Glädjande att Berglund mår bra, men förre VIK-hjälten missar chans att göra en Patrik Juhlin (eller en Kenny Jönsson) och valde högre liga med mera före klubbhjärtat

Bulan då han spelade i rätt färger.

 

Till många VIK-fans stora sorg valde Patrik Berglund Djurgården och SHL före VIK och Allsvenskan. Mot just samma Djurgården som Berglund 12/13, under NHL-lockouten, var en dominant kraft mot (se bilden ovan).

Under någon insamling lade också Berglund in 100 000 från egen ficka för att hjälpa VIK. Därmed föreföll det som Bergland har ett äkta och ovanligt stort VIK-hjärta. Det höjde förväntningarna nu.

Man kan nu fråga sig varför Berglund inte valde SHL redan då 12/13? Kanske för att då var Berglund snudd på en NHL-stjärna som kom från ett starkt Stanley Cup och inte behövde bevisa något spelmässigt och kontraktssituationen var en helt annan.

Då var dessutom Patriks pappa Anders Berglund marknads- och säljchef i VIK. Men Berglund senior fick väl mer eller mindre sparken från VIK våren 2016 efter den ekonomiska krisen. Anders skrev i VLT att det avslutet kändes kluvet och troligen är det inte uteslutet att det påverkar beslutet nu.

”VÄLKOMMEN HEM BULAN”. Förhoppningsvis bara ett uppskjutet välkomnande av Bulan…

Om Patrik Berglund nu siktar på comeback i NHL efter några lite mindre bra säsonger där, och ett minst sagt jobbigt avslut i Buffalo, är inte Allsvenskan bästa skyltfönstret mot NHL. Där är ju såklart SHL flera strån vassare. Det måste vi förstå.

Men om Berglund inte siktar stenhårt mot en comeback i NHL strör det ju bara än mer salt i såren på många VIK-fans. Detta då ytterligare en potentiell återvändare ställer in eller eventuellt skjuter upp sin återkomst för länge. Detta som exempelvis Nicklas Lidström, Leif Rohlin och Tommy Salo (no-shows som spelare) eller Peter Popovic (var väl lite för sliten eller gammal, som flera andra sena hemvändare).

VIK just nu mår ju dessutom väldigt bra och med en Berglund i laget hade laget hotat än mer skarpt mot SHL. Så SHL kunde varit bara en säsong bort i VIK-tröjan. Inte alls orealistiskt. Hoppas bara inte DIF hamnar i negativt kval mot VIK nu.

Patrik Juhlin – största forwarden i VIK-historien just nu? FOTO: DANNE MATSTOMS

Den enda återvändare som verkligen kommit tillbaka med bevarad hög klass och glöd är väl egentligen bara den store Patrik Juhlin (men även Stefan ”Loppan” Hellkvist kom tillbaka, dock först som 37-åring men gjorde faktiskt tre bra säsonger på hockeyålderns höst).

”Juhlin, Juhlin – skridskomaskin!” kom tillbaka som 34-åring och gjorde fem starka säsonger i Allsvenskan och tog VIK till flera kvalserier mot SHL med många avgörande insatser.

Samtidigt kom ju inte Juhlin direkt från NHL. Mer jämförbar är kanske Kenny Jönsson, som i samma ålder (30-31) som Berglund valde Rögle i Allsvenskan. ”Kung Kenny” spelade till slut upp Rögle i SHL.

Patrik Berglund är dock relativt hockeyung och drömmen lever fortfarande för ett lyckligt slut i VIK-tröjan. Vad nu en sann ikonstatus i hemstaden är värd.

10 Responses

 1. VIKarn skriver:

  Lek med tanken:
  VIK tar sig in i SHL till säsongen 20/21
  DIF vann inget guld säsongen 19/20.
  Patrik inte får nått lukrativt NHL avtal inför säsongen 20/21.
  Var väljer herr Berglund att spela då??
  Om det står mellan att fortsätta spela i DIF, eller vara med å försöka etablera VIK i SHL.
  Personligen tror jag inte han väljer Västerås, då kommer det att låta ”jag vill vinna en titel innan jag lägger av”
  Han spelar såklart var han vill, men kom inte dragandes med nått jävla klubbhjärta, så jävla trött på såna klyschor.
  Alla lagidrottare idag är individualister, även om de råkar tillhöra en klubb, de spelar för sin egen vinning skull.

 2. robert jonsson skriver:

  Förstår Berglund fullt ut. Är han mentalt i balans skall han givetvis spela i SHL. Eftersom han är en ”vinnarskalle” så skulle HA bli ett för långt kliv tillbaka.
  Däremot tycker jag att en sån som Kalle Östman borde kört ett år ytterligare i HA eftersom han endast presterat ordentligt föregående säsong i HA. Många av hans gjorda poäng tillkom också till stor del beroende på mycket spel i pp och i övrigt mycket speltid i matcherna.
  Men pengarna i SHL är säkerligen svåra att motstå.

 3. Miko skriver:

  Det känns förstås tråkigt att Berglund inte väljer Vik för en sån spelare hade tillfört laget ytterligare några dimensioner och man på allvar hade kunnat ta upp jakten på SHL-kval. Det är dock inte oväntat att han väljer Djurgården.Nära till Västerås, storpublik på matcherna, i final ifjol och lär säkert utmana om SM-guld även i år. Hur som helst, nu behöver inte det spekuleras längre i den frågan och truppen är därmed spikad. Den ser slagkraftig ut och skall bli spännande att se hur den står sig andra året i allsvenskan efter comebacken. Önskar Berglund lycka till och man får hoppas att han är tillbaka i Vik någon gång i framtiden.

 4. Jesper skriver:

  Jag fattar inte varför folk håller på och skriver så här om hans klubbhjärta mm. Att ni inte skäms?!!!
  Finns ingenting i mig som tycker att jag har rätt att skriva så om Bulan.
  Jag har hållit på Västerås sedan 86 och känner ingen rätt att såga andra människor för att dom väljer bort Västerås.
  Vi kan glömma snack om pengar eller hur?
  Vi kan glömma snack om att han skulle vara risigt inställd till Västerås som klubb just nu på samma gång!
  Utan det handlar uteslutande om att han vill spela så högt upp som möjligt! När det inte blev NHL som jag tror han hoppades på så ville han nog ändå ha en trygghet i att spela nära Västerås..
  det handlar ju ju om hans vinnarskalle eller hur?! Samma vinnarskalle vi hade tagit för givet om han spelat i Västerås.. det här är ett steg på vägen till ett par sista år i NHL… Jag hoppas ajälvklart att han kommer spela i Västerås igen men har dem största förståelse för att han valde shl till hösten…

  Att jämföra med Juhlin som i eget tycke absolut är den största känns orättvist så Julle ju hade rätt så stora barndom skulle börja skola och grejer…

  Patrik Berglund skänkte ju hundra tusen till spelarbudgeten för fyra fem pr sedan så jag fasttar inte att folk tar detta som ett personligt påhopp….

  Nä, nu är det nog faktiskt, varför ens lägga energi på något som är bortom all kontroll!

  Lycka till Bulan!! Hoppas kommande säsong blir som du tänkt och leder dig vidare till ditt slutmål… /Jeppe

  • Bozo skriver:

   Personligen hoppas jag att alla andra lag än VIK misslyckas och därmed även samtliga spelare i andra lag, detta oavsett om de tidigare har spelat i VIK eller inte. Sedan behöver man inte fokusera på det för mycket utan istället lägga sin energi på att VIK ska lyckas. Men just idag tycker jag man kan unna sig lite besvikelse över att Bulan inte gjorde ett mer VIK-vänligt val.

 5. Kelly skriver:

  Snart kommer klassikern: ”jag har alltid hållit på Djurgården”…….

 6. Gurkan 73 skriver:

  Kontraktet är på ett år med Djurgården. Vist blir man besviken men inte chckad. Tror inte att relationen mellan vik och pappa Berglund spelar roll. Vist nådde viks chanser ökat markant med Berglund i läget. Mycket känslor och tankar just nu. Det är som blocken skriver att dom som återvände dom ska ha all eloge. Inget ont mot Berglunds väl bara önska killen lycka till.

 7. Kelly skriver:

  Läser på vlt att han tycker det dels beror på att Djurgården har så enormt bra fans som ska bli kul at spela inför.

 8. Bozo skriver:

  Samtidigt har han väl aldrig vunnit något inom ishockey. Med DIF kommer han ha en bra chans. Hade det däremot blivit HV, Linköping eller Örebro hade jag blivit chockad.

 9. Bozo skriver:

  Helt klart är det så att Bulan inte är lika positivt inställd till det ”nya” VIK som vi andra är.