Inför Brynäs med svallvågor efter den på många sätt olyckliga matchen mot Djurgården då det saknas ännu fler – men intressanta centerroller för Hutchison & Dmytriw

Jared Dmytriw växte ut till en nyttig allroundspelare. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

På onsdagskvällen väntar tuffast möjliga test då Brynäs lurar i Gävle för ett brandskattat VIK. Gulsvart saknar tänkta toppspelare i Konstantin Komarek, Kyle Topping, Oliver Bohm, Marcus Bergman och Carl Jakobsson.

Brynäs har också fått ett tufft besked då Tyler Kelleher är långtidsskadad, så sånt här drabbar givetvis alla lag.

Dock positivt att Topping, Komarek och Jakobsson enligt VLT var på is under onsdagen, därmed kan vi nog stryka att Topping har en allvarlig skada. Det vore en enorm tur i oturen.

Enligt VLT såg laget ut så här:

 • Eric Engstrand – Nick Hutchison – Trevor Mingoia
 • Hannes Hellberg – Jared Dmytriw – Shane Gersich
 • Gabriel Kangas – Isac Skedung – Adam Hofbauer
 • Hugo Lejon (J20) – Gustaf Kangas (J20) – Karl Andersson

Tycker det klokast möjliga centersida med tanke på att de två toppcentrarna Topping och Komarek saknas. Ska bli spännande att se om Hutchison klarar att växla upp sitt centerspel som då han gjorde några riktigt bra matcher i mitten i början på säsongen.

Dmytriw (51,2 %) och Skedung (52,3 %) har också jobbat upp sig i tekningarna, intressant också att se hur den förstnämnde klarar helheten som center mot ett så här bra lag. Undertecknad har ju haft en liten idé om att kanske Dmytriw kan vara en tänkbar nyttig breddcenter, då bra centrar ofta är svåra att hitta utifrån under säsong.

Återigen är frågan hur hårt Helmersson kommer slita/lita på sina toppspelare/juniorer efter att ha (tvingats) rulla på tre kedjor stora delar av säsongen. Ty det är match redan på fredag igen hemma mot Nybro.

BACKAR

 • Erik Flood – Alexander Lindelöf
 • Jimmie Jansson Lorek – Kalle Loponen
 • Amil Krupic – Elias Pettersson
 • Ludvig Östman – Nikodemus Wernquist (J20)

Kul att Nikodemus Wernquist, 17 år, får chansen att träna med A-laget.

Det är en ung back vars spel jag föll direkt för då jag såg lite J20 i september och jag skrev så här, se mer här:

Den som sedan imponerande mycket var en 2006:a, nämligen småväxte rightbacken Nikodemus Wernquist (15-4 i NP över två matcher). Den ännu 16 år unge backen fångade direkt min uppmärksamhet med underbar skridskoåkning, men lika rapp i speluppfattning och händer.

Trots sin storlek är Wernquist orädd i det fysiska spelet. Här kan vi ha en framtida storback (kom ihåg var Du kanske läste det först). Wernquist var även värd en assist med en stark aktion i mittzon då Dorthe och Broz drog mot mål.

Har dock inte sett Nikodemus sedan i september.

***

Annars kanske vi kan hoppas att Brynäsmatchen blir ett avstamp mot mycket hårdare och smartare jobb utan puck. VIK har ju tyvärr hittills läckt in mål, och bara ett par lag har släppt in mer mål per match (!).

Allt fokus måste ligga på att alla ska göra precis allt för att vara vakna och skoningslösa i spelet utan puck. Det slappa försvarsspelet har varit direkt pinsamt hittills i denna storsatsning. Här måste NJ som ytterst ansvarig ta tag i grejerna på allvar så att inställningen blir bättre, skulle dock förvåna om han inte redan gjort det.

Försvarsspelet mot Djurgården var under all kritik.

Om inte inställningen blir bättre kan vissa dra helt enkelt (som Stefan Gråhns sa).

***

Fick detta från en Brynäskännare:

”På pluskontot i Brynäs återfinns den stora individuella skickligheten som gör att man oftast vinner. När man verkligen bestämmer sig för att ta tag i matcherna kan man oftast göra det. Att Ölund och Scott äntligen har gjort comeback efter skador är också positivt.

På minuskontot är special teams och naturligtvis målvaktsspelet. Med sitt spelarmaterial borde laget vara bättre i special teams, mellan stolparna har Lindbäck tyvärr floppat den här säsongen också. Kellehers skada är också tråkig, han blir borta 6-8 veckor.

Allsvenskan har varit ungefär som förväntat. Mindre strukturerat spel än i SHL, lag som verkligen älskar att ta sig an Brynäs och många spännande spelare, både svenska och importer. Ur Brynässynvinkel är det lite tråkigt att många motståndare backar hem och försöker skapa tråkiga, målsnåla matcher, men man förstår att de försöker spela utifrån sina resurser.

Det som överraskat mig lite med HA är att det inte finns några säkra segrar. Du kan inte bara köra över bottenlagen hur som helst.”

8 svar

 1. Viiik skriver:

  Om VIK förlorar ikväll vilket är ganska stor chans för, då händer en grej som inte har talats om här, eller i podden eller på VLT.

  Efter 23 omgångar har VIK tagit lika många poäng efter 23 omgångar som förra året efter 23 omgångar.
  Det är inte bra det.

  Viks högsta toppar är högre än vad laget spelade som bäst förra året, men det är poäng/match som räknas och där är vi i samma båt som förra året.
  Händer inga förändringar snart eller spelare kommer tillbaka måste nog NJ börja skruva på något.

  • Stefan Söderström skriver:

   Inte bra 😳 Hade på känn att det låg till så men som sagt, tyst om det.

 2. C skriver:

  Är väl bra att man testar Hutch som center en sista gång så kan vi skriva av det spåret sen om det inte lyckas nu heller. Vill påminna om han siffror 0-6 i spelet 5-5 under hans centertid i VIK.

  Inte för att vara för pessimistisk men det är nog sällan man kan para ihop de 2 sämsta spelarna defensivt och möta seriens bästa lag borta och tro att det ska funka. Hoppas jag har fel 😊

  Ska bli intressant att se vilka linor som är inne på mål bakåt ikväll (om vi släpper in några). Får man redan nu gissa att Kangas/Skedung/Hofbauer spelar 0-0 och att… ja resten kan de som läser statistiken räkna ut.

  • Icing skriver:

   Tycker oxå det är lite konstigt att man spelar Hutch med Engstrand för när dom spelade tillsammans tidigare med Bergman som tredje länk läckte det ju betänkligt bakåt….nu med Mingoia som tredje ser det inte bättre ut på pappret iaf.
   Men hoppas alla tre har tagit steg defensivt och kanske klickar…Forza 💛🖤.

 3. Revisorn skriver:

  Vi behöver ju som många sagt värva en center för att inte vara så sårbara på positionen. Kastar i samband med detta upp en namn som vart uppe på bloggen tidigare år (använd sökfunktionen). Christoffer Jansson i Hudiksvall borde vi kunna låna in ett par matcher (likt Astley tidigare). Plocka över permanent om det är aktuellt efter inlåningen. Center, bra storlek 192 cm 90 kg, har VIK-bakgrund, allsvensk rutin med Timrå + SHL några matcher. Sen dess starka säsonger i ettan med mer än en poäng per match. Otroligt stark +- alla sina säsonger. Hittills i år 24 poäng på 16 matcher och plus 14. Kan konkurrera över tid med Skedung om centerplats 3 och 4. Behövs direkt nu när vi saknar två centrar. Vad säger expertisen på bloggen?

  • C skriver:

   Jag tror också på Christoffer Jansson som du lyfter fram här. Vore helt perfekt att låna in 2-3 matcher och testa. Han är nog mogen för en bredroll i VIK nu.

 4. Chrille skriver:

  Tänkte inför Dif matchen att beskedet att de saknade 4 ordinarie backar plus några till skulle bli som att vi vinner därför. Och kände att det nog inte blir vinst pga det. Imorgon är känslan den rakt motsatta, så förhoppningsvis är också det fel, och vi gör en kanonmatch och tar poäng 💛🖤

 5. Gurkan skriver:

  Är allsvenskan sämmre i år vad tycker panelen ? Elker är alla lag bättre? Skruva lite på det .