Inför podd med Paananen, scouting & mer om Jesper Kokkonen med Patrick Carlsson, tidigare videoanalytiker i Karlskoga: ”En av mina favoritforwards de senaste åren i BIK”

Thomas Paananen - vilka frågor har du till coachen?

 

I slutet på veckan, närmare bestämt på fredag, blir det podd med Thomas Paananen igen. Vilka frågor har Du som läsare till coachen som jag bör framföra?

***

Fick byta några ord med Patrick Carlsson, tränare HC Örnen och tidigare statistisk analys och video i BIK Karlskoga, om Jesper Kokkonen:

– En av mina favoritforwards under de senaste åren i BIK, säger Patrick till bloggen. Start på puck och skicklig med klubba och puck. Jag uppfattar honom mer som avslutare än speluppläggare.

– Duktig på att skapa farliga målchanser på egen hand, lite sämre på att sätta dit dem.

– Jag upplever lite att han åtminstone första säsongen i BIK (vilket är den då jag följt honom mest) hade lite problem med att få in puckarna och tog några tiondelar för mycket på sig i skottlägena. Nu har han ju dock fyra säsonger på professionell nivå, så han har säkert börjat få in en bättre tajming där.

– Kan även spela fysiskt och vinna tillbaka puckar i offensiv zon. Får han en offensiv roll i topp-6 och PP kan man räkna med runt 30 poäng.

Runt 30 poäng låter kanske lite klent för att vara en topp-6-forward i ett SHL-satsande lag?

– Nja, HV hade ändå bara två forwards över 32 poäng i år. Timrå 20/21 hade sex stycken, och Löven 19/20 hade fem. Så 30 poäng tycker jag ändå är lämpligt för en topp-6-forward.

– Får ni behålla Frycklund, Zetterberg, Lunsjö och Anton Svensson tycker jag nog att de står över Kokkonen i hierarkin. Då tycker jag 30 pinnar är rätt bra för en forward nr 5-6.

– Jag tror inte du går upp med Kokkonen som din stora offensiva stjärna, men han är absolut bra nog för att kunna spela i en andrakedja i ett lag som vinner serien, säger Patrick avslutningsvis.

***

På VIK.se berättade Kokkonen att kompisen Marcus Bergman verkligen hjälpt till att få yttern till VIK. En källa sa också så här till bloggen:

”Hört att Zäta haft mycket mer dialog med ledande spelare typ JG, Cheek, DG, Jimmie och Fryck om spelare de tror skulle lyfta VIK, och att spelare även kontaktat dessa vissa av dem och sagt ”kom hit!”.

Tror det är helt rätt. De möter ju dem på isen. Finns ingen bättre scouting. Bara det inte blir kompisrapporter – men där kommer ju såklart förhoppningsvis övriga filter in…”

4 svar

 1. CGLager skriver:

  – Vilka är de största lärdomarna från säsongen som gick?
  – Finns det några områden han anser att man behöver korrigera sitt sätt att spela?
  – När spelet klaffar så känns man ibland snudd på oslagbara. Vad kan man göra eller förändra för att bli jämnare i spelet under serielunken?
  – Hur ser han nu med lite perspektiv på det märkliga faktum att man inte lyckades vända matcher i lika hög utsträckning denna säsong? Kan man göra/träna något kring det?
  – Vilka fördelar tror han att man kan få att köra på is nu även under sommaren? Har han hört om andra lag som även gör så?
  – Pannan är en person som inte vill bortförklara sig. Tidigare säsonger har man varit väldigt bra när det gällt med honom som tränare. Tycker han att man var så bra man ville vara på slutet av denna säsong? Om inte, varför? Vad påverkade?
  – Vad gör man annorlunda i år för att säkerställa att inte importer kommer otränade ( tex Lavoie)?
  – Behöver man ändra något i spelet nu när man har tappat magiska grovjobbare i form av Wikman och JJ?
  – Panannen är en vinnarskalle. Vad blir hans största utmaningen samt vilket område vill han förbättra sig mest på?

 2. Peter T skriver:

  Hur ser Thomas på pressen att lyckas (nå målsättningen) in för stundande säsong??
  Personligen tycker inte jag att säsongen som gick va ett misslyckande, men styrelsen gav ju betyget underkänt. Styrelsen kan ju inte med bibehållen trovärdighet, acceptera ännu en säsong där man inte når målsättningen. Det måste innebära att den sportsliga ledningen måste ersättas, om trovärdigheten för SHL2024 ska bibehållas, samt fortsätta generera sponsorpengar. Planen är väl att ha ca 15-16 millar i spelarbudget, det kommer säkert också Löven, Modo, Tälje, DIF & kanske AIK ha, dessutom finns lag som Karlskoga, Mora & KIK som alltid gör det bra. Värsta scenariot kan innebära att vi kommer på plats 7-8 kanske, utan att för den sakens skull gjort en dålig säsong. Hur ser Thomas och gänget på det, och kan de då ha kvar sina jobb??

 3. anders skriver:

  skulle vilja veta av pannan om dom tränar mycket mera på pass och direktskott på en gång på bak sidan
  och alla andra, för att stå rätta till sig för att få det perfekta skottet tar tid som motståndarna då hinner
  täcka av då. Sen måste jag hylla Jimmie Jansson när han tränade på skottet som då verkligen gav resultat varför inte göra det obligatoriskt många skulle bli så mycket bättre då typ som den här länken

  https://www.youtube.com/watch?v=g7ALbXp__80

  han kom fram till olika saker han kunde förbättra så varför inte prova på det för VIK bara en undran

 4. VIKKS skriver:

  Hör med pannan varför han tror att fler av åra utlänska spelare har haft svårt att lyckas/fått setat på läktaren och
  om han pluggat engelska så han kan coacha Check.😀