Inför Malmö-Västerås: ”Vi ska gå upp”

VIK-klacken historia

FOTO: RUNE ÅHLÉN

AIK, Djurgården, Malmö, Rögle, Västerås och slutligen Örebro ska ikväll dra igång den mest omtalade kvalserien någonsin. Väntan är över och ikväll äntrar Västerås isen i Malmöarena för att inleda sin väg till SHL

Ända sedan det bittra avslutet på fjolårets kvalserie har Niklas Johansson tillsammans med Joakim Fagervall försökt skräddarsy ett lag efter de krav som ställs i en Kvalserie. Tidigt plockades Per Hellenberg in för att som assisterande tränare dela sin erfarenhet efter sitt upptåg till högsta serien med Leksand. Vi fick sedan se Nordamerikaner radas upp med spelstilar som vi inte sett i Västerås på länge. Fredrik Johansson gav klartecken för en efterlängtad comeback trots sina familjära problem. Under säsongens gång har sportchef Johansson chockat alla genom att fortsätta att rada upp prestigefyllda värvningar som nu tillsammans utgör den mest kompletta upplagan av VIK efter omstarten, åtminstone på pappret. VIK ser ut att vara fullt redo för säsongens mål som Fagervall påtalat flera gånger under säsongen, ”målet är att vi ska gå upp”.

Vägen till SHL är lång, brokig och kantas av hungriga lag som måste besegras. Först ut är rödhökarna från Malmö, ett möte som innehåller lite extra prestige efter den senaste drabbningen då det blev en riktigt grisig tillställning.

Malmö blev, som bekant är, serieledare efter en imponerande slutspurt. De slutade med en form som då såg ut att kunna bära dem hela vägen upp, men nu efter två veckors uppehåll har frågor kring formen uppstått. Malmös tränare Mats Lusth gick i början av uppehållet ut i tidningarna och sågade just det uppehåll som uppstår för de kvalserieklara allsvenska klubbarna innan Kvalserien drar igång. Sågingen är förståelig men kanske berodde den på en oro hos Lusth, kanske såg han redan då tendenser på att formen höll på att förtyna i all träning. Malmö har en otroligt stark produkt, det råder det inga tvivel om, men utan rätt form sjunker en stark produkt likt en sten i vattnet.

Vilket lag som har nerverna i styr och lyckats träna sig till den bästa formen förblir ovisst till ikväll.
Det finns dock en sak som är klarare än något annat och det är att spelare, ledare och supportar till Västerås går in i kvalserien med fyra ord i bakhuvudet, ”vi ska gå upp”.