Festlig fredagskväll då VIK visade klass på plan och VIK Support på läktaren då Modo besegrades & förstakedjan går från klarhet till klarhet

Östman och Zäta är på nya äventyr. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

För VIK-fansen blev det en underbar fredag. VIK vände 1-2 till en övertygande 5-2-seger hemma mot Modo med drygt 4000 sålda biljetter.

VIK började riktigt bra första tio och skapade mycket. Fredrik Johansson hade en sådan kväll då han höll SHL-klass och kaptenen låg bakom ledningsmålet där Fredrik Hetta på något sätt fick in trissan.

Modo var dock effektiva och f.d. NHL-stjärnan Tobias Enström fick bomba in 1-1 från nära håll. 1-2 kom efter att Dahlbom parerat en styrning, dock kunde Lukas Wernblom peta in returen.

Första var således en något konstig period där VIK skapade sex-sju heta chanser och Modo bara två-tre, men 1-2 Modo efter 20 minuter. Gästerna växte in i det lite. Många dock heta i VIK och en veteran som Mattias Beck verkade extra tänd.

Modo började andra perioden bra men Dahlbom gjorde några strålande räddningar, speciellt en i sidled som nästan var ett givet mål. VIK kom dock allt mer och tog över taktpinnen. Acke Ringström friställde bland annat Alex Younan men backen sköt dock bom.

2-2 kom i power play där den briljante Kalle Östman fick avsluta i PP efter en utmärkt direktsidledspassning av Zetterberg. Annars djupt imponerad av Östman som playmaker, matade åter Zäta och Bergman med mackor. VIK kom mer och mer och känns lite hetare än Modo. Hanses dock bra i Modokassen.

I tredje var VIK fortsatt bra och 3-2 kom efter snyggt spel: Östman till Zetterberg till Bergman som åkte ifrån alla och kunde i hög fart sätta pucken. Taket lyfte i ABB Arena.

Johan Skinnars visade sina fina händer då han på halvvolley skickade in 4-2. Första målet i VIK-tröjan.

5-2 i tom kasse efter nytt strongt spel av förstakedjan där Zetterberg var sist på pucken efter bra arbete av Bergman.

SAMMANFATTNING

Uppehållet gjorde uppenbarligen VIK väl. Nu är man tillbaka där man var spelmässigt för några veckor sedan. Man har fortsatt fyra starka kedjor, men nu börjar enheten med Östman mellan Zetterberg och Bergman växa ut till äkta förstaline.

Zetterberg är omtalad som en skytt, men som denna blogg tidigare hävdat finns även ett gott spelsinne där. Det tillsammans med Zätas mycket fina händer gör att goda playmakeregenskaper även finns där.

Östman kan också både passa och skjuta, vilket gör kedjan lite mer svårläst. Östmans playmakeregenskaper är fantastiska och centern hittar bra öppningar nästan varje byte.

Ringström och Younan börjar växa ut till ett riktigt bra backpar. Även Appel har växt efter jobbig start. Ett exempel var när Ringström friställde Younan med en högklassig flippmacka i andra perioden. Hur ofta har vi sett att två backar friställer varandra? Det tyder på en intressant dynamik.

Fredrik Johansson var alltså så där ruskigt snabb och påslagen från första nedsläpp. När kaptenen har sådana kvällar förlorar i princip inte VIK.

Även Mattias Beck var mycket bättre och gjorde några bra saker och kan förhoppningsvis nu hitta formen som givit 300 poäng i Allsvenskan.

Kedjan med Frycklund, Johansson och Beck är värd flera chanser, Frycklund som vanligt oerhört stark över hela isen. Frycklund åkte dock på en huvudsmäll men återkom snabbt på isen. Hoppas VIK tar huvudsmällar på allvar och noga undersökt nyckelcentern.

Denna blogg har ju lyft att en nyckel för VIK:s fortsatta framgångar är att man orkar bibehålla hungern att bevara och även kunna förbättra spelet under säsongen.

Rapporter om mindre uppgörelser på träningar är ett tecken på att det finns en stor girighet att bli bättre. Senast var det Benker och Östman som gjorde upp på en träning. Det verkar vara ett sundhetstecken.

PUCKLIGAN

5 Kalle Östman – Skapade massor (vilken passningsspelare!) och ende center som vann över 50 % av teken, Östman har även lyft där. Verkar inte finnas några begränsningar för karl´n.

4. Fredrik Johansson – Satte tonen direkt och åkte bitvis sönder Modo. Hittade bra passningar och har släppt loss kreativiteten.

3. Lukas Zetterberg – Två fantastiska framspelningar. Den förmågan ska inte underskattas.

2. Marcus Bergman – Klass att åka ifrån Modo och ändå ha kylan att placera in ett friläge bakom en toppmålvakt som Hanses, segermålet. Stark över hela plan.

1. Acke Ringström/Alex Younan – Backparet får dela på en stjärnpoäng. Här finns en stor allroundpotential vi börjat se vidden av nu.

3 svar

  1. Bozo skriver:

    Sedan har jag en känsla om spelare från Dalarna lyckas väl i VIK, medan spelare från Örebro-trakten är no-no. Senast av darlkarlar i VIK är just Acke och Östman, båda födda Falun. VIK anno 18/19 har nog nära på fler darlkarlar än Leksand.

  2. Bozo skriver:

    Måste justera min bedömning kring nyförvärven. Acke är på gränsen till samma fynd som Östman. Och gör man två sådana fynd så är det mycket bra. Blommar även flopparna Benker och Beck ut så är minst top 8 inom räckhåll tämlingen enkelt och då har vi en värvningssäsong som är i topp all time. Tyvärr sänker fortfarande Benker och Beck helhetsintrycket rejält med tanke på deras tilltänkta roller. Men pilarna pekar uppåt och som Paananen säger, så ska man inte summera förrän det är dags att summera.

  3. Marko skriver:

    Fantastiskt bra av VIK och de visar en imponerande styrka i dagsläget. Laget hade ju bredd på papperet inför säsongen med några tilltånkta spetsar. Känslan är dock att det är ”laget”som gör jobbet och samtliga bidrar på olika sätt. Det gör att VIK också framledes borde vara mindre sårbara ifall en eller ett par gubbar faller ifrån under några matcher av och till. Blir alltså för Zäta att sitta lugnt i båten med ev nyförvärv och använda pengarna om det blir sk ”måste lägen” dvs med frånvaro i spelarmaterialet, anser jag iaf.