Riktigt karaktärstest då seriens bästa lag AIK väntar i den Kungliga Huvfudstaden – kan denna upplaga av VIK visa mer mod där än många tidigare?

Jättebacken på 198 cm, Simon Fernholm, (längs sargen) är på väg tillbaka. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK imponerande spelmässigt många matcher under september/oktober. Vi minns exempelvis då man körde över Oskarshamn hemma (13-2 i skott i sista perioden – en insats som nu bör värderas högt efter IKO:s dominans) och bra hemmamatcher mot bland annat just AIK, bra borta mot Leksand och Modo.

VIK körde även fullständigt över Södertälje på hemmaplan (40-16 i skott efter 40 minuter) och den historiska ”10-3:an” mot Pantern säger en del. Men sedan kom en svacka där man inte alls imponerande och vi frågade oss om nykomlingen bara sprattlat lite inledningsvis? Som nykomlingar kan göra.

Sedan kom uppehållet. Bra timing uppenbarligen. Nu har VIK kommit tillbaka med två segrar (Västervik 4-2 borta och Modo 5-2 hemma under fredagskvällen) där man speciellt imponerade mot Modo. Så en del talar för att VIK är ett topp-8-lag som de andra lagen kommer få svårt att putta ner därifrån, snarare än att man är en nykomling som sprattlar.

Frågan är kanske istället hur långt detta VIK anno 18/19 kan gå? Det är en högst spännande och kittlande tanke då många spelare under Paananen och Zäta, både i Ettan och nu i HA, visar på en positiv och ständig utveckling. VIK-land innebär numera en miljö där spelare verkar stormtrivas, man fightas på träningar och spelare tar steg och stöttar varandra i en fin balans av harmoni och tävling.

Men det största (mentala) testet har man ännu inte utsatts för. AIK på bortaplan. Om vi ska vara ärliga har de senaste årens VIK ofta spelat som små, små skolpojkar i den stora, stora huvudstaden mot laget med de så potentiellt sett många och tuffa fansen.

AIK har oftast knappt ens behövt ställa ut skridskorna på Hovet då räddhågsna gurkor under 2010-talet allt som oftast agerat som väldigt tafatta gäster från landet.

Nu kräver såklart ingen att VIK ska vinna borta mot AIK under söndagen. Men kan VIK även där ge AIK en riktig match, som man gjorde då man föll efter straffar på hemmaplan (4-5), vore det ytterligare en signal att detta VIK är något extra mot tidigare allsvenska upplagor av Gulsvart.

***

Andreas Hanson, reporter på Hockeypuls och Mittmedia, säger så här om AIK, laget som han följer:

– Laget har spelat väldigt bra hela säsongen. Utvecklingen går åt rätt håll och man har nu fyra raka segrar, avfärdade Pantern och Almtuna väldigt stabilt. Har en tendens att dippa i matcher som mot Västervik nyligen där man ledde 3-1 och slappnade av så det blev 3-3 och förlängning.

– Man är också skadekänsligt på FW-sidan där man bara har 12 seniorer, men nu lånade man in Fredrik Karlström som blir ett bra tillskott som kan användas på flera sätt, det behövdes.

– Just nu skada på Jönsson (kanske seriens bästa målvakt, reds. anm.) men Källgren har imponerat i de två matcherna han stått sedan dess. Det är i grunden en bra mv-talang skolad i Linköping som haft svårt med jämnheten, men som lär bli väldigt bra med tiden och tycks vara i bra form just nu.

När AIK gästade Västerås senast var det många som imponerades av Garry Nunns ruggiga fart, hur bra är han egentliga? Vilka är övrigt heta och hur går det för Muzito-Bagenda som hämtades sent från ECHL?

– Utan farten är inte Nunn mycket, han lever på den. Har varit lite ojämn, syns inte alltid i matcherna men har gjort ok med poäng. Dock inte i PP där han haft en tydlig roll vid ena cirkeln som inte riktigt klaffat. Där har AIK gjort om under säsongens gång.

– Bagenda går väl hyfsat, men man hade nog trott att det skulle finnas mer där. Har ett ruskigt skott men kommer för sällan till lägen.

– Heta i övrigt; Weigel-kedjan alltid bra, och just nu Max Lindholm som gjort fyra mål på två matcher. Och Erik Källgren ska nämnas som het, säger Andreas avslutningsvis.