Framtidsblick: VIK kan nog inte fortsätta vara äldsta laget i Allsvenskan om siktet är på SHL i framtiden…

Mer galler är nog det långsiktiga framgångsreceptet. Svårt när man tappar spelare som Christopher Mastomäki så fort till andra klubbar... Men Timrå har visat att det går med liten budget men med stora juniorer. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK har tillsammans med Södertälje den klart äldsta truppen i serien (25,6 år). Man kan förstå att VIK-ledningen velat satsa på en hel del rutin nu så här det viktiga första återetableringsåret i Allsvenskan.

Förutom Samuel Ersson finns ingen spelare under 21 år i dagens trupp. Ingen sån där fräck gallertonåring som bara kan explodera i utveckling nästan över en natt då den hamnar i rätt miljö.

Faktum är ju att VIK är en landets absolut största klubbar sett till antalet ungdomsspelare och medlemmar. Det ger ju potential att bredden ska ge stjärnor på sikt.

För de allsvenska klubbar som inte har enorma skattkistor är också talangutveckling som grundar sig på att ett breddtänk (som ger spetsen) och att man attraherar så fina talanger som möjligt absolut nödvändigt för att nå framgång med A-laget. Se Timrå.

VIK kommer nog inom rimlig tid inte kunna matcha exempelvis Leksands lönebudget. Däremot är det ju inte omöjligt att överträffa Leksands juniorverksamhet och modet att släppa fram tonåringar i rätt omgivning för att få lyckas – eller misslyckas.

Detta med att VIK har ett bra J20-system (man var topp-10 i hela landet ifjol och slog flera SHL-lag) skapar ju en konkurrens uppåt mot A-laget.

Det leder till en delikat balansgång där spelare i A-laget bör leverera på en väldigt hög nivå. Annars blir de bara bromsklossar i systemet med uppretade lirare i J20 och på sikt sämre attraktionskraft för VIK:s juniorsystem.

Hoppas VIK, när man förhoppningsvis etablerat sig i Allsvenskan på allvar – vilket man är på god väg, i framtiden kommer kunna sänka medelåldern och lämna fler öppna platser till unga och lovande talanger.

Det kommer mycket sannolikt vara en absolut nödvändighet om laget på sikt ska hota mot SHL.

***

Tyckte också under försäsongen att det redan idag finns en del intressanta spelare i J20. Hoppas de kan få och ta de chanser som bjuds i A-laget redan denna säsong. Backen Kalle Holmkvist hyllades ju exempelvis av Thomas Paananen.

Men givetvis ska istid i rätt miljö förtjänas och A-laget kommer såklart alltid behöva vissa spetsspelare utifrån.

***

VIK har ju tappat stortalanger som Pontus Holmberg, Jesper Wallstedt och Christopher Mastomäki lite väl fort de senaste åren. Vad jag förstår får de ofta inte heller alls några drömlöner till att börja med i SHL. ”SHL-entry-level”-kontrakt kan ligga på typ 22 000 kr/månad i vissa fall.

Så mycket handlar nog om att ha ett bra och lockande koncept. Även om varje fall såklart är unikt där vi på utsidan inte vet alla detaljer.

3 svar

  1. Cowboy skriver:

    Därför att man gör kopplingen största klubb=stort antal spelare i kommunen. Det finns många mindre kommuner med flera mindre klubbar. I dessa kommuner har de betydligt fler spelare. Vad vi behöver är inte ett större VIK, vi behöver fler klubbar vilket ger fler spelare. Att det ska ske i Västerås tror jag inte men det vore helt suveränt om halvstora kommuner som hallstahammar å Sala fick fram 15-20 spelare i varje årskull, dessa kommuner har en tillväxt möjlighet. Sura, Fagersta, Köping, Arboga gör det redan bra. Kungsör borde kunna få fram 10/årskull.

  2. Cowboy skriver:

    Att VIK är en av de största säger inget om Västerås som hockeystad, Skellefteå AIK är nästan lika stora i en hälften så stor stad samt att det finns 3 klubbar till med ungdomsverksamhet i Skellefteå kommun.
    Umeå har t ex 2 hockey gymnasium.