Inför Björklöven: VIK behöver få upp målmedianen i första returmötet mot laget som skickade ner Gulsvart i tredjeligan…

Marcus Bergman har skjutit in sig och är kanske på väg mot 15-20 mål? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På lördagseftermiddagen väntar Björklöven i ABB Arena. Det är första gången lagen möts sedan den där gången… Ja, ni vet vad som hände våren 2017 i Umeå. I omgång 52.

Faktum är att flera VIK:are var med då. Antar att det finns ett visst mått av revanschlusta. Dock satsar Löven ganska hårt i år med en del meriterade nyförvärv. Senast Kevin Goumas från Mora.

Löven har emellertid varit ganska svajiga under defensivälskande coachen Joakim Fagervall:

  • IF Björklöven – MODO Hockey 1 – 3
  • HC Vita Hästen  –  IF Björklöven 3 – 4 straffar
  • IF Björklöven  –  Södertälje SK 5 – 2
  • IK Oskarshamn  –  IF Björklöven 3 – 0
  • IF Björklöven  –  IK Pantern 1 – 3

***

Heta i VIK är bland andra Marcus Bergman och Lukas Zetterberg. Detta då de har kommit igång med målskyttet som fina snipers då lägen bjuds.

Jimmie Jansson har tagit klivet denna säsong och känns lika bra som i Ettan i par med Jonas Liwing som varit stabil och är tillbaka nu efter tillökning i familjen. Energiske Jansson ligger åter i topp i plus/minus (+3 nu och +34 ifjol, även en av väldigt få med plus 16/17, +2) och det säger verkligen något.

Frycklund har varit bra i återkomsten 2.0. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Arbetsinsatsen har varit väldigt god inledningsvis. En sådan som Mikael Frycklund har verkligen tagit kliv nu som assisterande kapten och är värd lite mer utdelning. Även spelare som Kalle Östman och Isac Skedung visar vägen med hög intensitet som sprider sig.

Laget har som helhet gjort en strålande match, tre helt okey-bra matcher och ett bottennapp i Karlskrona i premiären. Det som kan bli bättre är att målskyttar kan sättas i fler lägen, lite oklart vilka som ska slå passningarna över tid kanske. På tal om potenta målskyttar är även avige straffspecialisten Sebastian Benker tillbaka, vilket innebär full trupp.

Gällande målskyttet exploderade det mot Pantern hemma (10-3), men i övrigt har man bara gjort fyra mål på fyra matcher. Man måste bli tuffare framför kassen och bland annat inte åka och sova med klubban i taket på returer. Klubban måste vara i isen mer. Målsnittet är 2,8 men målmedianen är bara 1…

Totalt sett ett bra startbesked då laget visat att de kommer hålla ganska bra i HA. Trots allt lirade sex av åtta backar i Ettan ifjol. Om laget fortsatt kan hänga med i tabell och i spelet kommer sannolikt självförtroendet att öka.

Men första målet blir nog extremt viktigt mot ett skakigt men skickligt Löven. Lagen ligger också efter varandra i tabellen och sådana här hemmamatcher mot formsvaga mittenlag bör nog VIK vinna om det ska bli topp-8.

***

Fick följande utlåtanden från två Lövenkännare om lagets start.

”Truppen är nära på helt ordinarie sånär som på Jonas Emmerdahl som är på väg tillbaka efter operation och Lucas Eriksson på skadelistan, men frågan är om de tar en plats även som friska? August Tornberg har suttit på läktaren de senaste två matcherna och William Eriksson är från dag till dag utlånad till Vännäs.

(Reds. anm.: Intressant att August Tornberg varit en ”healthy scratch”, enligt uppgifter var VIK i somras intresserade där av Piteås tidigare snabbe backpärla…)

Fram till träningsmatchen mot Luleå såg allt tiptop ut, men efter den kölhalningen (5-9) står laget inte att känna igen. Osäkert försvarsspel, allt för många alibiskott och ingen trafik på mål. Något bättre mot SSK, men föll tillbaka än mer mot Pantern senast.

Kort och gott: Ingen är het. Ärligt talat är det så och det är lite därför det går som det gör.

Alla kan bättre. Alla verkar åka omkring och hoppas att kompisen ska lösa problemet istället för att ta tag i det själv. Går vi in specifikt så skulle en spelare som exempelvis Oskar Stål-Lyrenäs må bra av att sätta en kasse för att få ut det han visade på försäsongen. Kevin Goumas visade fina kvalitéer i premiären och kommer att bli bättre för varje match.”

Umeåkälla nr 2:

”En väldigt svårtolkad start på serien där laget har blandat och gett och inte riktigt stått att känna igen från en stark försäsong. Det konsekventa spelet har inte funnits där utan det har fladdrat en del och framförallt har matchinledningarna varit svaga vilket säkert påverkat en del matcher där man fått jaga och stressa.

Jag tycker Simon Backman sett stabil ut bland backarna. Ingen glänsare men gör det bra. Mycket förtroende  också för Västeråsbekante Jacob Andersson som har klart mest speltid.

Bland forwards är det främst enheten med Lundberg, Andersson och Selin som synts. En annan Västeråsbekant spelare i Cody Murphy såg riktigt pigg ut senast – han verkar trivas bredvid Kevin Goumas, som debuterade i förlustmatchen mot Pantern. Det är nog laget som helhet som kan bättre sig skulle jag säga.”