Mariestad tog åter fram det bästa ur VIK då äntligen fyra kedjor & Fredrik Johansson kom igång med klassmål

Stekhete Pontus Holmberg (3+3 på tre matcher) är tillbaka mot Mariestad efter landslagsuppehåll. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Återigen var det Fredrik Johansson och tredjeperioden som gällde för VIK hemma mot Mariestad. Liksom hemma i premiären stod kaptenen och VIK för en briljant slutakt då VIK vann med 5-1 efter 4-0 i sista perioden.

Västerås skapade det mesta i första perioden mot gästernas möjligen lite stabbiga försvar. Bra tempo med en härlig intensitet från båda lagen. 1-1 efter en intryckt puck av Fredrik Hetta där sedan hemvändande Eddie Davidsson assisterat Lucas Larsson sin vana trogen i power play.

I slutet av första hade VIK chansen i power play men Tobias Sandberg i gästernas kasse var stark och stoppade flera direktskott och friläge för Niclas Lehmann.

VIK hade det mesta av spelet även i andra perioden. Men power play gick på kryckor. Det var fortsatt bra fart i matchen men mindre skicklighet…1-1 inför sista sedan Mariestad till synes pluggat försvarsspel efter att ha läckt ganska mycket bakåt tidigare.

Linus Engqvist (#91) i Mariestad var ett sklickligt orosmoment i ett lag som annars som vanligt försökte spela på gränsen. Men det verkade bara reta bara upp VIK till att spela bättre. I slutet åkte Johan Dahlbom på brorsan (!) Marcus i VIK-kassen och åkte ut. En kostsam påkörning skulle det visa sig…

Tufft toppmöte. FOTO: RUNE ÅHLÉN

I sista perioden dukade nämligen Lehmann, i efterföljande power play, mycket elegant upp för Fredrik Johansson som fick fri gata och kaptenen placerade kallt in trissan efter 40.59. Sedan var det en allt vassare Anthon Eriksson tur att duka upp, och mottagare var den driftige Jimmie Jansson som hängde 3-1 högt från distans efter 44.19.

4-1 kom i box play efter en högklassig prestation av Freddan Johansson igen då han rundade William Pethrus och sedan även målvakten och lade in pucken. Ett riktigt klassmål, av en troligen lite uppretad Fredda.

5-1 bombade Lucas Venuto in i power play och vi kan konstatera att vi fått en ”Jeremy Williams-light”. Tre sådana bomber på fem matcher är inte dåligt.

SAMMANFATTNING

Mariestad har några backar med lite suspekt rörlighet och det utnyttjade VIK ganska bra. Dessutom tror jag Mariestads försök till att spela tufft nästan bara retar upp VIK:s veteraner på rätt sätt. Gästerna förtjänar beröm för sitt energiska spel och att de bjöd på en riktig hockeymatch.

Är det bara slumpen att Fredrik Johansson gjort sina klart bästa matcher mot just Filip Törnqvist (#21) & Co.? Dock har gästerna fyra jämnar kedjor som alla kan köra och forwardssidan är stark. Hypade storstjärnan Douglas Lögdahl gjorde comeback men var kanske inte lätt att komma tillbaka i en sådan här tempostark match.

Det stora i afton var annars att alla fyra kedjor bidrog i VIK. Så har det inte alls varit förut.

Faktiskt hade fjärdekedjan tryck mot Mariestad några byten i första och andra perioden. Adam Lidström var kall med pucken och slog istället fina passningar, Manne Mattisson var på språng med bra teknik plus Wilmer Skoog som klok center. Hoppas de kan fortsätta växa mer på detta sätt nu.

Anthon Eriksson trivs i VIK allt mer. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Anthon Eriksson börjar blir riktigt varm i kläderna och gjorde en fin match tillsammans med Cederberg och en Weiskog som kanske inte syntes överdrivet mycket. Eriksson har lyft den enheten och fick för andra matchen i rad en poäng med den fina assisten till 3-1-målet.

Fredrik Hetta såg ut att ha fått en nytändning bredvid Skiöld och Holmberg. Hetta var aktiv över hela banan och kom med hög fart med kontroll i trafiken. Holmberg gjorde den bästa match jag sett honom göra i VIK.

Holmberg var otroligt bra på små ytor med sina lätta fötter, fina balans och rörlighet i 360 grader. Där har VIK verkligen ett guldkorn, det är väldigt få som har den kombinationen av magiskt fotarbete, fina händer och gott spelsinne. NHL inom tre år? Om nu Holmberg kan förbättra sin avslutsförmåga och vässa sitt skott så kanske…

Lehmann var som vanligt briljant i passningsspelet och låg bakom båda Freddans mål med delikata framläggningar. Det kunde också blivit hattrick då Lehmann en tredje gång ursnyggt hittade Fredda på bortre, men den spar vi. Venuto är verkligen en mästare att vinna dueller utan att behöva spela fysiskt med sina fantastiska händer.

Jimmie Jansson fortsätter leverera som lagets kanske bäste back totalt sett. Hoppas inte smällen i sista tog illa. FOTO: RUNE ÅHLÉN

På backsidan var det lite mer blandat. Energispridaren Jimmie Jansson var som vanligt mest aktiv och dundrade in viktiga 3-1. Fick sedan en misstänkt småful smäll av Erik Olsson som satte fram sitt knä i en tackling och blev liggande länge. Verkade vara något med knä/ben, men verkade vara ok då han sjöng för klacken efter matchen.

Morgan Hassel är fortsatt solid och Lindelöf gjorde en bra match, kryddat med några fina uppspel. Överlag satt uppspelen fint denna match och VIK kunde spela sig förbi Mariestads första press. Dock slarvades det även en del i vissa fall.

Robin Nilsson har inte gått att känna igen på ett tag efter en mycket bra start på säsongen. Ovan vän med pucken och känns lite stressad. Här måste backen, med 150 allsvenska matcher på meritlistan, hitta känslan igen. Faktum är att Nilsson efter en bra start med 2+9 på de första 15 matcherna och +7 nu har stagnerat till 0+3 och -1 de senaste 16 matcherna.

Stöttepelarna måste upp i en annars ganska grön backsida. Kenny Källström förefaller något sliten och har inte riktigt kommit upp i nivå. Kanske skulle ett backförvärv som minskar Källströms istid göra att vi fick se en fräschare Kenny med lite mindre istid?

Kan VIK bygga vidare på detta och att spelare som Anthon Eriksson kan bredda lagets offensiv ser det riktigt bra ut på forwardssidan. Plus såklart att Pontus Holmberg är på väg att växa ut till något alldeles extra i detta nu.

Oscar Pettersson var också tillbaka och såg direkt bra ut. Lägg till Marcus Bergman och att laget klarar sig från alltför många fler skador så finns det hopp om en riktigt vass forwardssida. Men det hela bygger på att man retar upp kaptenen lite oftare…

PUCKLIGAN

5 Fredrik Johansson

4 Pontus Holmberg

3 Niclas Lehmann

2 Anthon Eriksson

1 Fredrik Hetta

1 svar

 1. robert jonsson skriver:

  En suverän match mellan två topplag som innehöll det mesta. Energi, tuffhet och en stor portion grinighet.
  Omdisponeringen av backparen föll väl ut. Där Jansson, Hassel och Källström får ta största ansvaret i defensiven medan Nilsson, Lindelöf, Brandhammar och Werner kan delta mer offensivt.
  Glädjande också att intrycket var att alla fyra kedjorna visade framfötterna och bidrog i allra högsta grad till slutresultatet med en aldrig sinande energi.
  Även pp spelet fullt godkänt med två mål framåt samt bp spelet även det fullt godkänt med endast ett mål insläppt bakåt men även ett mål gjort framåt i bp.
  Förstår att Paananen är mer än nöjd över matchen.