Inför AllEttanpremiären mot Lindlöven – nu måste de nya fortsätta producera samtidigt som de gamla steppar upp

Niclas Lehmann. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Äntligen är det dags för riktig hockey. Matcher som betyder något. Lindlöven kommer till ABB Arena på onsdagskvällen för den första matchen av 18 i AllEttan Norra.

Det gäller att undvika de två sista platserna. Då är det slutspelat. Vid serieseger kan man ta sig till kvalserien via bara en playoffrunda mot det bästa laget från AllEttan Södra. Annars väntar en labyrint av bäst-av-tre-serier.

VIK har ju någon form av favorittryck på sig efter en bra grundserie och att såklart VIK är VIK. Dock har vi sett att topplagen i Ettan är bra och det krävs mycket för att slå dem. Fråga Örebro som trots storsatsningar under många år fastnade i Ettan.

Vi måste nog alla inse att detta kommer bli svårt. VIK kommer möta lag som bitvis håller allsvensk klass och som dessutom ser matcherna mot VIK som riktiga höjdpunkter. Lagen VIK möter kommer kunna spela avslappat och bara köra på, med lätta axlar och med leenden på läpparna.

VIK vann 13 av de 14 sista matcherna i grundserien. Att VIK nu direkt åter ska vinna en massa matcher i rad är inte sannolikt. En ”formtopp” brukar inte hålla i sig så länge. Så skulle VIK åka på några plumpar i protokollet tidigt är det inte kanske så konstigt och det gäller att inte drabbas av panik direkt i sådana fall.

Att vinna mot Lindlöven kommer kräva en nästintill 100 %-ig insats ikväll. Deras bästa spelare i de två första femmorna är mycket spelskickliga och håller allsvensk klass. Lindlöven hade 31,8 % i power play och var bäst i serien i den spelformen. Och gästerna från Lindesberg kan alltså spela helt avslappat utan någon som helst press.

Att VIK ska spela ut sina motståndare regelbundet kan vi bara glömma. Marcus Dahlbom måste fortsätta ge laget chansen att vinna varje match med sitt fantastiska målvaktsspel, som kom igång en liten bit in i grundserien.

Positivt är att de flesta av de spelare som Zäta plockat in (Hetta, Lehmann och Skiöld) har producerat bra även i kvalmatcher. Det tyder på karaktär och det vore välkommet med ett trendbrott från tidigare upplagor av VIK, som i princip varje gång checkade ut när saker börjat hetta till. Hemlängtan eller längtan till Thailand blev för stor hos många tidigare spelare i VIK.

Kedjan med Holmberg – Skiöld – Bergman kommer knappast bli sämre av att Holmberg fick en självförtroendeboost av två bra SHL-matcher i Växjö. Där har VIK ett segervapen och det är underbart att se pucken gå som på ett snöre där.

Det fina är också att ovan nämnda kedja inte behöver göra allt själva. Enheten med Lehmann mellan Fredrik Johansson och Hetta skapar också en massa oreda för motståndarna.

Därmed kan kanske tredjekedjan med Petter Mattsson och Kevin Weiskog operera lite mer ostört, med den tredjelänk det nu blir där. Jesper Cederberg tog steg som center där och måste fortsätta med det.

Det svåra är att sia kring hur fjärdekedjan kommer se ut och fungera. Här är det ganska grönt, men kanske kan Anthon Eriksson bidra med att sätta mer färg här och få med sig övriga?

På backsidan finns offensiv kraft så det räcker och blir över. Men Kenny Källströms skott från blå kommer saknas nu. Dessutom kommer Källströms fysik och allroundspel blir svårt att ersätta, då backsidan i övrigt inte är överdrivet fysisk och rutinerad.

Jimmie Jansson och Morgan Hassel får dra ett tungt lass i det fysiska spelet nu utan Källström. Kanske öppnar detta upp för Douglas Alenbring igen.

Det blir spännande att följa Alex Lindelöfs fortsatta utveckling. Där finns verkligen en spelare som just nu är inne i en stor utvecklingsfas och kanske kan bli en riktig matchvinnare.

1 svar

  1. Rune skriver:

    Mycket bra skrivet Micke!