En bortkastad boll lite i onödan mot väldigt mänskligt Björklöven – ett ”topp-8-VIK” kan inte kasta bort för många sådana här

Tungt mot Löven. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Ett formsvagt och ganska mediokert Björklöven kunde åka ner och hämta tre poäng i Västerås på lördagseftermiddagen. Gästerna vann med 2-0 utan att behöva förta sig överdrivet eller skapa speciellt mycket själva.

Första perioden innehöll ganska högt tempo men båda lagen hade svårt att bemästra det. VIK dock lite bättre kontroll men kunde inte utnyttja ett slarvigt Björklöven som hostade upp många puckar vilket gav VIK en del vändningar och chanser.

I andra perioden var Jimmie Jansson och Mikael Frycklund inte tillräckligt skärpta i egen zon och Frycklunds chanspassning in i mitten av egen zon gav Löven 0-1.

0-2 kom efter ganska tydlig crossispassning där en annars utmärkt Dahlbom inte hängde med i sidled.

VIK tappade sedan mycket av spelet. Man sköt dock en del och skapade en del tryck framåt. Men det saknades bland annat de där små instickspassen på ”one-touch” på små ytor och annat som kan bända upp även tighta försvar.

SAMMANFATTNING

Förlusten var extra bitter för VIK då man mötte ett ganska svagt Björklöven. VIK hade verkligen chansen i första perioden då tempot var högt och Löven fick en del problem där backarna missade en massa uppspel.

Men även VIK hade svårt att bemästra tempot i avslutslägena. Få eller ingen av dagens spelare har förmågan att tempoväxla och på sätt frysa motståndarna (se ex. playmakern Nicolai Meyer i SSK och oj vad Pontus Holmberg saknas!) och skapa ytor och tid för sig själv och andra.

Nu blir det ofta lite chansartat vad som ska hända i anfallszon. VIK hamnar ofta i tidsnöd i anfallszon. VIK-spelet idag bygger mycket på frenesi och att hårt arbete ska leda till målchanser. Fint så.

Men det bygger på att ex. backar ska ta skott och att forwards ska vara som arga hökar i att flytta motståndarbackar och vara starka nog i armarna för att peta in returer.

Problemet idag var ju att vissa i VIK kanske inte riktigt var på plats mentalt. Ett lag som VIK som saknar verklig offensiv spets (främst playmakers) kan ju nå framgång ändå om man orkar vara där på riktigt varje dag.

Faktum är ju att VIK har vissa spelare som behöver tuktas gällande balansen självförtroende med bibehållen ödmjukhet. Vissa spelare behöver nog påminnas om det nu. Om jag känner Paananen rätt har han nog redan gjort, frågan är om snälle Ivarsson kan ryta ifrån när det behövs?

Annars positivt att uppspelen fortsatt funkar ganska bra (Ringström gjorde en fin match idag) VIK får pucken till anfallszon och man skjuter ändå 35 skott. Många saker gör man ju rätt. Man var ju totalt sett lite bättre än hårdsatsande Löven i spelet vilket visar att det är det är så lite som behövs att bli bättre.

Något som är både en styrka och svaghet är nu att laget faktiskt har fyra kedjor som är extremt jämna. Man märker ingen jätteskillnad gällande vilken enhet som är inne på isen.

Nu är detta sannolikt bara en galen utopi: Men tänk om laget kunde spetsa de två första kedjorna med några skickliga playmakers utifrån, plus såklart att man har sina övriga starka kedjor som pumpar på byte efter byte.

Förutom Panternmatchen har man nu gjort fyra mål på fem matcher (0,8 mål/match – och snittet under försäsongen var något liknande). Kanske är det ändå en signal på något. Att ta på allvar. Det är ju bättre att göra något i tid.

Lätt att säga från sidan: Men kanske dags att börja fundera på en insamling medans det finns hyfsat gott om bra spelare ute där, vilket jag hörde från en på insidan. I alla fall om man siktar på topp-8.

Att undvika negativt kval tror jag klubben gör oavsett med bredden som ändå finns i truppen. Men med några skickliga playmakers på detta skulle verkligen släppa loss kraften i VIK då trots allt en del okey målskyttar finns.

PUCKLIGAN

5 Acke Ringström

4 William Wikman

3 Fredrik Hetta

2 Kalle Östman

1 Morgan Hassel

6 svar

 1. Marko skriver:

  Spekulationerna innan säsongen var ju hur produktionen framåt skulle fungera och det ser ju lite vekt ut. Det positiva är att man tar många skott och det bör i långa loppet resultera i mål.
  Tror att det ordnar sig för annars kommer det säkerligen in någon el några gubbar närmare jul om poängen inte börjar trilla in.

 2. robert jonsson skriver:

  Vi måste kunna hänga en puck på alla de här chanserna. Tyvärr är vi för tunna framför motståndarmålet vid returerna. Våra lätta forwards lyfts bort av stora starka backar. Anthon Eriksson kanske borde ges en chans. Han flyttar de i alla fall inte på. Sen ser andra pp inget vidare ut .Kanske dags att skifta folk där.

 3. Kelly skriver:

  Blir inte klok på den här Younan, har han varit bra i någon av matcherna.

  • Mathias skriver:

   Jadu, man kan undra om han kanske blev lite väl uppskriven under sommaren..

 4. Gurkan 63 skriver:

  Mot Pantern fick allting in , raka motsatsen idag . Björklöven fick utdelning och förvaltade dom efektivt. Synd om Dahlbom sådana sllarv vid Björlövens mål kostade tre poäng ikväll.

 5. Mattias skriver:

  Younan var inte bra i dag. Vek och loj.
  Såg inte ut som en toppback