Inför MoDo men främst börjar omstarten mot mer rimligt motstånd i form av Karlskoga & Speers och Cheeks ledarskap och tal hyllas indirekt – men de är för få

Fighting face på Blake Speers som saknats. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Sällan har en förlust troligen varit så given som då ett skadedrabbat VIK gästar seriesuveränen MoDo på tisdagskvällen. Dock är det viktigt ändå att hålla nere siffrorna.

Tror spelare och tänkbara nyförvärv kan vara känsligare än vi tror för insatser, publiktryck, resultat, tabelläge och annat. Och bloggen inser att utfallet är snudd på givet, så kvällens matchrapport kommer fokusera på omstarten, som kanske kan börja först efter denna match mot mer rimligt motstånd i form av Karlskoga hemma.

Men kanske kan VIK ställa upp med fem man framför JG och i alla fall låta MoDo svettas lite?

***

Har annars snappat upp lite från bra inside: En reflektion är att det inte finns några ledare i omklädningsrummet. De som egentligen bara ska prata är Cheek och Speers. Kanske ta bort bokstäverna på vissa och få en nystart även där?

Flera tänkbara nyförvärv kan vara sugna på VIK – dock så blev det lite mindre sug efter den senaste tiden usla insatser. Vissa är just nu rädda för att det ska bli negativt kval och då tror vissa att de kan komma att få skit för det – om de inte kan vara med och stoppa det.

***

Förstakedjan med Sakari Salminen, Mikael Frycklund och Trevor Cheek saknas mot MoDo, Liam Dower Nilsson är sjuk och även formstarke Jimmie Jansson är borta.

Nick Albano är ännu ej spelklar och landar i Sverige vilken dag som helst.

***

Tänkbart lag enligt VLT:

Målvakter:

Johan Gustafsson (Alexander Hellnemo)

Backpar:

Gunnarsson – Östman
Jardeskog – Bohm
Lindelöf – Göransson
Hadobas

Kedjor:

 • Alexander Lunsjö – Isac Skedung – Lukas Zetterberg
 • Jesper Kokkonen – Blake Speers – Marcus Bergman
 • Filip Wiberg – Emil Aronsson – Gabriel Kangas
 • Anthon Eriksson – Alfred Aalto – Anton Svensson

***

Även om frågan kanske främst är hur många mål MoDo vinner med, är det ändå några intressanta grejer:

Blake Speers ser alltså ut att göra comeback efter att ha missat 12 matcher med handskada. Centern, vars inställning alltså tagit honom till NHL, har förmodligen saknats mer än vi tror. För det stora raset de senaste 15 matcherna sammanfaller ju lite med Speers frånvaro.

Kanske finns någon liten koppling här. I ett lag som saknar ledare på alla plan är Speers möjligen viktigare än vi anar, vilket även stärks av stycket ovan via inside. Kanadensaren maxar ju både på och vid sidan av isen.

Också intressant om Hadobas, efter alltså ha tokdominerat i B-JVM för Ungern med elva poäng på fem matcher, kan få mer istid. Med tanke på VIK:s så stabbiga backsida bör möjligheterna vara goda för den allroundskicklige ungraren att ta en plats.

5 svar

 1. Peter T skriver:

  Hur är egentligen relationen mellan tränarna i VIK?
  Enligt vad TV bilderna visade, såg man bara Pannan och Fagerlund prata ihop sig. Nordmark fick inte vara med i snacket, såg väldigt märkligt ut

 2. Åke Burman skriver:

  Det är tråkigt att vik har så många spelare som ej deltar. Men i stort är vik,s spelartrupp bra och borde prestera bättre. Laget saknar spelide’ vilket borde vara på plats efter halva serien. Tyvärr saknas den!

 3. C skriver:

  Att byta lagkaptener vore närmast självklart om VIK fick en ny tränare, särskilt ass kaptenerna. Att ha Gunnarsson och Svensson som underpresterar konstant men med höga löner där är ju inget som höjer de andra i laget.

  Sen är ju Jansson ur Västeråsare och betyder mycket men han har varit helt bedrövlig defensivt vilket inte sänder några bra signaler. Nu har han ju lyft sig men svajar det igen måste Cet bort omgående.

  Tror en Speers/F Johansson/Daggen typ är bäst som kapten. Gör jobbet stenhårt varje dag och prioriterar defensiven. Lättare att ta rygg på.
  Svårt att prata försvarsspel för en kapten som är inne på mest mål bakåt i hela laget som Jansson varit.

  Att rensa bland kaptenerna är också ett sätt ett få en nystart utan att sparka tränarna och att det inte är gjort än talar ännu mer om varför vi faktiskt bör sparka tränarna, de verkar mest klia sig i huvudena just nu utan idé på åtgärder för att vända trenden vi är i.

  Vi behöver ledare som kan peka ut en väg framåt och få alla andra att följa den. Att sluta släppa in en massa mål måste vara starten och då kanske Speers kan vara den som ska ha C eller A på bröstet.

 4. Bozo skriver:

  Allt kanske jämnar ut sig i längden. VIK hade på 80/90-talet kanske överproduktion av ledarskap i förhållande till hockeysatsningen (lagen överlevererade pga av gott om bra ledarskap) vilket även ledde till att enskilda individer, både spelare och tränare nådde hög internationell nivå. För att nu de senaste 20-åren haft blekare ledarskap och underlevererar. Även 2014/15 var det till slut ledarskapet som inte nådde ända fram.

 5. Kolle skriver:

  MoDo saknar fortfarande sina två bästa forwards i Dickinson och Woods, men det är klart att man ändå är stora favoriter.

  Jag tror att när ledande och dyra spelare som Gunnarsson och Frycklund fuskar defensivt samt i Frycklunds fall tar idiotiska utvisningar sänder det inga bra signaler till gruppen. Det gör också Paananens jobb betydligt svårare.