Helber ger VIK och kapten Fredda J. gratis tändvätska med sågning, lite om Genoway (ex Mora) & scout om Matt Caito som är ny i Leksand

Fredrik Johansson mot Enköping september 2017. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

TV-profilen Mike Helber var uppfriskande ärlig med sin åsikt i VLT då han mer eller mindre sågade VIK:s kapten Fredrik Johansson:

”Om man tittar långsiktigt så är kaptenen Fredrik Johansson inte en tillräckligt bra spelare för att kunna vara ledare och ta fanan.”

Detta är ju precis vad Fredda behöver. Desto tjurigare han är på isen, desto bättre blir han. Räkna med att Fredda hemskt gärna vill motbevisa Helber i vinter.

Fredda fyller ju 37 i februari så det är kanske lite orättvist att förvänta att kaptenen ska driva laget hur mycket som helst spelmässigt. Men visst har Helber en poäng i att det nog skulle behövas några fler ledartyper då nu pappabackarna Hassel & Källström försvinner, och på något sätt ledde ju även Tessier & Leduc laget på isen…

Heder till Helber som vägrar vara vanilj och vågar tycka till. Hoppas han vågar hålla i sin kritiska ådra för en röd tråd över hela säsongen.

***

Sprang på en annan 36-åring, nämligen förre Moracentern Colby Genoway, via EP-scouting. Genoway gjorde senast 6+6 på 47 matcher i storklubben Köln i Tyskland. En rightare som tekar starkt och varit en ledare i storklubbar, attribut som VIK nog letat efter (läs Jacob Blomqvist).

Kanske är Genoway något för VIK, tänkte undertecknad tills en scout menade att han tappat skridskoåkningen alldeles för mycket för att kunna leverera i någon snabb liga längre…

***

Leksand har tagit en högintressant back i Matt Caito. 26-åringen är ett i raden av fynd som hämtats från tredjeligan i Nordamerika (ECHL) och har producerat mycket bra i Europa.

Caito är ännu ett exempel på hur viktigt det är att ha koll i ECHL för ta del av de flertalet superfynd som ständigt hämtas till Europa därifrån.

– En av de bästa backarna i Österrike 18/19, mycket bra i Finland också nu senast, säger en NHL-meriterad scout till bloggen om Caito.

– Mycket bra ”puck-rusher” och passningsspelare, kan vända på spelet utan dröjsmål. Snabb på att hämta indumpade puckar, får ut pucken kvickt ur egen zon igen.

– Kan spela point på PP, men är ännu effektivare från vänster halvarg, skjuter mycket bra därifrån med sin högerfattning. Varken stor eller så stark men försvarar tillräckligt bra – styr spelet mot den offensiva delen av banan, säger scouten avslutningsvis.

***

Blir nog lite podd med Paananen snart. Har ett gäng frågor som jag funderat på ett tag…

***

Sajten lever från dag till dag. Ni läsare avgör dess framtid. Tillsammans blir det nog bra. Bloggens intäkter kommer nästan enbart från Er läsare.

En spänn om dagen – för det får ni texter nästan varje dag och en podd mellan varven. Det är väl ett rimligt minimipris för alla som läser och förhoppningsvis gillar bloggen/podden?

Enklast betalar ni via Swish: 0703795445

Eller donera via PayPal via “Donate”-länken längst ner på sidan.

2 svar

  1. Musse skriver:

    Läste intervjun i Vlt och den är klockren rakt igenom. Helber är en riktig ”expert” precis som Wikegård levererar analyser utan krusiduller. Freddan är vi alla Vikare så tacksamma mot för vad han gett oss genom åren, men inte ens han kan stå emot att tiden tickar ut… Dags att börja leta en ersättare att ta vidare mot nya mål.

  2. Christoffer Franzén skriver:

    Det optimala vore förstås om du vet någon på insidan som kan leverera Helbers ord till Freddan och klubben. Det kanske skulle gynna klubben. 😀