Inför Östersund – nycklar för fortsatt framgång & scout om nya tyskarna i Leksand

Wilmer Skoog. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter en imponerande 5-1-seger hemma mot Mariestad i onsdags väntar under lördagen en chans till revansch hemma mot Östersund. Gästerna vann senast med just 5-1 mot VIK i Östersund.

Det är således fortsatt väldigt turbulenta resultat i AllEttan. Samma Mariestad vann alltså med 8-0 mot detta Östersund. Borlänge vann nyligen med 7-0 hemma mot Piteå.

Man kan fråga sig vad denna svängighet beror på. Kanske att lagen har svårt med dessa långa resor och kombinera med jobb vid sidan, som Ettan innebär i större utsträckning än Allsvenskan? På denna relativt höga nivå räcker det med att du tappar några procent i bett på rören så blir du stekt. Det lilla gör det stora.

Kanske är det också så att det lag som slutligen kommer vinna serien inte är det lag med mest bra dagar, utan det lag med minst riktigt dåliga dagar? Fighten bland topplagen verkar alltså avgöras kring vilka som har minst dålig lägstanivå.

***

Vad måste fortsätta fungera för att VIK ska kunna segla vidare på det fina och effektiva spelet senast mot Mariestad:

(Vi vet redan att topp-6-forwards besitter stora kvaliteter och producerar varje match och att den fantastiske Dahlbom och defensiven finns där.)

  • Pontus Holmberg – är det ett riktigt stort genombrott vi bevittnar i detta nu? Samtidigt lite svårt att bedöma då det trots allt är Ettan, men samtidigt är toppen på Ettan väldigt nära botten på Allsvenskan. Skulle vara roligt att höra någon professionell scout komma med ett utlåtande gällande Holmberg. Men kan Holmberg fortsätta som senast har vi en ny stjärna i laget.
  • Anthon Eriksson – har en otrolig toppfart, plus styrka och storlek. Lite ojämn produktion tidigare men gjorde sju mål en säsong i Allsvenskan. Nu poäng två matcher i rad. Kan Eriksson fortsätter producera är så mycket vunnet. Eriksson påminner faktiskt mycket om en yngre Marcus Bergman, som också hade hackig resa/produktion tidigare.
  • Fjärdekedjan gjorde äntligen en riktig solid match senast. Då med Adam Lidström, Wilmer Skoog och Manne Mattisson. Kan de fortsätta spela med pondus och våga hålla i och spela pucken kan de verkligen komma in och avlasta allt oftare och man slipper slita ut övriga i förtid.
  • Backar som Robin Nilsson, Kenny Källström (dock delikat förarbete till Venuto senast) och Joel Werner kan bättre och Werner var också redan bättre mot Mariestad.
  • Power play måste upp som i sista perioden senast. Venuto ska skjuta hela tiden.
  • Till sist: Vi får hoppas att Marcus Bergman, som vars skada i alla fall inte ska vara kopplad till de tidigare skadeproblemen, snart är tillbaka. Då kan det bli bra på allvar.

***

Som bloggen avslöjade tidigare har Leksand värvat de tyska landslagsmännen Marcel Müller och Daniel Pietta. Talade med en NHL-scout om dessa:

– Jag har inte sett de spela på sistone. Men Müller kan vara en stor kraft framåt som powerforward när han är påslagen. Men han verkar bara fungera i Krefeld, hans stopp i Köln och Hamburg fungerade inte. För spel i Nordamerika var hans fötter för tunga.

– Pietta är en komplett centertyp med många bra egenskaper – när han spelar med glöd är han bra. Han vill vara stjärnan i strålkastarljuset. Förstacenter i åratal i Krefeld. Men när de gav honom ett kontrakt till 2025 verkade hans spel tackla av lite.

– Båda måste bevisa att de kan vara mer än bra spelare i dåliga lag, Krefeld har spelat hemskt dåligt två år i rad nu, menar scouten avslutningsvis.