Inför Kristianstad med KIK-kännaren Strömberg Melin: ”Frycklund bäst i serien och VIK ett få lag som kan matcha KIK”, två debutanter & tankar om Samuelssons sorti i Södertälje

Från det heta playoffdramat våren 2018 då VIK slog ut favoriten Kristianstad. Bägge lagen har nu gått från Ettan till den Allsvenska toppen. Och Freddans #12 hissas ganska snart... ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På tisdagskvällen möts seriens två bästa lag i Kristianstad. I alla fall om man ser till de 15 senaste omgångarna:

KÄLLA: https://www.livesport.com/se/lag/vasteras/8Q677EGl/tabellstallning/

Ett extra intressant möte alltså och ett riktigt test för VIK. Bloggen fick en fyllig lägesrapport från tidigare TV-kommentatorn och store KIK-kännaren Max Strömberg Melin från Kristianstad. Den sympatiske och initierade Nashville-fantasten Max är även reporter på P4 och skriver/poddar på SvenskaFans ”KIK enligt far & son”.

– Generellt är det väl bra även om det kommit en dipp senaste två veckorna för Kristianstad. Det började bli spelmässigt sämre i samband med Almtunamatcherna men man vann då. Sen platt fall mot Hästen (4-5).

– Laget studsade sedan tillbaka och såg ut som det KIK man lärt känna i höst mot BIK, en bra hockeymatch som kunde gått åt vilket håll som (BIK-seger 4-2).

– Det har varit lite sjukdom i truppen. Båda målvakterna var lite krassliga förra veckan. Båda är dock tillgängliga imorgon och Olof Lindbom kommer stå. Melker Eriksson tränade inte idag så vi räknar nog bort honom till imorgon.

– I övrigt en frisk trupp som nu dock är nere på sju backar efter att Jakob Stridsberg lämnade. Amerikanske och ECHL-meriterade Tommy Parran från Tyringe tränade med KIK under måndagen.

Vad är nycklarna för att KIK ska fortsätta ta Hockeysverige med storm?

– Nycklarna framåt är att bygga vidare på matchen mot BIK senast. Där hittade man i mångt och mycket tillbaka till det spel man haft under säsongen. Även att man hittar lite kemi i vissa kedjor igen.

– Kedjorna med Olhaver – Eriksson – Carlsson och Sjögren – Wennström – Hansson har varit framgångsrika säsongen igenom. I övriga kedjor har det kastats runt en del och framförallt Kontos – Skladnichenko – Linus Pettersson har inte funnit någon riktigt önskad kemi.

Varför har det gått så bra hittills, efter den usla starten med fem raka nollpoängare?

– Det som gör KIK bra är att även om det varit vissa kedjor som man kunnat önska mer av, så är det ändå ett jämnt lag; fyra kedjor och tre backpar som maler på byte efter byte.

– Det i kombination med den väldigt snabba hockey man spelar som mest bygger på den väldigt spelskickliga backsidan – det är framgångsreceptet. Man har tålamod med pucken och är väldigt duktiga på att själva bli de som får styra och diktera spelet.

– Detta plus att man hela tiden anfaller med fem spelare och gör det svårt och jobbigt att försvara mot. Rörelsen och passningstempot har vissa matcher varit brutalt bra, precis som hela KIK.

– Målvakterna har sminkat över en del problem som funnits i egen zon. Sett till hur mycket puck man själva har släpper man till alldeles för många klara målchanser.

Vilka är de genomgående bästa spelarna i KIK?

– Trevor Cheek har varit bäst varje match senaste månaden. Dominant över hela isen. Stark, spelskicklig, smart och effektiv. En av seriens absolut bästa spelare. Sen har vi hela backsidan där alla sex är riktigt bra, svårt att lyfta ut någon enskild där. I så fall blir det Rikard Olsén som kommer spela SHL nästa år, gör han inte det är det ett skämt.

Vad gör Olsén så bra?

– Det Olsén gör bra är hur man alltid möter upp forwards med hög fart själv, så de får aldrig ett överlag tempomässigt även om de kommer flygande i mittzon. Därigenom får han stopp på spelet. Olsén är komplett defensivt och har även utvecklat sitt spel med pucken, där han både kan hitta ett snabbt utspel eller använda sin skridskoåkning för pucktransport längs med sin högerkant där han flyger fram.

Hur ser du på VIK?

– Såg ju er två matcher mot oss i omgång sex och åtta, då var det katastrof. Hönsgård och noll tanke i spelet med puck. Men av de matcherna jag sett sedan dess (fem-sex stycken) tycker jag ni är ett av få lag i serien som matchar oss i tempot.

– Era forwards, som jag ser som ert lags starkaste del, sätts i bra positioner av backarna där de kan spela ganska enkelt ut till forwards. Detta tack vare att ni är samlade och sitter ihop som en enhet ute på isen.

– Då får man även ut den potential och fantasi som finns hos forwards. VIK har även tightat till det defensivt och i de matcherna jag sett har ni varit väldigt aggressiva över hela isen och varit tajmade och då minimerat tiden för motståndarna.

– Ni är helt klart ett av seriens tre bästa lag. Det gör mig glad då jag är väldigt svag för Paananen som person, säger Max, som också flikar in att Trevor Cheek är en av seriens bästa – men den bästa i hela serien enligt Max är Mikael Frycklund.

Vad gillar du med Frycklund?

– En modern center som driver spelet både med och utan puck. Spelar kraftfullt och har bra händer. Exakt en sån förstacenter som man bygger ett bra lag runt, säger Max avslutningsvis.

***

VIK har centerbrist då både den till synes kroniskt otursförföljde Mikael Hakkarainen (sjuk) och Filip Karlsson (lower body) saknas. Sedan tidigare saknas Lunsjö och Fernholm.

Enligt VLT verkar det som Ettanfyndet Niklas Rigelius får spela center, trots 0/5 tekningar hittills:

  • Bergman, Frycklund, Zetterberg
  • Svensson, Skedung, Wikman
  • From, Rigelius, Andreas Dahlberg/Gustav Norén
  • Kangas, Johansson, Wiberg

Stort tryck på Frycklund och Skedung då. Tur är att den ”ihopplockade” fjärdekedjan har sett bra ut på sistone.

Det verkar bli allsvensk debut för backen Linus Jacobsson (född 2002) som är med ner. Jacobsson är en välväxt och frejdig back som kan spela fysiskt, lite ojämn kanske, men även en viss offensiv.

Gustav Norén (4+14 på 27 matcher i J20) är en småväxt passningsskicklig lirare och tillsammans med Andreas Dahlberg (allroundcentern som imponerat stort i J20 är också med i Skåne) J20:s två bästa tekare, bägge strax över 50 %.

Norén har verkligen utvecklats mycket under säsongen. Intressant om den kurvan kan fortsätta för 2003:an som ser ut att bli en stor nyckel 2022-2023 i J20.

I centerbristen lär det behövas några centrar som kan teka hyfsat. Detta då Rigelius förlorat alla sin fem tekningar hittills då Hakkarainen ibland haft för ont för att teka och i Enköping tekade Rigelius ingenting.

***

Mikael Samuelsson fick under måndagen lämna sitt sportchefsjobb i Södertälje. Lite intressant är det att analysera det.

VIK och SSK har ju kanske inte helt olika förutsättningar (VIK har nog också kommit ifatt lite budgetmässigt?) och kravbild, samt en ganska liknande modern historia med allt från SHL/Elitserien och Ettan inom loppet av 20 år.

Det som kanske blev Samuelssons fall var att den förre NHL-spelaren verkade försöka vara lite smartare än alla andra. Han skickade bland annat bort beprövade storskyttarna Ludwig Blomstrand (fått rapporter att han imponerat i Tjeckien) och Christopher Bengtsson i ett försök att ”förbättra karaktären” på laget.

In kom istället Colin Smith och Tobias Lindberg som bland annat Mora tackat nej till – just på grund av frågetecken om karaktär…

Samuelsson ska också ha tackat nej till Södertäljesonen Anton Svensson på grund av ”bristande tvåvägsspel”. Till Patrik Zetterbergs stora glädje.

Patrik Zetterberg är kanske lite Samuelssons motsats då Zäta sällan verkar försöker vara smartare än alla andra. Zäta tog istället hem ”säkra kort” som just Svensson, Frycklund och Ludvig Östman som han har stenkoll på. Till alla VIK-fans stora glädje.

Zäta har dessutom haft tålamod med spelare som Wikman, Bergman, Lukas, Skedung, Tornberg och Lunsjö vilket verkligen betalat sig. Ställ detta även lite mot att värva en vitrysk målvakt i Tolopilo (som vägrar hjälpa till att öppna båsdörren – som en viss landsman före).