Inför Modo: Gamla storlaget har helt tappat formen – är de ”nya Malmö” i HA som de feta katterna alla vill och kan slå?

Kan VIK hitta nät mot skakiga Modo? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På fredagskvällen är det hockeyfest på Rocklunda. Gamla storlaget Modo gästar ABB Arena.

Modo har dock åter gått uselt på slutet med en poäng av 15 möjliga senaste fem matcherna. 5-16 i målskillnad (!). Detta efter en bra start med stora värvningar och ett fiasko ifjol då man till och med missade playoff. SM-guldet 2007 känns långt borta.

På något sätt känns det nästan lite som Modo har blivit det nya Malmö IF i Allsvenskan. MIF var under många år konstanta underpresterare trots dyra namn och lite av Allsvenskans ”Fat Cats”. Men till slut fick MIF valuta för en satsning…

***

Bloggen fick  byta några ord med Modoexperten Jon Häggkvist på Allehanda.se:

Jon, kokar hete tränaren Björn Hellkvist (var ju iblandad i en incident med en vakt i ABB Arena 2014) över nu när det gått så dåligt på sistone?

– Tro det eller ej, men han kokar inte över det minsta. Det är kanske problemet, menar Jon. Han har varit väldigt lugn och saklig även efter förlusterna på slutet.

– Exakt vad som har hänt är ju en gåta, med tanke på hur bra det såg ut i början, men uppenbart är att de har självförtroende som en säck potatis just nu.

– Powerplay är ett enda stort haveri, de har alltså missat att göra mål i 28 raka powerplay… Man märker hur stressade de blir i den spelformen, de är mer rädda för att göra fel än sugna på att göra mål.

– Spelmässigt har det ändå varit ett par fall framåt på sistone, mot Leksand och BIK, men just den usla offensiven förstör varenda match. Senast var Henrik Lundberg grym i BIK-kassen men de borde ha överlistat honom vid något tillfälle. Modo får liksom inga mål att spela på och jobbar i uppförsbacke mest hela tiden, säger Jon avslutningsvis.

***

För VIK är det möjligheternas match. Vid seger kan faktiskt nykomlingen Gulsvart passera storsatsande Modo i tabellen.

Med Mikael Frycklund och Kalle Östman som topp-2-centrar, och ett ganska solitt lag i övrigt, är inget lag en omöjlig nöt att knäcka för Zettebergs och Paananens bygge.