Ehrnbergs senaste coach i Providence om VIK:s backvärvning som lämnade Frölunda under rabalder: ”Smart med pucken och har en bra blick för spelet”

Kanske lite överraskande valde Patrik Zetterberg alltså att redan nu addera unge backen Carl Ehrnberg till föreningen enligt VLT.se. 19-åringen börjar i J20 men alla verkar sikta på A-laget. Därmed blir det nio backar i J20 och åtta backar i A-laget just nu.

Ehrnlund gjorde blygsamma 1+6 på under 51 matcher i den amerikanska juniorligan USHL förra säsongen. Till denna säsong blev backen upplockad av starka collegelaget Providence som tränas av Jason Walters förre coach Nathan Leaman, som bloggen fick byta några ord med:

– Calle är en skicklig och rörlig försvarare, säger Nate till bloggen. Han är smart (”headsy”) med pucken och har en bra blick för spelet.

– Han lämnade helt enkelt Providence direkt för att han vill vara närmare hemma. Han hade varit i Staterna i ett år och kände att det skulle vara bättre för honom att vara närmare hemma.

Tror du han är redo för andraligan i Sverige och spela seniorhockey på hög nivå?

– Jag kan inte nivån i Allsvenskan tillräckligt bra för att kunna kommentera det, menar Leaman ärligt.

***

Hur bra är då USHL? Troligen klart mycket bättre än J20 SuperElit. Backen Marcus Björk gjorde exempelvis ”bara” 1+2 på åtta matcher innan poängsuccén i Asplöven, Oskarshamn och SHL-kontraktet med Örebro.

Västervik hämtade Filip Suchy (dock två år äldre än Ehrnberg) direkt från sin poängsuccé i USHL och tjecken har väl inte gjort bort sig i Allsvenskan (0+2 på fyra matcher).

Längre tillbaka gjorde fixstjärnan Linus Klasen ”bara” 7+9 på 26 matcher där, så ligan är uppenbarligen ingen lekstuga.

***

USHL är bra enligt folk som kan detta. Det svårt att jämföra, men den är ikapp CHL(OHL, WHL, QJMHL – de kanadensiska juniorligorna). Det ser man också på hur många som blir NHL-draftade från USHL numera.

***

Inför Karlskoga hittar Ni här.