9 %. Målskillnaden i boxplay och powerplay är således totalt 9-2.

Därmed blir målskillnaden i spel 5-mot-5, 8-5, inte lika het. Spelet i fem-mot-fem var inte så bra de första tre matcherna, men mot Enköping körde man hårt även i den spelformen, men endast Robin Nilssons mål, en direkt bjudning av en ESK-back, tillkom i den numerären.

Nu kan det ju också vara så att tack vare power play har VIK fått många mål och därmed kanske inte gasat så hårt i 5-mot-5, men uppenbarligen finns förbättringsutrymme att vässa spelet och öka effektiviteten i den spelformen.

Sannolikheten att power play ska ligga kvar på 56 % över säsongen är lika låg som att VIK skulle få fyra raka power play i ABB Arena.

Jubel kommer det bli, frågan är bara hur mycket efter jul? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jag tror förstakedjan med Hetta, Johansson och Skiöld kommer att leverera bra över tid även i 5-mot-5.

I andrakedjan finns också mycket potential med Lehmann, Bergman och Holmberg. En fråga under uppsegling är kanske hur mycket det är rättvist att kräva av att 18-årige Holmberg ska leverera i både J20 och A-laget, som trots allt mellan raderna nog satsar på Allsvenskan? Holmberg har sett lite sliten ut vissa matcher.

Holmbergs spel bygger ju på fart och fräscha ben, annars fastnar den småväxte lirararen bara i armarna på de allt bättre lagen VIK kommer få möta efter jul, många av de lagen håller snudd på allsvensk klass. Inte lätt att då gå in pressat med en 18-årig topp-6-forward. Viktigt att man inte bränner ut den unga talangen och kastar någon till vargarna för tidigt. Här måste VIK-ledningen vara lyhörda och ha fingertoppskänsla.

En annan nyckelfråga, på sikt, är hur man ska få igång produktionen i tredjekedjan med Pettersson, Weiskog och Wallin/Mattsson. Nu har ju såklart Mattsson saknats men över försäsongen in på säsongen har de inte producerat så mycket som jag tror de kan. Det saknas kanske en center i truppen, vore intressant om man fick in en bra allroundcenter mellan Weiskog och Pettersson. Men först såklart hoppas att Mattsson kommer tillbaka.

Jag inbillar mig vidare att fjärdekedjan med Lidström, Cederberg och Mattisson kan chippa in och producera då och då. De har visat bra energi och ibland fina kombinationer. Här skärper ju även Wallin och Smids konkurrensen.

Morgan Hassel är riktigt bra i egen zon. FOTO: RUNE ÅHLÉN

På backsidan tycker jag det mesta ser bra ut, men det saknas en rutinerad fysisk back. Alenbring är ung och har haft skadeproblem, orättvist att kräva att han ska gå in och styra upp saker. Igår fick ju exempelvis Werner och Lindelöf spela boxplay då de kanske var för snälla vid ESK:s mål.

Men faktum är att bakom Källström och Hassel finns ingen rutinerad gjuten boxplayspecialist som kan rensa framför kassen. Tänk om någon av dessa två går sönder? Om Alenbrings kurva går att rätt håll kan han verkligen bidra här, men inget är säkert gällande hur unga spelare utvecklas.

Säsongen är dock lång och spelare kan utvecklas och saker händer, så kanske kommer vi sedan skratta åt de lätta farhågorna som luftas ovan.

Vad tycker Du? Diskutera gärna nedan!

***

Till i sist. En eloge till VIK Support som åter var fantastiska i Enköping. Detta stöd gör varje spelare några procent bättre på plan. Ni är alltså delaktiga i poängen som spelas in. Ta åt er!

***

(Det tar mycket (arbets)tid och kostar en del att driva bloggen. Stort tack till Er som redan bidragit! Många har hört av sig att vilja stötta så bloggen kan finnas kvar även i framtiden. Nu finns möjlighet att enkelt stötta bloggen ekonomiskt, se nedan. Bland annat behövs lite kapital för att behålla fotograf Rune Åhléns fina bilder och för driften av siten. Många bäckar små!)

3 svar

 1. Örjan skriver:

  Intressant tanke om Pontus Holmberg
  Tycker det är ofta man ser sånt att talanger bränns skut på för hårt matchande
  Och kan även ställa till oreda i lagen under
  Att plötsligt kommer det ner spelare från i laget som lånas ner (i det här fallet)tror det kan ibland bli sämmre resultat av det
  Ett lysande exempel på det såg vi ju i våras i SM slutspelet i J18
  När VIK mötte Brynäs
  Dom hade gått bra i serien
  Men nu tog man in flera från J20 laget som åkt ur slutspelet
  Vad hände jo VIK slog ut dom
  Låt Pontus köra med A-laget och J20 kör med sina killar
  Vart skillnad om han fått minimalt med speltid i A-laget

 2. Zeke skriver:

  Vik har gått ner sig rejält i tempo på matcherna och det är inte samma hemjobb som på försäsongen. Och coachningen är den samma hela tiden pannanen gör ingenting för att ändra matchbilden i matcherna. Kedjorna har varit dom samma sen dag ett.Köpings och Enköpingsmatcherna var bedrövligt dåliga.
  Dax att skaka om i laget nu så det blir lite action
  Verkar inte vara nån konkurrens om platserna

 3. Vimmerbyarn skriver:

  Ang Holmberg, kommer ju Mattson förhoppningsvis snart tillbaka, så om Paananen fortsätter med 12 forwards i matcherna, kan ju Mattson ersätta om Holmberg inte orkar. Men jag förstår som tanke. Så länge Mattson saknas, borde man avlasta Holmberg med Smids tycker jag. Lite märkligt att detta inte skett med tanke på Smids fina försäsong. Sedan får man väl hoppas att 3e-kedjan kommer igång ju längre tiden går.

  Sett till hur illa situationen var i somras med degradering och konkurshot, ser ju laget fantasktiskt bra ut på pappret. Oavsett vad som händer i playoff/eventuell kvalserie, är jag helt övertygad om att klubben kommer sluta bland de 10 bästa i hela div ett, dvs alla 47 lagen alltså. Så pass bra lag har man. Men ska man spänna bågen mot Allsvenskan redan denna säsong, så är ju frågan om det räcker förstås. Som du är inne på, skulle det nog behövas komma in ytterligare en back av Hassel och Källströms klass i så fall. Plus en målskytt ytterligare ifall exempelvis Skiöld blir skadad. Men då måste ju pengar fram….

  I vårens kvalserie, kommer ju troligen en av platserna till Allsvenskan tas av de två bottenlagen ifrån Allsvenskan. Är väl ett ganska vanligt förekommande scenario att ett av lagen från serien ovanför inte klarar sig kvar. Om så blir fallet även i vår, finns det ju bara en plats kvar. Frågan är hur man ska kunna stoppa Kristianstad från att ta den platsen….