Trots bra start och två klassmål räckte inte riktigt skärpan i försvarsspelet mot tempoväxlande Karlskoga

Trots en fin assist av Frycklund gick det inte. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås föll med 4-2 borta mot Karlskoga på onsdagskvällen. Som vanligt hade VIK svårt i Nobelhallen. Gulsvart har inte vunnit där på drygt 4,5 år nu (våren 2014). Men det fanns positiva bitar att ta med.

VIK började strålande från först nedsläpp. Alex Lindelöf, Acke Ringström och Kalle Östman brände riktigt bra chanser tidigt. VIK hade 5-0 i skott efter åtta minuter.

Men sedan vaknade Karlskoga och gjorde en av sina flera tempoväxlingar under matchen. BIK hade några bra byten och hemmalaget utnyttjade att Alex Younan var loj i markeringen och inte hade koll på Gustaf Franzéns klubba som elegant styrde in 1-0, en puck som på något sätt gick igenom Dahlbom.

2-0 kom strax efter sedan Morgan Hassel gått ner på knä, samma gjorde Dahlbom och målvakten låste sig lite så att stortalangen Oskar Bäck fick helt öppet mål.

Totalt sett var perioden i VIK-favör rent spelmässigt, skott 7-11 vittnar om det.

I andra perioden inledde Mikael Frycklund med att friställa Marcus Bergman och Hovåssonen satte 2-1 i krysset i full fart. Klassaktion i hög fart av både Frycklund och Bergman.

Lite olyckligt letade sedan domare Bergman upp en osynlig (?) interference på Alex Younan som störde VIK:s momentum efter reducering. Känslan är att Bergman är alltjämt en domare som vill synas.

Det gav BIK flow och sedan visade Fredrik Forsberg på artisteri och känsla då han lämnades helt ren framför kassen då Fredrik Johansson råkat styra upp en BIK-passning i luften och Forsberg vände om och slog on 3-1 på tennis. Lite oturligt sett ut VIK-ögon men såklart ett vackert mål.

Formstarka BIK var lite bättre än VIK i andra perioden och vann skotten med 8-4. Men VIK hade en del bra anfall också.

Direkt i sista perioden visade Lukas Zetterberg åter sitt fantastiska skott direkt på tekning fram till 3-2. Ytterligare ett klassmål och VIK har uppenbarligen folk som kan skjuta om lägen bjuds.

Sedan slarvade VIK i ett uppspel och Acke Ringström åkte ut.

I efterföljande power play gjorde BIK det bra, men samtidigt låste sig åter Dahlbom tidigt vid ena stolpen och borde väl kunna läst att enda alternativet för Fredrik Forsberg var att slå en crossispassning till Oskar Bäck, som fick öppet mål då Dahlbom inte hann över i sidled. 4-2 och slut.

SAMMANFATTNING

VIK gjorde en hyfsad bortamatch mot ett bitvis bra Karlskoga och det var jämnt långa stycken mot ett BIK som känns som ett topp-8-lag.

Problemet var att man inte hade skicklighet nog att utnyttja den fina spelmässiga starten då BIK fortfarande var lite sega efter måndagsmatchen. Dock gjorde VIK sedermera två klassmål också.

Ganska ofta på bortaplan kan det faktiskt räcka till poäng om man gör två mål under 60 minuter, om målvakts- och försvarsspelet håller till att tråka sönder motståndarna vill säga. Det har varit VIK:s bortarecept för seger många herrans gånger.

Istället, precis som i Karlskrona, brast det tidigt i försvarsspelet och BIK fick det välkända momentumet och som kom som ett brev på posten kom hemmaflytet.

BIK är skickliga och tar hela handen när ett finger bjuds. Också imponerande att se värmlänningarnas förmåga att växla tempo i matcherna. Det gör laget oberäkneligt. Helt plötsligt tokkör man några byten med bibehållen puckkontroll.

Bloggen brukar hävda att målvakternas räddningsprocent sällan ljuger, på gott och ont. Dahlbom har nu svaga 86,1 % efter tre matcher.

Nu är det ju såklart bara tre matcher och försvaret har ju bitvis också tappat konceptet i just Dahlboms matcher, men VIK måste bara få lite bättre målvaktsspel än så här. Dahlbom var ju emellertid också ganska trögstartad även i Ettan ifjol och vi får hoppas han snart känner sig säker nog att våga stå upp mer även i HA.

Dahlbom måste upp i nivå annars kommer Samuel Ersson ha en gyllene chans att bli allsvensk förstemålvakt redan nu. Dahlbom gjorde dock en jätteräddning i sidled i slutet då han valde att stå upp och kunde då hänga med i steg två, mer sånt!

Jimmie Jansson och Acke Ringström fick bra med istid och Acke klarade sig med hedern i behåll (+1) i toppbacken Jonas Liwings frånvaro. Jesper Johansson gjorde som vanligt en solid insats då han fick hoppa in istället för sjuke Sebastian Benker.

Intressant att Alex Younan inte fick över 20 minuters istid trots Liwings frånvaro. Younan är nu -4 totalt och behöver få upp intensiteten och skärpan i spelet som jag antar han visade då han fick mycket istid i SHL ifjol. Förhoppningsvis stort sparkapital där fortsatt…

Gällande power play fick VIK icke oväntat bara ett i Karlskoga. Johan Skinnars gör mycket bra på isen, men frågan är om han är tillräckligt kreativ ändå för att styra en PP-enhet på denna höga nivå? Väldigt många PP-lägen avslutas med att Skinnars bara lägger pucken på mål. Skinnars leder faktiskt laget i skott, vilket vittnar om det. Lite ombyte i vad man gör skulle nog förnöja där…

Glädjen i afton var dock Bergmans och Zetterberg varsina läckra mål. Igen. Bägge har nu fått bra målstarter med 3+1 på fem matcher vardera och bägge skulle nog kunna nå 20 mål och de kommer få tillräckligt många lägen. Där finns en fin potential att bygga laget kring som långt ifrån alla lag har.

Zetterberg var åter ganska mycket mer involverad i spelet än tidigare och verkar var på klar uppgång, har ju även bra spelsinne och slår en del fina pass. Genombrottet är nära…

Fredrik Johansson gjorde sin kanske bästa match hittills och kaptenen verkar vara på gång. Det brukar vara ett gott tecken för hela VIK…

PUCKLIGAN

5 Lukas Zetterberg

4 Marcus Bergman

3 Jimmie Jansson

2 Fredrik Johansson

1 Mikael Frycklund

4 Responses

 1. Jacke skriver:

  VIK är kända för sina bra målvakter.
  Jag minns bl a dessa: Tommy Salo, Ari-Pekka Siekkinen, Johan Thalberg, Erik Ersberg, Magnus Eriksson, Lars Johansson, Johan Gustavsson…Lundberg som du nämnde, har säkert missat många 🙂

 2. Vabe skriver:

  Lars Johansson var en suverän målvakt.

 3. pavlo skriver:

  Glömde skriva det, dahlbom verkar väldigt gärna gå ner på knä. kan ju inte alltid vara fördelaktigt då han blir jävligt långsam och låst i sidled då.. överlag tycker jag Ersson rör sig mycket smidigare, snabbare etc.

 4. pavlo skriver:

  Dahlbom var verkligen inte bra ikväll. Borde ha tagit 3 av målen.. Verkar inte som att det blir någon målvakt som vinner matcher i år. Få målvakter har faktiskt varit bra i VIK. Lundberg är nog den enda.